Interviuri

INTERVIU | Marius Stoica, antrenorul liderului neînvins din eșalonul secund: ”Ar fi extraordinar ca Mioveni să promoveze, dar trebuie să rămânem modești”

”Odată ce te-ai mulțumit cu locul doi, asta se va petrece cu tine tot restul vieții”, spunea cândva John F. Kennedy, fost președinte al SUA. Și, spre norocul nostru, există oameni care vor doar locul 1, chiar dacă uneori pare imposibil de atins.

Un astfel de exemplu poate fi Marius Stoica, alături de jucătorii pe care îi antrenează la CS Mioveni. Printre formații cu o puternică tradiție, care și-au anunțat dorința de a fi pe prima scenă (Rapid, FC Argeș, Farul Constanța, UTA Arad, Universitatea Cluj, Gloria Buzău sau Ripensia Timișoara), și-a făcut loc și ”mica, dar inimoasa” (așa cum îi plăcea regretatului Cristian Țopescu să spună) echipă din orașul unde se fabricau cândva la scară largă mașinile Dacia.

Chiar dacă nu au un buget impresionant, nici vedete, clubul care va împlini curând 20 de ani de la înființare suplinește aceste capitole prin muncă, ambiție și seriozitate. Și nu o spun eu, ci rezultatele de până acum, unele remarcabile: 1-0 cu ASU Poli Timișoara, 2-0 cu FC Argeș, 2-0 cu Gloria Buzău, 0-0 cu Petrolul, 3-0 cu Csikszereda sau 5-0 cu Ripensia Timișoara. Per total, CS Mioveni are un bilanț de 7 victorii, 6 egaluri și un golaveraj de 23-8. E singura formație care a rămas neînvinsă în campionat. În acest moment e pe primul loc, la un punct în fața echipei de pe a doua poziție, Turris Turnu Măgurele.

Reporter: Având în vedere parcursul de până acum, care ar fi atuul echipei față de alte formații din Liga a 2-a?

Marius Stoica: Nu avem niciun atu. Facem același lucru ca și colegele noastre, munca în decursul săptămânilor. Este normal să ne pregătim pentru fiecare etapă. Suntem serioși, trebuie să fim modești. Încercăm să studiem adversarii și, în funcție de ceea ce observăm, încercăm să jucăm și să câștigăm jocurile.

V-ați așteptat la început să meargă lucrurile atât de bine?

Pot spune că acest lucru l-am pregătit, pentru că în ultimele patru etape din campionatul trecut am câștigat cele patru jocuri. Am avut continuitate, am făcut pregătirea cu ei. Este normal să cred și să văd potențialul lor. Bineînțeles, prin pregătirea pe care am făcut-o, m-am așteptat la aceste rezultate. De ce să nu fim corecți? Dar, probabil nu în această manieră. Sunt, dacă nu mă înșel, 19 partide oficiale unde nu am pierdut niciun joc, aici incluzându-le și pe cele patru din sezonul trecut, plus cele două din Cupă. Cam acolo suntem. Este meritul nostru, al staff-ul tehnic, al conducerii clubului, al aparatului administrativ și bineînțeles al băieților că întradevăr suntem serioși. Trebuie să rămânem echilibrați și modești în continuare pentru a avea rezultate.

Care echipe s-ar mai bate la promovare pentru acest sezon?

Noi ne-am trasat obiectivele foarte bine de la început. Sunt 12 echipe care și-au anunțat (dorința de a promova – n. red.). După cum merg lucrurile, eu vă spun sincer. Petrolul Ploiești și UTA Arad sunt două dintre echipele care întradevăr au tot ce le trebuie pentru a fi acolo sus. Rapid București este a treia cu care se va duce o luptă până în ultima etapă. Chiar și FC Argeș, Călărașiul și Buzăul sunt echipe foarte bune, care nu vor renunța, să știți. Și Turnu Măgurele, chiar dacă și-au schimbat antrenorul și au avut sincope în etapele acestea. Au jucători de calitate, jucători de la Liga 1 și pot menține acest curs.

Nu vă întreb de sume, poate nu știți, dar echipa are un buget mai mare sau mai mic față de alte formații care sunt mai sus în clasament?

Nici nu mă interesează acest aspect. Ca și idee, să știți că echipa se află undeva la jumătatea clasamentului din acest punct de vedere. Sunt eforturi mari. Avem o conducere care ne-a spus de la început care este bugetul. Noi știam, eram realiști, dar împreună cu băieții am încercat să aducem aceste rezultate și suntem mulțumiți de ceea ce avem. Nu trebuie să ne plângem, nu trebuie să ne uităm în grădina nimănui. Asta este situația.

Credeți că în viitor ar trebui schimbat regulamentul, ca să poată promova mai multe echipe în Liga 1?

Nu știu, nu sunt eu în măsură să aduc sugestii, dar ar fi benefic din 20 de echipe să promoveze patru, iar a cincea și a șasea la baraj. Ar fi ceva mai palpitant. Vă dați seama, lupta la nivelul Ligii 1 ar fi foarte strânsă, iar la nivelul Ligii a 2-a tot ce înseamnă primele 10 echipe vor încerca să se bată pentru aceste locuri.

Sunt fazele fixe un capitol la care lucrați în mod special? Am văzut ce execuții frumoase a avut un jucător de-al dumneavoastră, Marian Anghelina, în ultimele meciuri.

Nu, suntem atenți la toate detaliile. Pregătesc jocurile pentru victorie. Ne propunem mai mult. Probabil și succesul acesta al nostru e pentru că nu suntem o echipă care să ne închidem. Încercăm să jucăm, să avem situații de poartă, să ducem jocul în terenul advers. Îmi dau seama de reușită la fiecare situație de a marca. Probabil am fi avut mai multe puncte, dar asta e viața. Am pierdut (puncte – n. red.) în minutele de prelungiri, am și câștigat în minutele de prelungiri. Până la urmă, este bine că suntem acolo unde suntem.

V-au căutat și alte echipe ținând cont de rezultate?

Nu pot să spun. Nici nu aș vrea să divulg aceste aspecte. Deocamdată sunt la Mioveni, unde încerc să-mi fac treaba cât pot de bine, împreună cu un grup frumos, cu o familie pe care eu am format-o aici. Ne simțim bine împreună și nu ne gândim decât la perioada următoare. Avem un program destul de încărcat. Suntem prinși și în cupă, și în campionat, și vrem să ieșim bine din acest punct de vedere.

Pentru că ultima etapă ați jucat la Cluj, cu Universitatea, cum vi s-au părut și ei? Anul trecut se băteau la promovare, erau o echipă puternică.

Păi și anul acesta, chiar dacă au avut alți antrenori, și-au anunțat candidatura. Vor fi una dintre echipele care vor promovarea. Vă dați seama, este un club de tradiție, un club frumos, cu niște suporteri minunați. Până la urmă, Universitatea Cluj din toate punctele de vedere ar putea fi în Liga 1. Acel stadion și lumea care au o cultură fotbalistică și o istorie în spate. Este păcat să rămână în Liga a 2-a. Și celelalte combatante ale noastre – Aradul, Piteștiul, Ploieștiul, Rapidul – sunt echipe cu tradiție care își doresc să fie foarte rapid pe prima scenă fotbalistică. Pentru că le lipsește acest lucru, iar suporterii sunt destul de mulți.

În optimile Cupei o să jucați cu Hermannstadt, formație care și-a schimbat recent antrenor. L-au adus pe domnul Neagoe. Cum vedeți această partidă?

O partidă dificilă. Până la urmă, nu suntem la același nivel. Ei sunt o echipă de Liga 1, noi de Liga a 2-a. Au un antrenor extraordinar de bun, pe care și eu îl apreciez din acest punct de vedere. Este un antrenor care pune accent pe orice detaliu, un antrenor tânăr, care vine dintr-un nivel foarte înalt, fiind și antrenorul echipei naționale (în trecut, Eugen Neagoe a fost secundul lui Victor Pițurcă la prima reprezentativă – n. red.). Va fi foarte greu. Parcă se vede un pic schimbarea de când dânsul a ajuns la Sibiu. Au jucători de calitate. Chiar dacă la prima vedere ei sunt favoriți, noi vom încerca să ne ridicăm la nivelul lor sportiv și, de ce nu, să încercăm să câștigăm și jocul.

Ați văzut și Sănătatea ce a făcut în 16-imile Cupei. Din Liga a 3-a a scos deținătoarea Cupei. E și acesta lucru un motiv de optimism pentru voi? Dacă acolo s-a putut?

Optimism a fost tot timpul. Acest club a avut niște rezultate repetate în Cupa României. A putut să elimine chiar și Steaua, chiar și Dinamo. Nu văd de ce nu am continua cu aceste rezultate frumoase, pentru că ne caracterizează. Cupa este o motivație în plus pentru jucători de a vedea la ce nivel au ajuns cu echipele de Liga 1. Este un lucru benefic.

Pentru că vorbeați de echipe mari în Cupa României, țin minte că Mioveniul a fost eliminată greu de CFR Cluj cu câțiva ani în urmă. A fost un 4-3.

Și în 2007 (2008 – n. red.) CS Mioveni a jucat o semifinală de Cupa României tot cu CFR Cluj. Am jucat pe Giulești (CFR s-a impus atunci cu 3-0 – n. red.). CFR Cluj a câștigat și Cupa, a luat eventul. Pentru noi a fost cea mai bună performanță a clubului.

O ultimă întrebare. Ce ar însemna pentru dumneavoastră și pentru jucători să promovați la finalul sezonului?

Vă dați seama că ar fi ceva extraordinar. Ar fi o mare bucurie, pentru mine ca antrenor și pentru jucători. Ar fi o motivație pentru ei, pentru că le va crește cota. Una este să îndrăznești și să poți să realizezi niște obiective, alta e să fii la o echipă medie, în care să tot stai numai acolo și să nu-ți dorești mai mult. Noi ne dorim să continuăm cu rezultate frumoase. Dacă Dumnezeu va dori să fim una dintre echipele care să promoveze, noi nu spunem nu.

Foto: facebook.com/csmioveni.ro

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply