Editoriale

EDITORIAL | Povestea Poloniei, noul „El Dorado” al românilor

Nu vreau să vorbesc despre războiul din Ucraina, au mai fost războaie, nici despre soldații ruși sau ucraineni. Când îi privesc, seamănă foarte bine cu clovnii pe care i-a pictat marele pictor francez Bernard Buffet. Și unii și alții.

Când îi văd pe frații Klitchko în uniformele militare mă gândesc că avem și noi un general în prezența lui Ilie Năstase, care face paradă si bravadă în uniformă. Dar gata cu analogiile despre război, casus beli, strategii și tactici militare. Să-i lăsăm pe jucătorii de CS (Counter-Strike -n. red.) să își dea cu părerea aici.

Dacă acum 20 de ani aveam jucători care jucau în Bundesliga și nu prindeau echipa națională aproape deloc (Vlad Munteanu, Sergiu Radu), acum avem jucători de națională care se transferă pe “bandă” să zicem așa în Polonia. Ceea ce vedeam ca un campionat de paranteză a devenit o realitate cotidiană a transferurilor din ultimii ani.

Cornel Râpă, Sergiu Hanca, Racovițan, Deian (Sorescu – n. red.) și acum, mai nou, Virgil Ghiță, premiatul, în statistici care nu ajută pe nimeni, jucător al Viitorului (Farul a fuzionat anul trecut cu fosta campioană a României, Viitorul – n. red.). Explicația e simplă, după principiul parcimoniei (avariție, zgârcenie – dexonline.ro) sau briciul lui Occam. Adică cea mai simplă explicație este adevărată.

Campionatul Romaniei nu mai are bani nici măcar pentru acești jucători. Sumele care se vehiculează ar fi putut fi plătite în alte timpuri de echipele bune, care luau imediat jucătorii tineri de valoare. Acum însă nu mai e cazul.

La noi merge doar discursul isteric, referințele mistice, viziunile conspirative, în timp ce la ei merge ceva ce la noi lipsește: luciditatea. De aceea cred că au ajuns să aibă un campionat mai bun decât al nostru.

Adrian Stamate

*El Dorado – a fost un ținut imaginar din America, pe care cuceritorii spanioli îl credeau bogat în aur și în pietre prețioase, potrivit wikipedia.com.

CITEȘTE ȘI – Povestea divorciului

Povestea restanței

Poveste despre sfârșit

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply