Editoriale

EDITORIAL | Țucudean – omul potrivit, la locul potrivit

George Țucudean traversează una dintre cele mai bune perioade ale carierei. Astăzi, în etapa a 9-a din Liga 1, atacantul de 27 ani a fost decisiv pentru campioana României.

CFR Cluj a învins-o cu 1-0 pe Hermannstadt, într-o partidă desfășurată la Târgu Mureș. Feroviarii nu au avut o evoluție strălucită, ba chiar au tremurat de câteva ori în fața trupei care o scotea pe FCSB din Cupă (3-0 pe 1 martie). Dar cel poreclit ”Țucu-gol” a arătat și de această dată că este omul potrivit, la locul potrivit. În minutul 68, la singura ocazie a CFR-ului de altfel, fotbalistul arădean l-a deposedat fără probleme pe Ionuț Stoica și a împins balonul în plasă.

GEORGE ȚUCUDEAN, ÎNTR-O FORMĂ EXCELENTĂ

Țucudean a ajuns, astfel, la 7 goluri în acest campionat și la 9 în toate competițiile. Acum două săptămâni, jucătorul cu trei titluri în Liga 1 (CFR, FCSB și Viitorul) a marcat și la echipa națională, în egalul 2-2 cu Serbia din Liga Națiunilor. Este al doilea golgheter al campionatului, iar reușita sa de azi a dus-o pe campioana en-titre (cel puțin până la finalul duelului dintre Craiova și Viitorul) în fruntea clasamentului.

Este, însă, CFR în stare să-și apere trofeul? Ținând cont de ultimele evoluții, nu. Până azi, gruparea din Gruia nu mai câștigase niciun meci de o lună. Ultimul succes fusese obținut pe 19 august, 3-1 cu Dinamo (dublă Țucudean), în etapa a cincea din Liga 1. După acea victorie spectaculoasă, elevii lui Conceicao au fost de nerecunoscut. Au ratat grupele Europa League, după două înfrângeri rușinoase cu luxemburghezii de la Dudelange (0-2 și 2-3). A venit o remiză la scor alb cu Gaz Metan, un 1-2 cu Viitorul (după ce clujenii au condus cu 1-0, gol Țucudean), iar duminica trecută au făcut 1-1 cu FCSB (și atunci, dar și astăzi, Țucudean și-a scos echipa din prăpastie).

Toate cifrele din acest sezon îl indică pe Țucudean drept cel mai bun om din echipa ardelenilor. Dar vorba ”o echipă nu stă într-un singur jucător” este valabilă și pentru CFR Cluj. E nevoie de mult mai multă muncă pentru a emite pretenții la un nou titlu. S-a zvonit la un moment dat că postul lui Conceicao e în pericol, dar ce vină poate avea tehnicianul portughez?

DE CE NU AR TREBUI SĂ PLECE CONCEICAO

La începutul celui de-al treilea său mandat, era numai lapte și miere în Gruia (cinci victorii la rând, dintre care două succese cu necunoscuții de la Alashkert, în turul 3 preliminar din Europa League). Renunțarea la portarul Cosmin Vâtcă (cu care CFR nu pierduse niciun joc în acest sezon) și impunerea lui Jesus Fernandez (care a prins două meciuri la Real Madrid cu ani în urmă) a fost una dintre cauzele instabilității din ultima lună. O alta e subestimarea lui Dudelange. Lotul lor valora doar 3,9 milioane de euro, față de 24 cât face al CFR-ului. Majoritatea fotbaliștilor aveau și alte slujbe, pe lângă cea de fotbalist. Dar asta nu i-a împiedicat să joace fotbal (la propriu).

”Eliminând-o și pe Legia Varșovia, cei de la CFR erau anunțați că Dudelange nu e orice echipă. Rezultatele care au fost înainte nu sunt întâmplătoare”, îmi spunea Sorin Cârțu, după primul meci cu luxemburghezii. Țin să-i dau dreptate. Nimic nu a fost întâmplător. Dovadă că și CFR a întâmpinat dificultăți cu ”mica, dar inimoasa” echipă numită Dudelange. În fotbal, diferența nu o fac doar banii, ci și forma de moment. Și nu e vorba doar de aceste aspecte. E nevoie de o strategie clară (la nivel tehnico-tactic, dar și a conducerii), de o mai bună comunicare între jucători și antrenori, de o implicare a suporterilor. Aceste reguli sunt valabile pentru toate echipele din România, nu doar pentru CFR Cluj.

Faptul că CFR nu a pierdut cu FCSB, iar azi a bătut-o pe Hermannstadt (o echipă greu de învins, chiar dacă e pe 13 în acest moment) și a revenit (cel puțin provizoriu) pe 1 ne arată că Toni Conceicao nu merită să aibă soarta lui Edi Iordănescu sau Florin Bratu. Ultimul s-a despărțit azi de Dinamo, după a treia înfrângere la rând (0-1 cu Poli Iași). Dar oare care e motivul prestațiilor nesatisfăcătoare ale ”alb-roșilor”? Nu cumva strategia defectuasă?

DINAMO, MAI APROAPE DE RETROGRADARE

Când renunți la jucători precum Adam Nemec sau May Mahlangu (fără să găsești niște înlocuitori potriviți), dar îl păstrezi pe Dan Nistor (care la un moment dat se gândea mai mult la un transfer la FCSB), era de așteptat ca echipa să meargă în jos. Numai că situația de la Dinamo e chiar proastă. A doua echipă din România la numărul de titluri (18) este mai aproape de retrogradare, decât de un nou trofeu. 10 este locul ocupat acum de gruparea din Ștefan cel Mare, cu un bilanț de 3 victorii, un egal și 5 înfrângeri.

Foto: Facebook CFR Cluj

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply