Legende

REMEMBER 2010 | Fotbal total pe San Siro, între diavolii milanezi și cei englezi

Amintiri legate de fotbal am destul de multe, dar o să vă relatez una despre care sigur nu am mai vorbit.

În 2010, tot în luna februarie, Manchester United o întâlnea pe AC Milan în optimile Champions League. Putem spune că era o reeditare a dublei din sezonul 2006-2007, când rossonerii au cucerit al șaptelea trofeu al Ligii Campionilor. Atunci a fost 3-2 pentru englezi în prima manșă, respectiv 3-0 pentru milanezi în a doua manșă.

Scenariul părea că se repetă și în 2010, dar înainte de a povesti meciul în sine, vreau să amintesc ce loturi aveau atunci cele două formații. La Milan se regăseau mulți jucători din 2007, când echipa câștigase Liga Campionilor: Ambrosini, Nesta, Pirlo, Seedorf, Dida; pe lângă ei au apărut David Beckham (împrumutat de la Los Angeles Galaxy), tânărul Pato (20 de ani), Luca Antonini, Thiago Silva și Ronaldinho evident. Pe banca tehnică era brazilianul Leonardo (de care nu am mai auzit nimic în ultimul timp).

La Manchester United se afla Sir Alex Ferguson, care bifa al 24-lea an la echipa engleză în calitate de antrenor principal. Și diavolii aveau mulți jucători din 2008, când au trecut de Chelsea la penalty-uri în finala Ligii Campionilor desfășurată la Moscova: Berbatov, Rooney, Giggs, Neville, Vidic, Scholes, Van der Sar, Evra.

Eu eram în clasa a noua pe atunci. Și obișnuiam să țin evidența rezultatelor din fotbal în caietele de la școală. Uneori mă gândeam mai mult la marile dueluri care urmau să se joace, decât la cursuri. Abia așteptam să se facă seară și să dau drumul la tv. Număram orele și minutele până la fluierul de start. Și pot să spun că o confruntare între Milan și United e imposibil să nu te țină în suspans.

Formația de pe San Siro începuse foarte bine, cu un gol înscris de Ronaldinho, care era în căutarea formei sportive și a gloriei pe care le-a avut la FC Barcelona. Nu pot să spun că am fost surprins de scor. În toamnă, Milanul câștigase cu 3-2 împotriva Realului, care făcuse investiții masive în vară. Bine, Ronaldo nu jucase în acel eșec, mi se pare că a fost accidentat, dar Benzema și Kaka știu sigur că s-au aflat pe teren. Plus că era și legendarul Raul. Îmi vinte în minte un gol de poveste dat de Pirlo în poarta lui Casillas, de la peste 30 de metri. Astfel de momente m-au făcut să înțeleg cine e Pirlo și de ce este în stare.

Dar să revenim la duelul de pe San Siro, dintre Milan și Manchester United. Cu englezii nu te joci, mai ales când există o dorință de revanșă, iar formația lui Leonardo a simțit-o pe propria piele. Rooney (cu o dublă) și Scholes au răsturnat soarta partidei. Am și acum în ochi echipamentele lor (tricouri albe și șorturi albastre). Milan și-a făcut speranțe pentru returul de pe Old Trafford, după ce olandezul Seedorf și-a trecut numele pe lista marcatorilor. Degeaba. United a câștigat cu 4-0 al doilea meci, dar s-a oprit în sferturi, după o dublă dramatică împotriva lui Bayern Munchen, una dintre finalistele din acea ediție. Voi vorbi și despre acest episod cu altă ocazie, așa cum l-am perceput eu acum 10 ani.

Foto: Ronaldinho (stânga) dând mâna cu Rio Ferdinand. În spatele celor doi se află Edwin Van der Sar, veteranul din poarta lui Manchester United/Sursă: captură foto youtube

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply