Au trecut mai bine de 10 ani de la dispariția lui Nicolae Dobrin, însă golurile, pasele și driblingurile sale rămân și acum în mintea celor care l-au prins jucând.
Unii spun că a fost cel mai mare fotbalist pe care l-a dat România. Atât de valoros, că putea ajunge la Real Madrid. În anii 70, după un meci între FC Argeș și spanioli (2-1, în Cupa Campionilor Europeni), președintele ”galacticilor”, Santiago Bernabeu, l-a vrut pe român la echipa sa. S-a vorbit de o ofertă de 2 milioane de dolari. Pentru transfer, Bernabeu a purtat discuții și cu Nicolae Ceaușescu, dar fără succes.
Dobrin și-a petrecut, astfel, cea mai mare parte a carierei la FC Argeș. A înscris peste 100 de goluri pentru piteșteni și a câștigat două campionate. ”Oameni buni, ce ne facem cu acest Dobrin, care ascunde mingea și nu o mai găsim”, se întrebau adeseori jucătorii și fanii adverși. ”Prințul din Trivale” a strălucit și la echipa națională, pentru care a marcat 6 goluri în 48 de apariții. Golul cel mai important rămâne, de departe, cel înscris cu Portugalia, în preliminariile Cupei Mondiale din 1970. A fost 1-0 pentru ”tricolori” la București, un succes extrem de important în drumul spre Guadalajara.
”În clipa în care îl vedem lângă minge, înfometat de joc, ne cresc trandafiri în palme. Dobrin e toreadorul răsfățat de soartă și de noroc, iar noi suntem dragostea lui plătită cu sânge de taur.” Fănuș Neagu (1932-2011)
Acolo, România a dat peste Brazilia (dublă campioană mondială), Anglia (campioana mondială en-titre) și Cehoslovacia. 0-1 cu englezii, 2-1 cu cehii și 2-3 cu sud-americanii, acestea au fost rezultatele obținute de ”tricolori” la Mondial. Dar Dobrin nu a jucat niciun minut în ”Grupa Leilor”. De-a lungul anilor, s-au vehiculat mai multe variante pentru nefolosirea jucătorului de la FC Argeș. Un conflict cu selecționerul Angelo Niculescu, neacomodarea lui Dobrin la clima din Mexic, dar și nopțile pe care fostul mare fotbalist și le-ar fi petrecut în baruri. Rămâne, însă, și întrebările: ”Cum ar fi arătat România cu Dobrin în teren?, Ar fi trecut de o grupă considerată imposibilă?, Cum ar fi fost un duel între Dobrin și Pele?”.
Și totuși, răceala dintre Dobrin și Angelor Niculescu nu a ținut mult. Un capitol din cartea ”Corabia cu 11 pasageri”, scrisă chiar selecționerul de atunci al României, arată că ”Prințul din Trivale” și Niculescu s-au împăcat. Totul s-a petrecut în toamna anului 1970.
”- Domn profesor, credeam că n-o să mă mai chemați la lot…
– De ce Dobrin, nu ești în formă?
– Ba sânt. Dar ziceam că… știți, chestia cu Mexico…
– Ce-a fost, s-a dus. Acolo erai altul, aici ai redevenit un om obișnuit.
– Te rog să nu fii supărat pe mine, pentru ce se scrie în presă. Eu, bineînțeles, am fost iritat că n-am jucat în Mexic, dar s-a exagerat mult. Și asta nu mai e vina mea.
– Eu nu sânt supărat. Și chiar dacă aș fi supărat sau, mai bine spus, deziluzionat de omul Dobrin, n-am voie să mă supăr pe jucătorul Dobrin. Nu pot să te exclud din lista celor mai reprezentativi jucători ai țării. Ambiții și supărări pot să am la mine acasă, nu la echipa națională.
– În Mexic m-a omorât căldura…
– Eu n-am conștiința încărcată. La Torreon și apoi cu Atlas, știi cum ai jucat…Și nici în turneul din America de Sud nu te-ai aclimatizat, îți amintești?
– E adevărat. Doar cu Peru am mers mai bine (România-Peru 1-1, golul ”tricolorilor” fiind marcat de Dobrin – n. red.).
– Exact. Vezi că ți-ai amintit? Și pentru ca toate lucrurile să fie clare, vreau să mai știi ceva, Dobrine. În Mexic, eu am regretat mai mult chiar decât tine că n-ai putut juca. Te rog să reții amânuntul acesta pentru totdeauna. Și cu asta consider problema închisă. Hai să ne vedem de treabă, că toamna asta nu ne oferă o ”dolce vita”.
Nicolae Dobrin a plecat să-i încânte pe îngeri cu driblingurile sale pe 26 octombrie 2007, când avea doar 60 ani. Angelo Niculescu s-a stins pe 20 iunie 2015, la 93 ani.
Surse: wikipedia.com, Corabia cu 11 pasageri (de Angelo Niculescu)
No Comments