Legende

Nu și-a spus ultimul cuvânt. La 33 ani, un fost portar al Vasluiului se luptă pentru un nou titlu în Polonia

FC Vaslui se chinuie în prezent în diviziile inferioare, însă la începutul acestui deceniu era una dintre principalele contracandidate la titlu. Jucători unul și unul au îmbrăcat culorile clubului din orașul unde Ștefan cel Mare îi învingea pe turci în 1475.

Wesley Lopes, Mike Temwanjera, Jivko Milanov, Adailton, Lucian Sânmărtean sau Dusan Kuciak sunt doar o parte din ”greii” pe care suporterii din orașul moldovean îi vor purta veșnic în inimă. Ultimul dintre ei joacă în continuare la un nivel înalt. Este portarul actualului lider din Polonia, Lechia Gdańsk. Echipa sa e la trei puncte de mult mai titrata Legia Varșovia, cu care slovacul a cucerit înainte trei campionate (2013, 2014, 2016) și trei cupe (2012, 2015, 2016).

Dusan Kuciak la Legia Varșovia/Foto: legia.com

Dusan ajunsese la Legia în 2011, după trei ani la gruparea patronată pe atunci de ex-arbitrul Adrian Porumboiu. Pe lângă trofeele câștigate, Kuciak s-a luptat în perioada Legia și cu două cunoștințe mai vechi din campionatul României. Mai întâi, formația sa a învins-o de două ori pe Rapid (1-0 și 3-1) în grupele Europa League, în 2011. Doi ani mai târziu, goalkeeperul slovac și coechipierii săi au dat piept în play-off-ul Champions League cu Steaua București. În turul de pe Arena Națională, unde ”roș-albaștrii” au condus cu 1-0 grație reușitei superbe din scăriță a lui Piovaccari, polonezii au scos un 1-1. O săptămână mai târziu, Steaua a avut un avantaj de două goluri, însă Kuciak a fost ulterior de neclintit la atacurile elevilor lui Laurențiu Reghecampf. Ba mai mult, polonezii au înscris de două ori. Rezultatul de 2-2 nu a fost, însă, suficient pentru campioana de atunci a Poloniei, astfel că Steaua a mers în grupele celei mai importante competiții internaționale de pe Bătrânul Continent (Steaua a avut avantajul golurilor din deplasare).

Dusan Kuciak e din 2017 la Lechia Gdańsk, iar progresul făcut de gruparea unde joacă e absolut remarcabil. Dacă la finalul stagiunii trecute, echipa se clasa pe 13 (într-o ligă cu 16 participante), acum e pe 1 după 20 de etape. 12 victorii, 6 remize și doar două înfrângeri este recordul clubului la care se află portarul slovac. Echipa sa are cea mai bună apărare (doar 17 goluri primite) și unul dintre cele mai bune atacuri (34 de goluri înscrise). Campionatul se dispută în sistem play-off/play-out, dar cu ultimele prestații, Lechia Gdańsk este principala favorită la titlu. Ar fi primul din istoria trupei înființate în 1945. Singurele trofee pe care le are în vitrină sunt Cupa și Supercupa Poloniei (ambele în 1983).

În actuala ediție de campionat, Dusan Kuciak a prins 11 meciuri, 9 dintre ele încheiate fără gol primit. La Legia Varșovia, fostul goalkeeper al Vasluiului a bifat 193 de apariții, dintre care 80 cu poarta intactă. Este cotat la 450.000 de euro pe portalul transfermarkt.com.

Foto sus: rmf24.pl

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply