Editoriale

EDITORIAL | Povestea divorciului

Nimic nu e mai urât decât atunci când doi oameni care au trăit împreună încep să-și arunce saliva înveninată unul către celălalt, dupa ce totul se termină și dragostea s-a evaporat în întregime.

Ajungi să te întrebi de ce fac asta, deși știi că e o întrebare proastă. Pentru că nu are răspuns. Sau poate are prea multe. Explicația cred că o găsim în romanul “Luni de fiere” al lui Pascal Bruckner. Marele romancier abordează problema cuplului modern, de la problemele erotice până la concluziile dure pe care le putem trage. “Oare e bine să trăim în convenția de a fi împreună cu jumătatea până la capătul vieții, cu riscul de a ne distruge reciproc?”, se întreabă maestrul.

La fel ca și în roman, și în cazul “Divorțul anului” umorul frizează penibilul, pretenții financiare, adevăruri pe jumătate, scrisori denigratoare, amenințări cu chinuri până la sfârșitul vieții, toate la un mod grețos revanșard. Și toate venite dintr-un singur sens. Anamaria (Prodan, impresar FIFA – n. red.), cu spume din colțul gurii până în fundul șurii, s-a transformat într-un grănicer al mizeriei, nereușind sa înțeleagă că nimeni nu pierde în războiul mediatic pe care îl face gratuit, sau poate că nu, în afară de ea. Mai ales că la 49 de ani, câți se pretinde că are, ar trebui să aibă destulă experiență încât să înțeleagă că celălalt vrea să meargă mai departe în timp ce ea rămâne pe loc.

Știți vorba : “Bărbații iubesc pe fugă, dar urăsc pe îndelete”?. Ei bine, în acest caz mi se pare ca bărbatul e Anamaria, care arată un aflux sporit de hormoni androgeni, ca o turmă de elefanți la musth, în timp ce Reghe e cuminte ca o fată.

Până la urmă se întâmplă și la case mai mari astfel de scandaluri, dacă fotbalul e la nivelul la care e, ne putem hrăni și cu această turpitudine, deși nu e de preferat. Oricum era un deznodământ de așteptat, toată tevatura, tot melanjul de sentimente, declarații, dedicații, sentimentul familial dus la extrem, toate astea nu puteau decât să ascundă niște ticăloșii. Pe care, iată, le avem la vedere acum.

Adrian Stamate

* Divorciul reprezintă un termen mai vechi pentru divorț.

Foto: Facebook / Universitatea Craiova

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply