Editoriale

Când nimeni nu înțelege ce se întâmplă, cineva trebuie să vorbească: ”Nu investim deloc în fotbal. Până și bulgarii ne-au luat-o înainte. Dacă avem așteptări mai mari, asta e o greșeală”

Dan Petrescu a descris ieri, în cel mai realist mod posibil, situația actuală din fotbalul autohton. Mulți nu își explică de ce FCSB a fost umilită de Lazio în returul din 16-imile Europa League, de ce nu mai avem o echipă în grupele Champions League de 5 ani de zile și, poate cel important, de ce naționala nu a mai ajuns la Cupa Mondială de 20 ani.

Petrescu e cel mai în măsură să vorbească despre asta, chiar dacă recunoaște în discurs că sunt unele lucruri care îl depășesc. A prins, totuși, cele mai bune perioade din istoria primei reprezentative și a jucat în Premier League.

Discursul antrenorului de la CFR Cluj poate fi considerat o confirmare a previziunii pe care a făcut-o Hagi în 1998: ”Lăsați-ne să jucăm. Noi deocamdată o facem bine, vedem după aceea ce faceți voi. Țineți cu echipa națională și puneți-ne într-o poziție bună, pentru că merităm. Merităm să ne faceți statui. De 10 ani de zile v-am obișnuit prea prost, la condițiile care sunt în țară, sociale și tot ce vreți dumneavoastră. Se duce fotbalul românesc, se duce, în 2-3 ani zero”. Și așa a fost.

În 2016, în documentarul ”În căutarea fotbalului pierdut”, pe care îl recomand tuturor celor care vor să înțeleagă de ce a decăzut unul dintre cele mai iubite sporturi din România, Bogdan Stelea a spus: ”Mie îmi pare rău că Hagi a avut dreptate”. Să citim, însă, și analiza cât se poate de pertinentă a lui Dan Petrescu.

”Nu înțeleg ce vrem noi de la fotbal, când sunt atâtea probleme în fotbalul românesc. Sunt mulți comentatori care vor ca echipele românești să ajungă nu știu unde. Pe ce bază? Hai să fim serioși. Steaua a făcut minuni, în opinia mea, în acest sezon din cupele europene. Banii care se investesc la noi sunt foarte puțini în comparație cu ceilalți din Europa. Până și bulgarii ne-au luat-o înainte, și ciprioții, și grecii, toată lumea.

Noi suntem în urmă. Noi nu investim deloc în fotbal, din păcate. Singurul care a făcut-o a fost Hagi (la FC Viitorul – n. red.) și cam atât. Mult prea puțin se investește. Sunt foarte puține cluburi cu mulți bani și e normal ca nivelul să fie unde e acum. Dacă avem așteptări mai mari, aste e o greșeală, sunt iluzii. Dar dacă iese ceva, e un miracol, pentru că foarte puțin se investește în fotbalul românesc.

Rămâne de văzut (dacă vor fi schimbări majore în cazul unei schimbări la șefia federației – n. red.), eu nu pot să-mi dau cu părerea la aceste chestii. N-aș fi eu cel mai bun și cel mai în măsură să fac acest lucru, pentru că nu mă pricep. Nu știu să lucrez în altă parte decât pe teren. Nu avem bani, asta e cea mai mare problemă. De la bani pleacă totul. Dacă am avea bani mai mulți, de la copii și juniori, infrastructurile, dacă s-ar investi mai mult în fotbal, sigur ar fi rezultate.

Dar, la cât se investește, eu zic că avem rezultate extraordinare. Dacă m-aș pricepe (să fac ceva la nivel legislativ – n. red.), aș face-o eu, dar nu știu. Nu mă întrebați pe mine asta. Toți cei care vor conduce sportul sper să vină cu niște legi care să ajute fotbalul și sportul. Mai mult nu pot să fac, decât să vorbesc.

N-aș vrea să mă implic prea mult în acest subiect, pentru că nu ține de mine. Cei care vor conduce federația, cei care conduc ministerul sportului, cei de acolo trebuie să facă mai mult. Altfel vom ajunge (la nivelul – n. red.) Insulelor Feroe. Asta e situația, asta e realitatea”, a spus Dan Petrescu, într-o conferință de presă.

95 de selecții și 12 goluri a strâns Dan Petrescu la echipa națională, între 1989 și 2000. Are 2 goluri la Cupa Mondială, unul în 1994, în victoria 1-0 cu Statele Unite, iar altul în 1998, când România s-a impus cu 2-1 în fața Angliei.

Foto: captură YouTube

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply