Editoriale

NOTELE luate de tricolori după victoria care i-a calificat la Europeanul de tineret. Mențiune specială pentru Isăilă

Acum două zile, naționala de tineret a României s-a calificat la Campionatul European. Performanța e cu atât mai mare cu cât a fost a doua din istoria selecționatei U-21. Ba mai mult, tricolorii au terminat primii într-o grupă cu reprezentative puternice: Portugalia, Țara Galilor, Bosnia-Herțegovina și Elveția.

La fel de important e și faptul că această echipă nu a pierdut nici un joc în întreaga campanie. 7 victorii și 3 remize au înregistrat Ionuț Radu, George Pușcaș, Dennis Man sau Ianis Hagi în preliminarii. Cele mai răsunătoare rezultate sunt 2-1 cu Portugalia, 2-0 cu Elveția, 3-1 și 2-0 cu Bosnia, dar și 2-0 împotriva Țării Galilor.

În ultima rundă, elevii lui Mirel Rădoi au întâlnit naționala statului Liechtenstein la Ploiești. Pentru a încheia în fruntea grupei, tricolorilor le era suficient și un punct. Dar acești tineri curajoși nu au dezamăgit publicul de pe Ilie Oană și au bătut cu 4-0 cel mai modest adversar din calificări.

IONUȚ ANDREI RADU – NOTA 9 – Goalkeeperul de doar 21 ani, legitimat în prezent la Genoa, a închis foarte bine poarta la Ploiești. A fost un adevărat lider atât în teren, dar mai ales în vestiar (vezi discursul motivațional dinaintea meciului cu Bosnia) pe tot parcursul preliminariilor. A luat doar patru goluri în întreaga campanie, România având, astfel, cea mai bună apărare din grupă.

MIHAI BUTEAN – NOTA 7 – Fundașul născut la Cluj este la a doua selecție în naționala U-21. Nu a avut suficient timp pentru a se remarca, dar este un fotbalist promițător.

ALEX PAȘCANU – NOTA 8 – Unul dintre apărătorii de bază ai reprezentativei de tineret, dovadă că tricolorii au luat cele mai puține goluri din grupă. A pasat decisiv la reușita de 1-0 a lui George Pușcaș.

VIRGIL GHIȚĂ – NOTA 7 – Fundașul de 20 ani, crescut la Academia lui Gică Hagi, a bifat abia al doilea meci din preliminarii. A închis bine apărarea alături de ceilalți coechipieri. Este un jucător de viitor.

FLORIN ȘTEFAN – NOTA 8 – Tânărul fundaș a jucat de șase ori în aceste preliminarii. Marți i-a oferit o centrare în careu lui Pușcaș, dar fostul atacant de la Inter nu a reușit să finalizeze.

DRAGOȘ NEDELCU – NOTA 8 – Mijlocașul lui FCSB a avut două ocazii mari de gol. Mai întâi a șutat de la 30 de metri, însă mingea a lovit bara transversală. La cealaltă acțiune, după un alt șut de la distanță, balonul a fost prins de portarul din Liechtenstein.

ALEXANDRU CICÎLDĂU – NOTA 8 – Marcator a două goluri în această campanie, Cicîldău a fost aproape de rupe plasa și la Ploiești. Fotbalistul crescut la Academia Hagi și legitimat în prezent la Universitatea Craiova a drbilat doi adversari în careu, a șutat, dar mingea a trecut peste poartă.

DENNIS MAN – NOTA 8 – Atacantul FCSB-ului putea marca în minutul 5, dar a fost blocat în careu de un adversar. Săptămâna trecută, jucătorul de 20 ani deschidea scorul în partida cu Țara Galilor.

IANIS HAGI – NOTA 9 – Fiul golgheterului all-time al primei reprezentative a avut mai multe șanse de a marca, iar efortul i-a fost răsplătit. În minutul 25, sub ochii lui Gică Hagi, Ianis a transformat impecabil o lovitură liberă de la 25 de metri.

ANDREI IVAN – NOTA 7 – Atacantul lui Rapid Viena putea marca în startul reprizei secunde, dar a fost oprit printr-un fault în careu, la care nu s-a dat nimic.

GEORGE PUȘCAȘ – NOTA 9 – Atacantul care a trecut prin curtea lui Inter Milano și-a arătat încă o dată calitățile de vârf. Două goluri a dat în victoria cu Liechtenstein, având și alte ocazii bune de a puncta. Este cel mai bun marcator al tricolorilor din această campanie, dar și din grupă (7 reușite, la egalitate cu portughezul Diogo Goncalves).

ALEXANDRU MĂȚAN – NOTA 7 – A intrat în minutul 56, în locul lui Dennis Man. Este unul dintre jucătorii de viitor în linia de mijloc a naționalei de tineret.

OLIMPIU MORUȚAN – NOTA 7 – L-a înlocuit pe Ianis Hagi în minutul 64. Tânărul mijlocaș de la FCSB nu a avut o prestație spectaculoasă. Cu toate acestea, este unul dintre cei mai promițători tineri din România și ar putea exploda pe viitor.

ADRIAN PETRE – NOTA 8 – Atacantul legitimat în Danemarca, la Esjberg, l-a înlocuit pe Andrei Ivan în minutul 74. La scurt timp după intrarea pe teren, jucătorul care a jucat în trecut la UTA a înscris al patrulea gol al tricolorilor. A fost a doua reușită a lui Petre din aceste preliminarii.

MIREL RĂDOI – NOTA 9 – Selecționerul de 37 ani a fost inspirat în alcătuirea primului 11, terminând preliminariile cu o nouă victorie. A fost al patrulea succes obținut pe banca reprezentativei U-21 din tot atâtea meciuri.

*NOTĂ SPECIALĂ

DANIEL ISĂILĂ – NOTA 9 – A avut un merit deosebit în prima calificare a României la un European de Tineret după 20 ani. A reconstruit lotul U-21 și a condus primele șase meciuri din preliminarii, având trei victorii și trei remize.

Foto: FRF.ro

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply