Legende

Viorel Hizo și jucătorii care au trecut prin mâinile sale

Viorel Hizo a împlinit 72 ani, din care aproape 30 i-a dedicat antrenoratului. Cu rigurozitatea sa a obținut rezultate, s-a ales cu antipatii (un astfel de caz s-a întâmplat în 2011, când, în timpul unei ședințe de pregătire, brazilianul Willian Gerlem l-a înjurat), dar a căpătat și porecla ”Dulăul”.

În 2009, la cel de-al patrulea descălecat din Giulești, trăia la maxim fiecare meci. Cu greu putea să se așeze pe banca tehnică. Glasul său concura cu cel al galeriei Rapidului. Tot pe arena de lângă Podul Grant, Hizo a lucrat în ultimul său mandat de la Rapid cu un atacant cum rar mai întâlnești. E vorba de brazilianul Juliano Spadacio, care a ieșit al doilea golgheter al României în sezonul 2008-2009 (16 reușite).

Dacă la Rapid s-a tot întors, așa a făcut și la FC Vaslui. Cu moldovenii a ieșit vicecampion al României, în ediția 2011-2012. A obținut prima calificare a clubului în grupele Europa League, după eliminarea cehilor de la Sparta Praga. A plecat neînvins de pe Stadio Olimpico după duelul cu Lazio Roma (2-2). În meciul retur a scos un 0-0, deși puțin a lipsit ca ”Dorobanții” să câștige și să meargă în 16-imile competiției. Mike Temwanjera, unul dintre străinii care au scris istorie pe plaiurile unde Ștefan cel Mare învingea otomanii, a marcat în poarta ”vulturilor”. Golul său, însă, a fost anulat. Arbitrul a considerat că a fost offside.

Tot în acea toamnă, Vasluiul a bătut-o pe Sporting Lisabona, una dintre cele mai titrate formații din Portugalia. În tur, lusitanii câștigaseră cu 2-0. Denis Zmeu i-a lăsat, însă, cu mâinile goale după golul marcat la Piatra Neamț.

Înaintea acelei victorii, jucătorii Vasluiului pariaseră cu Hizo că se vor rade în cap dacă vor bate pe Sporting. La finalul jocului, Hizo declara cu zâmbetul pe buze ”eu nu trebuie să mă mai rad în cap”.

A lucrat și cu alți jucători fantastici la ”galbeni-verzi”: Wesley Lopes, Lucian Sânmărtean, Jivko Milanov, Dusan Kuciak. Primul dintre ei a fost poate cel mai bun atacant străin din istoria Ligii 1. A dat 65 de goluri, fiind lider în ierarhia dedicată jucătorilor de afară care au evoluat în România. Sânmărtean a explodat pe finalul carierei, când a pus umărul la calificarea României la Euro 2016. Avea deja 36 de ani la turneul din Franța, însă timpul de care a avut parte (cele 45 de minute cu Albania, când calificarea era deja compromisă) pare insuficient. Bulgarul Jivko Milanov a marcat în victoria istorică în fața Spartei Praga, rezultat care a însemnat calificarea în grupele Europa League. Kuciak a apărat de atâtea ori poarta moldovenilor și a făcut-o bine. A luat mai târziu trei titluri în Polonia cu Legia Varșovia. Acum e pe punctul de a câștiga în premieră campionatul cu cei de la Lechia Gdansk.

Hizo nu a fost un antrenor perfect, după cum o recunoaște chiar el: ”Nu sunt cel mai bun din România, dar nici cel mai prost”.

E greu de crezut că va mai lua vreodată loc pe banca tehnică. Poate doar la un meci demonstrativ. Dacă el nu este atât de popular, nu la fel se poate spune despre jucătorii care au trecut prin mâna sa.

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply