Editoriale

Denis Alibec și cele 15 minute în care a renăscut. Să fi fost și declarațiile lui Hagi de vină?

Denis Alibec era văzut ca o mare speranță acum 10 ani, când pleca de la Farul tocmai la Inter. Nu a prins decât două meciuri la echipa mare a clubului din Milano, dar a impresionat la formația de tineret. În 2010, înaintea finalei de la seniori dintre formația lui Jose Mourinho și  Bayern Munchen, Alibec marca o dublă în poarta nemților. Asta se întâmpla în finala Ligii de la tineret. La seniori, argentinianul Diego Milito rezolva meciul pentru ”nerazzurri”.

Alibec nu s-a adaptat la cerințele fotbalului de afară, așa că s-a întors în țară. Cum au făcut-o și alții. A prins un sezon destul de bun la Viitorul, între 2012 și 2013, marcând 5 goluri. A fost suficient pentru a-l impresiona pe Hagi.

Mai târziu, Alibec a ajuns în curtea celor de la Astra Giurgiu. Și a jucat din ce în ce mai bine. 5 goluri în prima stagiune, apoi 8, apoi 16. A câștigat un titlu, o cupă și două supercupe. Un palmares lăudabil. Un merit îl are și Marius Șumudică, tehnician care a știut ”cum să scoată untul” din atacantul născut la Medgidia. Și nu vă gândiți acum că a fost sever cu el. Nici pe departe. A știut unde să-l așeze în teren, i-a trecut cu vederea unele escapade și i-a purtat un respect deosebit. Acest respect a fost reciproc. Și a funcționat. Alibec (cu bune și cu rele) e un jucător care se indentifică cu clubul patronat de Ioan Niculae.

Mai târziu a ajuns la FCSB, unde a început cum nu se putea mai bine. 8 goluri și locul 2 cu Laurențiu Rechecampf pe banca ”roș-albaștrilor”. Dar a venit vara lui 2017 și Reghe a ales banii arabilor. Varianta lui Becali a fost Nicolae Dică, un jucător emblematic al echipei din Capitală. S-au făcut multe transferuri, dar ceva a lipsit. Poate liniștea de la echipă. ”Dacă aș avea o libertate mai mare, aș face mai multe”, a recunoscut chiar Dică. Cu alte cuvinte, nu a putut mereu să facă echipa așa cum a crezut de cuviință.

Ca să revenim la Alibec, între atacant și Dică au existat mereu dispute. Pe teren și în afara lui. Dovadă că a marcat doar 3 goluri în stagiunea 2017-2018. Primele două le-a reușit în preliminariile Champions League, respectiv Europa League. Ambele au venit împotriva aceleiași formații, Viktoria Plzen. Apoi a urmat o perioadă de secetă, adică vreo trei luni și jumătate. A înscris primul și singurul gol din acel campionat pe terenul lui Gaz Metan Mediaș, câștigat de FCSB cu 2-1. Calvarul atacantul părea să ia sfârșit, dar nu era deloc așa.

A venit vara și odată cu ea despărțirea. ”A fost cea mai mare greșeală a mea”, spunea Becali. Probabil. Problema e că nici atmosfera de la FCSB nu era pe gustul lui Denis Alibec. Asta nu scuză, desigur, prestațiile slabe ale jucătorului legitimat în trecut la Inter. Tânărul de la care se așteptau cândva multe s-a întors la Astra, cu speranța că își va relansa cariera. A dat două goluri, iar apoi a venit seara de 8 februarie 2019. Cu o zi înaintea meciului, Hagi, ca și cum ar fi fost însuși Nostradamus, a prezis ce-l așteaptă.

”Un jucător foarte bun, foarte talentat, pe care l-am apreciat și îl apreciez în continuare. Ca orice jucător talentat, e capricios, dar e un supertalent care pe mine, ca antrenor sau om, mă bucură când îl văd. Arată bine și e în condiții foarte bune. În rest, ei au interesul lor, noi ale noastre. Sper ca el să nu facă un meci foarte bun.” Gheorghe Hagi, manager tehnic Viitorul

Din păcate pentru ”Rege”, Denis chiar a făcut un meci bun. S-ar putea spune că laudele fostului căpitan al naționalei au ajuns la urechile lui Alibec. Șeptarul Astrei a marcat pentru 2-0, după un șut precis din interiorul careului. După alte 15 minute, același jucător a închis tabela din pasa lui Claudiu Belu-Iordache. Pentru un sfert de oră, Alibec a redevenit fotbalistul pe care microbiștii din Giurgiu îl cunoșteau. Oare va continua în acest ritm? Doar timpul ne va putea răspunde. Cert e că evoluțiile de vineri îl obligă pe Alibec să muncească mai mult. Doar așa va putea spera la mai mult.

Hagi a criticat din nou arbitrajul, deși în urmă cu o săptămână, la egalul 0-0 cu Universitatea Craiova, spunea că ”nu e bine să vorbești despre arbitraj după meci”. Ba mai mult, și-a amintit de nedreptățile care i s-au făcut etapa trecută.

”Aici, la 3-0, un penalty nu dai. Acasă primim penalty inventat. Ce să mai facem? Trebuie să schimbăm ceva la noi, dar pe mine anumite lucruri mă sperie. E o dezamăgire mare. Un om în minus, cartonașe galbene. O echipă așa de agresivă și așa de tactică.” Gheorghe Hagi, manager tehnic Viitorul

CITIȚI ȘI – Hagi, la cel de-al 54-lea gol în poarta vieții. Momente magice, dar și mari dezamăgiri trăite la echipa națională

SPECIAL | Mihai Marinescu și experiența a peste 10 ani de curse: ”Trebuie să ai grijă. Suntem expuși în fiecare zi accidentelor”

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply