Editoriale

Discuția zilei. Să fie un singur sau mai mulți selecționeri la națională?

”La națională nu ar mai trebui SELECȚIONER. Federația să facă o COMISIE pentru a selecționa fotbaliștii și la baraj (pentru Euro 2020 – n. red.) să trimită 1,2,3 personal tehnic. Selecționerii noștri nu au cunoștință să califice România la un turneu final”, este mesajul pe care l-am primit azi de la un cititor.

Părerea mea e următoarea. Sistemul cu mai mulți selecționeri nu prea mai merge în ziua de azi, cum era pe timpul lui Angelo Niculescu. El, în anii 60, era asistat de mai mulți tehnicieni la începutul mandatului. Așa și în anii 80, când selecționeri au fost la un moment dat Ienei și Lucescu.

Nu e vorba că selecționerii nu au cunoștință. Și nu e vorba că vine presiune de la impresari și alții ca să convoace pe x, y și z. Și în țări cu rezultate mari în fotbal vin astfel de presiuni. Important este cum reacționezi la astfel de presiuni. Cum arăți că jucătorul sau jucătorii care îți sunt propuși merită sau nu să fie la echipa națională. Dan Petrescu a spus un lucru foarte interesant ieri. ”Nicolae Pîrnău nu e agentul meu. L-am rugat să nu mai vorbească în numele meu în presă”, este declarația antrenorului CFR Cluj. Ce a vrut fostul fundaș să sublinieze e că ar pleca doar dacă ar avea o ofertă foarte bună, însă în acest moment nu se pune problema, deoarece nu l-a sunat nimeni. Iar dacă va fi să meargă la o altă echipă, el va alege acea echipă și nu un impresar.

Problema e că foarte puține echipe de la noi sunt competitive. Și să nu uităm de stranieri. Foarte puțini joacă la echipele lor. Să nu mai zic de jucătorii promovați de la U-21. Aici îi dau dreptate lui Pițurcă, chiar dacă nu sunt fanul lui. Nu poți să-i integrezi pe toți brusc. E diferență de ritm, sunt alte mize, întâlnești adversari la maturitate deplină. Tinerețea nu e mereu un atu.

Nu îl apăr pe Contra, că sigur a făcut și el unele greșeli. Nu e în regulă atunci când nu bați contracandidatele la calificare. Dar nici să numești mai mulți oameni care să facă selecția. S-ar crea un precedent periculos. Și nici nu cred că regulamentele FRF, FIFA și UEFA permit așa ceva. Și nu e de ajuns să ajungi la un turneu final. Mai important e ce faci când ai ajuns acolo. Să faci doar act de prezență nu mi se pare un câștig. Prestația României de la Euro 2016 asta ne arată.

Foto: FRF.RO

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply