Editoriale

NOTELE tricolorilor în urma bătăliei câștigate cu iscusință pe pământ austriac

Fotbalul românesc aștepta de mulți ani o nouă victorie a echipei naționale împotriva unui adversar puternic, într-o partidă oficială. Așteptarea a luat sfârșit luni seara, când tricolorii pregătiți de Mirel Rădoi au ieșit biruitori de pe Worthersee Stadion, din Klagenfurt. 3-2 a fost rezultatul final, pentru România marcând Denis Alibec (3), Dragoș Grigore (51) și Alexandru Maxim (70), iar la echipa gazdă Christoph Baumgartner (17) și Karim Onisiwo (81).

Din 2014, când România trecea de Grecia (1-0 la Atena) și Irlanda de Nord (2-0 pe Arena Națională), nu au mai trăit fanii primei reprezentative o mare bucurie după o partidă oficială câștigată. România a preluat șefia grupei din Liga Națiunilor și așteaptă cu încredere duelul cu Islanda, din semifinalele Ligii Națiunilor.

E un nou început pentru selecționata de seniori? Cred că o astfel de întrebare ne-am pus-o cu toții de multe ori, începând cu 2012, când s-au obținut trei victorii la rând în preliminariile Cupei Mondiale (și un an mai târziu s-a ajuns la barajul de tristă amintire cu Grecia), succesele din 2014 (despre care am vorbit mai sus) în preliminariile Campionatului European, invincibilitatea din 2015, speranțele avute înainte de Euro 2016 (și năruite după), încă un an de invincibilitate în 2018, acum rezultatul superb cu Austria. E normal să ne bucurăm, dar în același timp trebuie să rămânem cu picioarele pe pământ. Cum spune o vorbă mai veche ”nu zici hop înainte de a trece peste prăpastie”. Sau o putem spune și altfel ”o bătălie câștigată nu garantează succesul final într-un război”. Rezultatele mari trebuie să-i responsabilizeze și mai mult pe elevii lui Mirel Rădoi, să-și dorească să joace și mai bine, să trateze cu maximă seriozitate confruntările următoare (meciul cu Islanda e peste mai puțin de o lună) și să dea un randament corespunzător la echipele lor de club.

Sunt foarte curios ce va urmă (și nu doar eu), dar haideți să vedem până una alta cum s-au descurcat în Austria jucătorii folosiți de Mirel Rădoi.

CIPRIAN TĂTĂRUȘANU – NOTA 8 – Exceptând golurile încasate de la Baumgartner și Onisiwo, care nu i se pot imputa, experimentatul portar nu a întâmpinat alte dificultăți din partea adversarilor. Prestația sa a fost apreciabilă. Ba mai mult, la doar câteva zile după victoria cu Austria a prins transferul carierei, la multipla câștigătoare de Champions League, AC Milan.

NICUȘOR BANCU – NOTA 7,5 – A participat în dese momente la jocul României prin obținerea de lovituri libere, dar și prin acțiuni concrete în apărare, una dintre ele chiar în ultimul minut, când a blocat un șut al gazdelor.

DRAGOȘ GRIGORE – NOTA 9 – Fundașul ajuns la 34 de ani a reușit unul dintre cele mai bune meciuri în selecționata mare. Din două mișcări a preluat un balon deviat de Chiricheș, apoi a șutat cu iscusință, Schlager asistând neputincios la golul apărătorului aflat sub contract cu Ludogoreț. După doar un minut a încercat să realizeze dubla, însă mingea reluată cu capul s-a dus pe lângă poartă.

VLAD CHIRICHEȘ – NOTA 8,5 – Pentru al doilea joc la rând, fundașul de la Sassuolo și-a trecut în cont o pasă de gol. A urmărit cu mare atenția traiectoria balonului centrat de Maxim, l-a servit excelent pe Grigore, iar ultimul nu a dezamăgit. A părăsit gazonul în minutul 74, înlocuit de Ionuț Nedelcearu.

ANDREI BURCĂ – NOTA 8 – Fundașul de la CFR Cluj a lăsat o impresie plăcută la meciul de debut în echipa națională. Nu le-a făcut viața ușoară austriecilor, oprind în numeroase momente acțiunile lor prin fault, în a doua repriză primind și un galben. A bifat toate minutele și poate fi oricând o soluție în apărare pentru selecționerul Mirel Rădoi.

NICOLAE STANCIU – NOTA 7,5 – Mijlocașul ofensiv al Slaviei Praga a practicat un joc agresiv, dovadă că s-a ales cu un cartonaș galben pe final. Tot atunci a devenit mai periculos în atac, reușind un șut la poartă, reținut însă de Schlager.

ALEXANDRU CREȚU – NOTA 7,5 – La cea de-a doua apariție în tricoul echipei naționale, Crețu s-a luptat în numeroase momente pentru a nu pierde posesia mingii, a oprit atacuri ale gazdelor prin fault, a scos faze fixe și chiar și-a asumat executarea lor.

ALEXANDRU MAXIM – NOTA 9 – Mijlocașul de la Gaziantep a pus în aplicare calitățile pe care trebuie să le aibă un decar. A făcut atât faza ofensivă – construind acțiunea finalizată cu golul de 2-1 reușit de Grigore și dublând apoi avantajul pe tabelă cu un lob formidabil care i-a surprins pe fundașul Posch și portarul Schlager – cât și pe cea defensivă, când a deviat în corner o minge care amenința poarta României.

FLORINEL COMAN – NOTA 8,5 – Chiar dacă nu a punctat, Coman a avut o influență pozitivă în evoluția României. Ambiția de a contribui la un rezultat mare, cum s-a întâmplat în victoria cu Anglia de la Europeanul de Tineret, s-a văzut încă din primele minute. Jucătorul de 22 de ani a plecat cu multă fermitate pe contraatac, putea să-și încerce norocul la poarta gazdelor, însă nu a riscat, preferând să-i trimită mingea lui Alibec. Intuiția nu l-a înșelat pe tânărul atacant. Alibec a fost mai bine poziționat și a prins o execuție ideală, care l-a lăsat fără cuvinte pe goalkeeperul Austriei. A trecut și printr-un moment mai puțin inspirat, când a reacționat târziu la acțiunea lui Lainer, ultimul centrând decisiv spre Baumgartner, autorul golului de 1-1.

DENIS ALIBEC – NOTA 9 – Atacantul României și-a împlinit visul de a fi decisiv la echipa națională în fața unui adversar puternic. Cu o dexteritate întâlnită deseori la meciurile Astrei, șeptarul tricolorilor a reușit dintr-o singură atingere să preia balonul pasat de Coman și să-l expedieze direct în poarta lui Schlager. Este al doilea său gol la selecționata de seniori (după cel din 2016, în amicalul cu Ucraina, scor 3-4) și, totodată, primul într-un joc oficial. Creativitatea sa din ofensivă a ieșit în evidență și în a doua repriză, într-un schimb de pase cu Florinel Coman. La ultima fază, Alibec a încercat un assist cu călcâiul, însă mingea a ajuns la Hinteregger, care a respins-o în afara terenului. A fost schimbat în minutul 68 cu George Pușcaș.

CIPRIAN DEAC – NOTA 7,5 – Mijlocașul legitimat la CFR Cluj s-a remarcat prin dorința de a păstra cât mai mult posesia la duelurile cu austriecii, de a obține faze fixe (lucru reușit în minutul 24) și prin ajutorul oferit defensivei atunci când situația o cerea. O astfel de fază s-a produs în minutul 40, când a respins cu capul o minge care putea pune în pericol careul tricolorilor. La aceeași fază, însă, mijlocașul de 34 de ani a călcat greșit pe gazon și a fost scos cu targa, nemaiputând continua partida.

GABRIEL IANCU – NOTA 8 – Intrat în minutul 40, în locul lui Ciprian Deac, atacantul Viitorului își putea face cel mai frumos cadou la debutul în echipa națională. Doar bara l-a oprit din drumul spre gol la o lovitură liberă executată de el. La câteva secunde distanță, mingea a ajuns din nou în posesia sa, dar de această dată a trimis peste poartă.

GEORGE PUȘCAȘ – NOTA 8 – Introdus în minutul 68, după ieșirea lui Denis Alibec, nouarul României nu și-a mai trecut numele pe lista marcatorilor. I-a derutat, însă, pe austrieci la faza premergătoare golului marcat de Alexandru Maxim. În ultimele minute a avut o șansă bună de a înscrie, dar mingea a fost respinsă de un fundaș advers.

IONUȚ NEDELCEARU – NOTA 7 – A intrat în minutul 74 și a greșit la al doilea gol înscris de Austria. Fiind prea avansat, l-a lăsat singur în careu pe Grigore cu Grbic și Onisiwo, ultimul marcând cu capul.

MIREL RĂDOI – NOTA 9 – Selecționerul României a înregistrat prima victorie de la preluarea echipei naționale de seniori. Acest rezultat este răsplata unei tactici bine gândite, bazată pe contracararea acțiunilor inițiate de adversari, contraatacuri rapide și specularea greșelilor comise de oponenți. Titularizarea unor jucători precum Florinel Coman, Dragoș Grigore, Alexandru Maxim și Andrei Burcă, respectiv introducerea pe parcurs a debutantului Gabriel Iancu, au fost cele mai inspirate mutări ale tânărului antrenor.

Foto: Facebook Echipa Națională de Fotbal a României

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply