Legende

SPECIAL | Copilul care a furat tricoul lui Pele și lecția de fair-play dată de legendarul fotbalist brazilian

Pe 2 mai 1963, Brazilia întâlnea selecționata Olandei la Amsterdam, într-un meci amical. Evenimentul a fost unul cu adevărat unic pentru suporterii ”Portocalei mecanice”. Cei 60.000 de spectatori l-au putut vedea pe marele Pele, care la doar 22 ani avea două titluri mondiale în palmares (în 1958 și 1962).

”Perla neagră”, așa cum i se mai spunea legendarului fotbalist din Țara Cafelei, nu a reușit să marcheze în jocul respectiv. Cu toate acestea, pasele, driblingurile și șuturile sale i-au fascinat pe ”batavi”. Printre ei s-a aflat și un elev, pe nume Kess. La finalul partidei, pe care Olanda avea să o câștige cu 1-0, după un gol marcat pe final de Peter Peterson, tânărul admirator a furat tricoul decarului Braziliei.

Copilul a descris cu lux de amănunte acest episod într-o scrisoare trimisă chiar atacantului de la Santos.

”Domnule Pele, m-am decis să vă scriu după câteva luni de frământări, ca să vă mărturisesc că eu sînt acela care v-am furat tricoul cu numărul 10, atunci când ați jucat împotriva Olandei, anul trecut, la Amsterdam. N-ați stat în teren atunci decît o jumătate de oră, dar în aceste 30 de minute m-ați fermecat, pur și simplu. Când s-a terminat jocul m-am furișat în vestiarul dumneavoastră și am reușit să vă fur tricoul fără să fiu văzut. Simțeam o mare mîndrie să îmbrac tricoul drumneavoastră cu numărul 10, cu toate că era cam mare pentru mine, dar nu spuneam nimănui al cui e, de teamă să nu mi-l fure cineva. După o vreme, însă, am simțit tot mai mari mustrări de cuget și până la urmă am înțeles că oricîtă adorație v-aș păstra, am comis un gest necugetat, necinstit. De aceea vă trimit înapoi tricoul furat, la Sao Paolo, la clubul F.C. Santos și vă cer scuze. Vă voi iubi mai departe, împăcat cu gândul că totuși am avut onoarea să îmbrac tricoul cu numărul 10 al unicului rege al fotbalului. Cu multă dragoste și scuzele de rigoare, Kess, elev, Amsterdam.”

Pele (acum în vârstă de 77 ani) a citit întreaga scrisoare a micului său fan, iar răspunsul pe care i l-a dat dovedește că fotbalul nu se rezumă doar la victorii, trofee, faimă sau bani.

”Dragă Kess, nu ești un hoț, așa cum crezi. Pur și simplu iubești fotbalul. De aceea, te rog să primești înapoi tricoul pe care ți l-ai dorit atît de mult, ca o amintire de la Pele și Brazilia. Când voi mai veni în Olanda, caută-mă, te rog, la hotel. Aș fi bucuros să te cunosc și să știu ce progrese ai făcut la învățătură și fotbal. Pele.”

Nimeni nu știe ce s-a întâmplat peste ani cu acest puști pe nume Kess, nici dacă l-a cunoscut pe idolul său. Cert e că a rămas cu o amintire unică (aceea de a-l vedea jucând pe brazilianul Pele), dar și cu tricoul pe care l-a purtat în amicalul jucat de sud-americani la Amsterdam, contra Olandei, într-o frumoasă zi de 2 mai 1963.

Surse: Tripleta de Aur (de George Mihalache), Wikipedia.com, FIFA.com

Foto: Courtesy/Facebook@Pele

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply