Astăzi a înscris al 49-lea gol în poarta vieții, iar bucuriile pe care le-a adus de peste ocean sunt prea mari ca să fie uitate.
40 de selecții în doar șase ani pare puțin pentru un atacant care a îmbrăcat tricoul primei reprezentative. Dar scurta perioadă pe care a petrecut-o la echipa națională a fost suficientă pentru a ajunge la inimile publicului. A înscris 21 de goluri, toate în meciuri oficiale.
Patru dintre ele le-a reușit la cel mai bun Mondial din istoria României. Un altul l-a dat la Euro 1996, competiție după care s-a retras din națională la doar 26 de ani. Aceste cifre îl transformă pe Răducioiu într-unul dintre cei mai eficienți fotbaliști de pe plaiurile noastre.
Răducioiu era, însă, mai mult decât un jucător eficient. Cele patru goluri din SUA au fost rezultatul unor calități deosebite. Toate golurile au fost date cu piciorul, toate au venit în porțile unor echipe de top (Columbia și Suedia), toate au venit după șuturi precise. Dubla cu naționala Columbiei, pe care România a învins-o cu 3-1 în partida de debut, a scos în evidență și capacitatea sa de a dribla adversarii puternici.
Nu trebuie omis nici faptul că aceste goluri au venit după un joc foarte bun de pase. Ca să dăm un exemplu, golul de 1-0 cu Columbia a venit în urma unei lansări perfecte a lui Gică Hagi. Acel moment, dar și altele care au urmat la Mondialul din 1994, arată cât de bine comunicau tricolorii pe teren.
Răducioiu a lipsit din meciul cu Argentina, scor 3-2, pe care mulți îl cataloghează drept cel mai bun din istoria naționalei României. Atacantul care luase titlul și Uefa Champions League cu AC Milan fusese suspendat. Dar a revenit la duelul din sferturi cu Suedia. Și și-a ajutat echipa când avea cea mai mare nevoie.
La 1-0 pentru nordici, Răducioiu a egalat, iar în scurt timp a făcut 2-1. A urmat lovitura de cap a lui Kennet Andersson, penalty-urile și, din păcate, sfârșitul visului american. În acele frumoase nopți de vară, când părinții și bunicii noștri stăteau treji pentru a-i urmări pe Hagi, Răducioiu, Dan Petrescu, Belodedici sau Ilie Dumitrescu la televizor, a existat o speranță. Că România poate pune mâna pe trofeul suprem sau măcar să joace în marea finală.
Autorul articolului Robert Popa și Florin Răducioiu. Poza a fost făcută la Cluj în 2018, cu o zi înaintea meciului demonstrativ dintre Generația de Aur și Legendele Barcelonei
Salut! Numele meu este Robert Popa și sunt un tânăr jurnalist în căutare de noi provocări. Lucrez în presă de șase ani, perioadă în care am scris preponderent pe sport. Am o meserie în care îmbin utilul cu plăcutul. Să mergi la evenimente precum meciurile echipei naționale de fotbal în calitate de reporter, să intervievezi mari personalități din sport și să-ți vezi numele în ziar e un lucru extraordinar. E ceva care te motivează și, în același timp, care te responsabilizează. Am început să scriu încă de la 20 de ani, pe un blog personal. Primul ziar la care am colaborat este Presa Locală, unde am activat timp de aproape două luni în 2016. Din 6 iulie 2016 și până pe 8 ianuarie 2018 am fost redactor pe sport la Ziua de Cluj. În perioada 20 februarie 2017 - 29 mai 2017 am moderat emisiunea ZIUAlive, în fiecare luni, pe teme de sport. Am fost, de asemenea, colaborator al postului de radio Realitatea FM Cluj. Aici, în fiecare zi de luni, am participat la emisiunea 1 la 1, discutând tot despre sport, în perioada 18 iulie 2017 - 8 ianuarie 2018 :) În ianuarie 2018 am scris la Gazeta Sporturilor. Această colaborare am reluat-o în 2019, cu ocazia unui material despre Ioan Onacă, singurul supraviețuitor al echipei Arieșul Turda din finala Cupei României 1961. Turdenii s-au impus cu 2-1 împotriva celor de la Rapid, după ce au revenit de la 0-1. Vreau să adresez mulțumiri redacției GSP pentru anii în care au implementat Jurnalisport, un proiect care oferea oricui posibilitatea să scrie la cel mai prestigios ziar de sport din țară. Din 23 ianuarie 2018 sunt reporter la Look TV (actualul Look Sport+), unde am mai îndeplinit funcția de editor al site-ului looksport.ro, al paginii de facebook Look Sport și al canalului de YouTube cu același nume, dar și de coordonator al jurnalului de sport. Pe parcursul anului 2019 am mai publicat materiale în revista Elita României, pe citynews.ro și casiansoneriu.ro. Tot în 2019 mi-am susținut lucrarea de licență în jurnalism cu tema ”Activitatea lui Miodrag Belodedici, reflectată în presă”. Lucrarea am publicat-o în 2020, la editura clujeană Accent. Din 22 octombrie 2020 semnez texte în publicația Cjsport.ro. Tot din anul 2020, din luna decembrie, coordonez săptămânal Rezumatele Etapei din Liga 1. Din luna ianuarie 2021 sunt și producător al emisiunii Look Sport Special, unde difuzez cele mai importante declarații de la meciurile de fotbal din Liga 1, de la partidele echipelor naționale de seniori și de tineret, dar și din interviurile realizate de mine în format video sau prin telefon. Tot în 2021 am mai început o colaborare cu redacția de sport a postului Prima TV.
No Comments