Reportaje

REPORTAJ | Amical între două câștigătoare ale Cupei României sub ochii legendelor

E sâmbătă, 26 ianuarie 2019. Troleul e mai rapid ca oricând și ajunge din cartierul Expo Transilvania la Spitalul de Copii în mai puțin de 15 minute. De acolo, pe o vreme nu tocmai prietenoasă, pornesc spre Parcul Sportiv ”Iuliu Hațieganu”. Ninsoarea s-a oprit de ceva timp în orașul de la Poalele Feleacului, însă frigul își face simțită prezența.

”ÎN ANUL ACESTA DE GLORIE, PROMOVAȚI ȘI FACEȚI ISTORIE”

Pe malul Someșului zăresc niște lebede albe. În depărtare se văd și alte păsări, de culoare neagră. Nu-mi dau seama exact ce specii sunt, dar culorile lor și ale lebedelor se regăsesc și în echipamentul de acasă al Universității Cluj. Aflată în prezent în Liga a doua, pe locul 4 (44 puncte), formația lui Bogdan Lobonț este una dintre favoritele la promovarea în Liga 1. Astăzi joacă un amical cu Arieșul Turda, care ocupă locul 8 în Seria a 5-a din Liga a treia (24 puncte). Meciul a început la ora 13:00, iar ceasul îmi arată că am ajuns la 30 de minute de la fluierul de start.

De la stânga la dreapta, Octavian Abrudan, Gabriel Giurgiu și fostul lor coleg, Valentin Lemnaru (în sezonul 2013-2014 a ieșit al doilea golghter al României, cu 13 reușite/ Foto: Robert Popa

Deja e 2-0 din ce am aflat. Primul marcator a fost Dorin Goga, atacant ajuns acum la 34 de ani. Și-a început cariera la Universitatea Cluj și tot aici a revenit în 2016, când clubul a luat-o de la zero din Liga a patra. A dat peste 50 de goluri de când s-a întors, fiind unul dintre cei care au pus umărul la cele două promovări consecutive (din a patra în a treia și din a treia în a doua). Cu 10 ani în urmă, pe când juca la Poli Timișoara, Goga reușea o dublă în poarta lui Șahtior Donețk (deținătoarea Cupei Uefa). A fost 2-2 în Ucraina, iar remiza la scor alb din Banat a dus la eliminarea formației lui Mircea Lucescu și a lui Răzvan Raț din preliminariile Ligii Campionilor. Tot Goga deschidea scorul într-un meci cu Ajax Amsterdam, unde se afla și actualul star de la Barcelona, Luis Suarez. Uruguayanul, însă, avea să egaleze repede. Pantelici a făcut 2-1, aducând cele trei puncte ”lăncierilor”.

Cristian Gavra (25 ani), care a trecut pe la Viitorul lui Gică Hagi, a majorat avantajul la 10 minute distanță de la golul înscris de Goga. Vremea nu e un impediment pentru fani. La tribuna din spatele terenului sunt cel puțin 100 de suporteri. ”În anul acesta de glorie, promovați și faceți istorie”, este mesajul scris pe un banner. În echipa de start a ”Șepcilor roșii” se mai regăsesc George Florescu (fost jucător al echipei naționale, cu 10 selecții și un gol), Gabriel Giurgiu (care acum 7 ani și jumătate lua titlul cu Oțelul Galați și marca în Champions League împotriva lui FC Basel) și Octavian Abrudan. Toți trei au făcut primii pași în fotbal la ”studenți”. Ultimul dintre ei avea să marcheze cu capul pentru 3-0, fază pe care o surprind cu aparatul meu. Câteva minute mai târziu, se aude fluierul care anunță încheierea primei reprize.

Bucuria de după golul de 3-0, înscris de Octavian Abrudan/ Foto: Robert Popa

VICTORII MARI, ÎN FINALE CU CLUBURI DE TOP

În cele 15 minute, cât a durat pauza, putem face o scurtă călătorie în timp. Arieșul Turda și Universitatea Cluj sunt două foste deținătoare a Cupei României. În ambele situații, formațiile învinse în finală au fost de top. În 1961, Arieșul se întâlnea cu Rapid București pe stadionul Republicii din Capitală (arena nu mai există în prezent, pe locul ei aflându-se actuala clădire a Parlamentului României). Cu 2-1 cu câștigat turdenii, prin dubla lui Gheorghe Băluțiu. Pentru giuleșteni a punctat Nicolae Georgescu în minutul 24, când scorul era 0-0. Peste alți patru ani, în 1965, Universitatea Cluj (Știința Cluj la vremea respectivă) cucerea în premieră trofeul după o finală cu FC Argeș (pe atunci Dinamo Pitești). Finala s-a disputat tot la București, pe același Republicii, în fața a peste 30.000 de spectatori. Remus Câmpeanu și Zoltan Ivansuc (două legende ale clubului Universitatea) au făcut 2-0 pentru ”alb-negri”. Golul de onoare al piteștenilor va veni de la Mihai Țurcan. Tot în echipa ”alb-violeților” s-a regăsit și Nicolae Dobrin, care pe atunci avea doar 17 ani. În anii `70, ”Prințul din Trivale” va lua două titluri cu FC Argeș și va marca într-o victorie cu Real Madrid din Cupa Campionilor Europeni.

S-a reluat jocul. De pe margine se vede Bogdan Lobonț, antrenorul principal al Universității, dând ultimele indicații unui jucător pe care vrea să-l bage în teren. La câțiva pași de fostul goalkeeper al echipei naționale este și secundul Adrian Iencsi. Cei doi au făcut echipă la Rapid spre finalul anilor `90, cucerind un titlu împreună. Cu ei a mai fost coechipier și actualul manager sportiv al clujenilor, Ioan Ovidiu Sabău. Deci trei legende ale fotbalului românesc le regăsim în aceeași echipă, de această dată la ”U” Cluj.

Bogdan Lobonț dând indicații elevilor săi/ Foto: Robert Popa

E minutul 60 și portarul Arieșului scoate din nou mingea din plasă. A marcat Florescu, după o preluare cu pieptul a unei mingi centrate în careu. Cu câteva secunde înaintea golului, am apăsat pe butonul de înregistrare video al camerei. Faza superbă din care a înscris Florescu poate fi revăzută mai jos.

Echipa lui Lobonț, portar care a împărțit vestiarul ani de zile la AS Roma cu Francesco Totti și Daniele De Rossi, nu se mulțumește doar cu patru goluri. Așa că vine și al cincilea, de la Marius Coman. Am avut, așadar, un amical spectaculos, între două echipe de tradiție ale României.

Foto și video: Robert Popa

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply