Legende

VIDEO | Costel Enache, amintiri înspăimântătoare: ”Orice ar fi, numai prin război să nu trecem. Mama a prins Al Doilea Război Mondial și nu a putut uita sunetul grenadelor sau cum ușile săreau în aer”

Conflictul armat dintre Ucraina și Rusia a generat teamă în fotbalul românesc. Mama lui Costel Enache, antrenorul Politehnicii Iași, a rămas cu amintiri înfiorătoare din perioada celui De-al Doilea Război Mondial, iar tehnicianul formației din Copou își dorește să nu aibă parte de experiențe similare.

În timpul unei conferințe de presă, antrenorul s-a arătat destul de afectat de evenimentele care se petrec dincolo de granițele României.

”Mama are 85 de ani, e de undeva din zona Huși (județul Vaslui – n. red.) și îmi povestea cum a trăit Al Doilea Război Mondial. Ea era copilul cel mai mare dintr-o familie cu 11 copii. Bunicul și toți ceilalți bărbați din sat erau plecați pe front. Cele două tabere, rușii și nemții, se băteau de pe două dealuri, iar satul era în vale.

Deși are 85 de ani, mama mi-a spus că nici acum nu a putut uita coșmarurile din nopțile de război: sunetul armelor, al bombelor, al grenadelor. Dar mai grav era momentul când venea noaptea. Cele două tabere coborau în sat ca să caute resurse, alimente. Și îmi povestea cât de groaznic era când auzea bătăi în ușă sau când de-o dată ușa sărea în aer. Pentru că una dintre tabere era mai educată, iar cealaltă destul de agresivă. Și, orice de câte ori am discutat pe tema asta, mi-a spus că <<orice s-ar întâmpla, numai prin război să nu treci>>.

Personal, nu știu cum să-l percep, sunt pasionat de Al Doilea Război Mondial, citesc destul de mult despre el. Cred că (un război – n. red.) ar fi cea mai gravă problemă a existenței mele. Restul le-am mai rezolvat cumva. Am fost ajutat, dar într-un astfel de eveniment nu prea mai are cine să ne ajute. Mai greu e când ne gândim la cei neajutorați: părinții noștri mai bătrâni, copiii noștri, să zicem că noi (cei din generația din care face parte – n. red.) mai suntem în putere, dar pare un coșmar pentru mine.

Sper să rămână o luptă izolată (conflictul armat din Ucraina, declanșat în urma invaziei armatei ruse, să nu ajungă pe teritoriul României sau al altor state – n. red.), iar oamenii care decid să găsească inteligența de a rezolva conflictele într-un alt mod (unul pașnic – n. red.). La tehnologia actuală, războiul nu mai e cel pe care-l știm noi și ni-l imaginam din Al Doilea Război Mondial, cu un tanc, cu o pușcă în spate. Lucrurile au ajuns la un alt nivel și cred că nici nu mai e nevoie de soldați”.

Foto: facebook.com/CSMPolitehnicaIasiOficial

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply