Editoriale

Rădoi și luptătorii lui, mândria continentului!

Italia și San Marino s-au transformat în ultima săptămână într-un tărâm unde visurile românilor au devenit realitate. După o calificare pe care tricolorii sub 21 de ani nu au mai reușit-o din 1998, terminând primii într-o grupă cu Portugalia, Elveția, Țara Galilor sau Bosnia, elevii lui Mirel Rădoi au demonstrat că această prezență la turneul final nu e o întâmplare.

Pe 18 iunie 2019, la 25 de ani de când România o învingea cu 3-1 pe Columbia în primul joc de la Cupa Mondială din Statele Unite (goluri Gică Hagi și Florin Răducioiu, al doilea reușind o dublă), naționala de tineret a înscris de patru ori în poarta Croației și a primit unul singur. Golgheterul din preliminarii, George Pușcaș, a deschis scorul de la punctul cu var, iar Ianis Hagi a majorat avantajul, după o acțiune la care a contribuit și Pușcaș. Nikola Vlasic a redus din diferență pentru croați, cu o execuție superbă, dar Tudor Băluță și nou intratul Adrian Petre nu au vrut ca meciul să se termine doar 2-1 și au înscris și ei pentru România. A fost un început uimitor, dar ce a urmat nu se poate descrie în cuvinte.

Pe 21 iunie, la Cesena, între Anglia și România era 0-0 după 45 de minute. Elevii lui Mirel Rădoi au avut un gol anulat, dar și câteva ratări. Meciul părea să se îndrepte către un 0-0, dar în minutul 76, Pușcaș a scos un 11 metri și tot el l-a transformat. Englezii au arătat că nu degeaba au o lungă tradiție în sportul rege și au egalat prin Demarai Gray. În minutul 85, pot spune că am trăit, din fața micului ecran, visul italian. Nu eram născut când generația lui Hagi, Marius Lăcătuș sau Balint o învingea pe URSS și făcea egal cu Argentina (campioana lumii) la Mondialul din 1990. La turneul din SUA, când România a fost atât de aproape de o semifinală cu Brazilia, aveam doar câteva luni. Cu toate acestea, o echipă minunată, formată din tineri extrem de ambițioși, mi-a făcut un cadou mai prețios decât toate nestematele care există în această lume. Și nu doar mie, ci milioanelor de conaționali (atât cei de acasă, cât și cei care trăiesc în străinătate). Au explodat în ultimele minute mai ceva ca un vulcan. După o fază la care a contribuit și Pușcaș, Ianis Hagi a făcut 2-1 cu un șut superb. Suspansul a continuat, după ce Tammy Abraham a făcut 2-2. Florinel Coman, care intrase în minutul 63, ne-a bucurat însă pe toți cu două execuții fabuloase, care au adus României a doua victorie de la Europeanul de tineret.

Succesul cu englezii de vineri vine la 19 ani de la acel 3-2 de la Euro 2000, obținut de prima reprezentativă. Acum 21 de ani, tot la seniori, România se impunea în fața Angliei (2-1) la Campionatul Mondial din Franța. Un alt succes important e cel din 1980, scor 2-1, din preliminariile Cupei Mondiale din Spania.

Elevii lui Mirel Rădoi sunt pe 1 în Grupa C, cu 6 puncte, iar pe doi e Franța cu același punctaj.  În semifinale ajung doar primele clasate și cea mai bună formație de pe locul secund. Mâine, de la ora 22, România va juca ultima partidă din faza grupelor chiar împotriva ”Cocoșilor Galici”. Cu siguranță nu va fi un duel ușor, așa cum nu au fost nici cele cu Croația, dar mai ales cu Anglia. Dar felul în care au jucat acești băieți până acum ne dau tuturor mari speranțe pentru viitor.

Calificarea la acest turneu a fost extraordinară, ținând cont de nivelul fotbalului autohton. Victoriile cu Croația și Anglia cu atât mai mult. Dar un lucru e cert. În această echipă se muncește bine și există o dorință de a dovedi Europei, întregii lumi chiar, că nu doar generațiile Mexico`70 și cea din anii `90 au pus România pe harta sportului rege.

Fotbalul englez a avut în acest an două finaliste de Europa League (Chelsea și Arsenal) și două de Champions League (Liverpool și Tottenham). Chelsea a cucerit primul trofeu, iar Liverpool pe al doilea. România nu a avut nicio formație în grupele acestor competiții. Lotul Angliei de la U-21 e cotat la 305 milioane de euro, potrivit transfermarkt. Al României e de 60 de milioane de euro. Luptătorii lui Mirel Rădoi au spart, însă, aceste bariere și au dovedit că spiritul de echipă, pasiunea pentru fotbal, buna comunicare și dorința de a lăsa niște amintiri frumoase valorează mai mult decât toate aceste cifre.

Indiferent ce va fi mâine cu Franța, participarea României la acest European poate fi un mare câștig pentru viitor. Dacă se va lucra la fel de bine ca până acum, naționala de tineret va deveni o prezență obișnuită și la următoarele Europene. Dacă jucători precum George Pușcaș, Ianis Hagi, Adrian Petre, Florinel Coman, Tudor Băluță, Alex Pașcanu, Ionuț Nedelcearu, Alex Pașcanu sau Ionuț Radu îi vor înlocui pe o parte dintre jucătorii naționalei mari, cu siguranță vom avea parte de o surpriză plăcută. Trebuie spus, însă, că aceste schimbări nu trebuie să fie bruște. Ele trebuie să se producă treptat, pentru că fotbalul la nivel de seniori are un ritm (și un mod de pregătire) diferit cu cel de la tineret.

Regula U-21 din Liga 1, care în ultimele trei sezoane a obligat cluburile să aibă cel puțin un jucător la această categorie de vârstă pe teren, a contribuit la rezultatele obținute până acum la Euro 2019. Jucători ca George Pușcaș, Ionuț Radu sau Adrian Petre, care s-au impus la echipele lor din străinătate, au la rândul lor un merit deosebit.

Portarul Ionuț Radu, care este și căpitanul naționalei de tineret, și care a salvat România de goluri care ne puteau priva de aceste două victorii, este un adevărat lider. Atât în teren, cât și în afara lui. Are o capacitate incredibilă de a-și motiva colegii prin discursurile pe care le ține înaintea meciurilor. Cu siguranță va ști să se impună și ca tehnician, deși mai sunt mulți ani până atunci. Deși ascunde o suferință mare, pierzându-și sora cu mulți ani în urmă, el a devenit mai puternic și s-a luptat în acești ani pentru a păstra vie amintirea ei.

”Nopți magice”, despre care la începutul anului spuneam că e cântecul care trezește nostalgia, acum a devenit cântecul care trezește bucuria. De aceea spun că Rădoi și luptătorii lui sunt mândria continentului.

Mâine le vom ține pumnii pentru a învinge Franța și pentru a se califica în semifinale și la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020!

Foto: facebook.com/NationalaRomanieiOfficial

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply