Legende

Profesorul Cristi Pustai și fotbalul îmbinat cu poezie și matematică

Cristi Pustai, matematicianul care își scoate la tablă elevii pe terenul de fotbal. Cu mulți ani în urmă a lăsat catedra pentru a pune în ecuație problemele lui Gaz Metan Mediaș, club unde a jucat. Cine spunea că fotbalul și matematica nu sunt pe aceeași lungime de undă, să se uite pe statisticile (și să-l întrebe pe) lui domn profesor Pustai.

În vara lui 2011 a avut primul mare examen ca tehnician, Gaz Metan fiind pentru prima dată prezentă în Europa League. „Lupii negri” au pierdut în prima manșă cu 0-1 în fața lui Kups Kupio din Finlanda. O săptămână mai târziu, însă, Mediașul a întors scorul (2-0) și a mers în turul trei preliminar. Acolo a urmat primul mare rezultat pe plan european. 1-1 în tur și în retur cu Mainz, nemții conducând cu 1-0 de fiecare dată. La penalty-uri a biruit echipa lui Pustai, care se pregătea de ultimul pas până la grupe. Gaz Metan a întâlnit-o pe Austria Viena, care a fost însă mai puternică la ea acasă, câștigând cu 3-1. În al doilea meci, care s-a disputat pe stadionul lui CFR Cluj (cel din Mediaș nefiind omologat pentru play-off-ul Europa League), Gazul a fost foarte aproape de o nouă răsturnare de scor. S-a impus cu 1-0, de grupe despărțind-o un singur gol. Și totuși, în decurs de câteva săptămâni, Gaz Metan a scris o frumoasă pagină în cartea de istorie a orașului de pe Târnava.

Doi ani mai târziu, de pe plaiurile Ardealului, Pustai s-a mutat în Oltenia, unde a lăsat amintiri fabuloase în sufletul fanilor lui Pandurii Târgu Jiu. Echipa care poartă numele celor care au luptat cândva pentru niște idealuri mărețe alături de Tudor Vladimirescu a fost pusă pe fapte mari în vara lui 2013. Mai întâi, i-a întrecut pe cei de la Levadia Tallin (0-0 și 4-0). În turul trei preliminar din Europa League, Pustai și ai săi elevi nu au avut frică nici în fața lui Happoel Tel Aviv din Israel (1-1, 2-1). În play-off, pentru Pustai a urmat poate cel mai greu test primit vreodată. Incomparabil cu momentul când a dat peste Mainz sau Austria Viena când era la Mediaș. Trebuia să o elimine pe Sporting Braga, finalista Europa League din 2011, ca să-și vadă marele vis cu ochii. Acela de a evolua într-o grupă europeană. Portughezii au câștigat cu 1-0 la Cluj, dar o săptămână mai târziu nu au avut viața ușoară. Pustai și ai săi elevi au venit cu temele făcute și i-au administrat echipei din Braga o înfrângere pe care să o țină minte: 2-0, după ce s-au jucat și reprize suplimentare.

În grupele Europa League, Pandurii nu au reușit să câștige niciun joc. Poate din cauza lipsei de experiență la acest nivel. Chiar și așa, gorjenii au scos câteva rezultate interesante. 1-1 și 0-0 cu Pacos de Ferreira, 0-1 cu Dnepr și 1-2 cu Fiorentina. Ultimul e poate cel mai frumos meci din istoria clubului oltean. Cu o foarfecă spectaculoasă, în fața a peste 10.000 de spectatori pe Cluj Arena, Eric de Oliveira deshidea scorul în partida cu italienii. Tot el putea face și dubla câteva minute mai târziu. Dar, așa cum e fotbalul prin tradiție, nimic nu e jucat până nu se aude ultimul fluier. Și Fiorentina, cu un gol anulat, dar alte două validate, a dat lovitura pe final. Și șansa de a birui o formație importantă din Serie A, la care au evoluat Mutu și Lăcătuș cândva, a rămas doar la statutul de vis. Un vis care va dăinui mult timp de acum înainte în inimile celor care iubesc sportul rege.

Trei ani mai târziu, Pustai e din nou la Mediaș și cât pe ce să ajungă în play-off cu lupii negri. În sezonul următor au urmat și perioade mai negre, vreo șase luni la rând fără victorie în campionat. De menționat că în acest interval a scos un 0-0 la Cluj cu viitoarea campioană CFR. Iar în martie 2018, într-o zi ploaioasă, pe strada Gazului a răsărit din nou soarele. 2-1 cu Chiajna și până la final elevii lui Pustai s-au salvat de la retrogradare. După victoria cu Chiajna, Pustai a avut o reacție uimitoare la adresa fanilor care, până nu demult, îi cereau demisia. A recitat poezia Invictus, care l-a inspirat pe Nelson Mandela în anii grei de detenție de pe Insula Robben.

Înainte de a reda frumoasele versuri ale poetului Willliam Ernest Henley, traduse de Neculae Leonard, trebuie spuse următoarele. Pustai e omul care poate îmbina matematica, poezia și fotbalul astfel încât să creeze o armonie în vestiar. E omul care își poate găsi echilibrul chiar și în momentele mai grele. E omul care poate scoate jucători remarcabili, dar și rezultate incredibile dacă are condițiile propice. Pustai are nevoie de fotbalul românesc, dar și fotbalul românesc are nevoie de Pustai. Un respect deosebit îl merită și elevii pe care i-a avut la „clasă”: Eric de Oliveira, Ovidiu Hoban, Paul Pârvulescu, Răzvan Pleșca, Thaer Bawab, Nicandro Breeveld, Alin Buleică, Bogdan Ciucur, Dan Nistor, Marko Momcilovic, Azdren Llullaku, Mario Rondon, Darius Olaru și mulți alții.

Invictus

Trecând de noaptea grea din jurul meu
Neagră ca iadul fără de sfârșit
Îi mulțumesc oricărui Dumnezeu
Pentru sufletul meu necucerit

În gheața sorții strâns fără cruțare
Nu am dat înapoi și n-am strigat
Lovit de întâmplările amare
Capul mi-e-nsângerat, dar nu plecat

Dincolo de blesteme și de lacrimi
Pe acest tărâm de umbră subjugat
În anii plini de amenințări și patimi
Sunt și voi fi la fel, neînfricat

Nu mai contează cât de aspru-i drumul
Ce liste cu pedepse vin mereu
Eu, azi, al sorții mele sunt stăpânul
Sunt căpitanul sufletului meu

Foto: gds.ro

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply