Editoriale

EDITORIAL | Povestea Maurului rapidist

“MAURUL ȘI-A FĂCUT DATORIA, MAURUL POATE SĂ PLECE..“ e o replică celebră din Conjurația lui Fiesco, Actul lll, scena 4, de Schiller și care este atribuită în mod greșit lui Shakespeare (Othello), cel supranumit și “Lebăda de pe Avon”.

Maurul este în cazul nostru Mihai Iosif, iar cei de la Rapid, de frica coborârii și mai mult în clasament (după 10 etape consecutive fără victorie, dintre care doar patru s-au încheiat cu eșecuri – n. red.), pun la cale un mecanism de apărare care se vrea salvator, dar poate fi sabotat de propriile lupte intrinseci. Actul partizan al lui Șumudică, un derapaj de fapt, în care antrenorul se victimizează și pare că luptă cu toată suflarea rapidistă, poate să fie factorul declanșator al unei crize și mai mari. Un antrenor care și-a pierdut umorul, vorba înțepătoare dar inteligentă, și care se plânge că are patronul (Victor Angelescu, deținătorul pachetului majoritar de acțiuni la Rapid – n. red.) ceva cu el. Nici nu trebuie să aibă ceva în sensul strict, un patron la o echipă de fotbal este un dictator în cel mai pur sens orwellian. El plătește și pune condiții, limitări, încercând să ajungă la o situație ideală, deși de multe ori distopică. Vedem prea bine cazul Stelei lui Nea Gigi.

În același timp, cred că suntem de acord că Mihai Iosif și-a aratat limitele (deși începuse campionatul cu cinci victorii și un egal, și tot cu el echipa a promovat în Liga 1 la finalul sezonului trecut – n. red.). Echipa nu e slabă, jucătorii sunt buni, alt antrenor ar fi fost poate mai inspirat în alegerea tacticii sau a unor jucători mai potriviți. Lăsând la o parte poeziile pentru televiziunea captivată, discursul mediatic pentru show-uri senzaționaliste, manifestările de suporter incandescent și sufocat de propria fumigație, mi-a plăcut de el că este un om umil, care nu a intrat in polemici, care și-a văzut locul și care a încercat să facă ceva pentru Rapid (în penultima etapă din 2021, echipa încă se afla pe loc de play-off – n. red.). A încercat să fie un om pe care nu l-a afectat marasmul (demoralizare, decădere – dexonline.ro) fotbalului românesc și poate am văzut unul dintre ultimii romantici ai acestui sport.

Problema e că sunt atat de mulți antrenori rapidiști, și aproape toți fără experiență, încât nu știu cine ar fi cel mai potrivit pentru această nouă provocare. O provocare pentru sezonul viitor. Eu nu l-aș alege pe Mutu. Nu are nimic în comun cu Rapidul și nici nu a arătat mare lucru pana acum în Liga 1, doar că a câștigat un baraj la penalty-uri (3-0 cu Chindia Târgoviște, după 1 la 1 la general, în barajul de menținere sau promovare din 2018, când o pregătea pe FC Voluntari – n. red.).

Adrian Stamate

Foto: Mihai Iosif / sursa: Facebook FC Rapid 1923

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply