Legende

REMEMBER 2015 | Seara marilor dezamăgiri. Detronarea ”Ciocanului de Oțel” și controversata victorie a lui DeGale în fața lui Bute

În seara de 28 noiembrie 2015, ucraineanul Vladimir Klitschko își punea în joc titlul mondial la categoria grea în fața britanicului Tyson Fury. Câteva ore mai târziu, tot împotriva unui adversar din Regatul Unit, Lucian Bute încerca să-și recupereze centura mondială IBF la categoria supermijlocie.

”Ciocanul de Oțel”, care până în acel moment avea 64 de victorii și doar trei înfrângeri la profesioniști, avea să-și piardă centurile WBA, IBF, WBO și IBO după o decizie la puncte. 4-64 a fost scorul în fața lui Fury. Nici Bute nu a avut mai mult succes. Trecuseră aproape doi ani de la eșecul cu Jean Pascal (Canada) și aproape patru de la cel cu britanicul Carl Froch (prima înfrângere a lui Bute din carieră), care a avut ca efect pierderea titlului mondial. Pe 28 noiembrie 2015, însă, Bute s-a ridicat la nivelul lui James DeGale, un adversar mult mai valoros decât cei cu care boxase în vremurile bune. Dar lupta s-a decis la puncte, unde cei trei arbitri l-au declarat învingător pe DeGale (32-3).

Klitschko (stânga), la meciul cu Tyson Fury/Foto: skysports.com

În continuare, voi reda o cronică scrisă chiar după acele meciuri. Toată analiza a fost bazată pe notițele luate în acea noapte.

”În această dimineață am avut parte de mult suspans la lupta dintre Lucian Bute și James DeGale. Meciul conta pentru centura IBF la categoria supermijlocie. KO-ul mult așteptat nu a venit, astfel că după 12 runde, meciul s-a decis la puncte. Cei trei arbitri l-au desemnând învingător pe britanic în unanimitate. A fost o victorie meritată ? E discutabil, însă după cum s-a descurcat Lucian, parcă nu mai e atât de important rezultatul, ci ceea ce s-a văzut în ring. Am observat cu toții un Bute schimbat, altul decât cel din confruntările cu Froch sau Pascal. Pugilistul român a avut numeroase atacuri îndrăznețe, reușind chiar să-i provoace răni în zona arcadei adversarului britanic. Nu puține au fost ocaziile în care Bute și-a prins oponentul în colț, administrându-i în medie câte 4 lovituri.

După o analiză minuțioasă, primele trei runde au fost echilibrate, a patra și a cincea au fost dominate clar de român, Bute prinzându-l pe DeGale în mai multe rânduri cu garda jos. În cea de-a șasea repriză, DeGale a dat semne de revenire. Tot atunci a început să prezinte și răni pe față. A șaptea repriză s-a încheiat nedecis. În runda a opta, balanța înclină din nou în favoarea românului, iar cea de-a noua este dominată clar de Bute. în cea de-a zecea, Bute se remarcă în mod semnificativ. A unsprezecea este, de asemenea, de partea lui Bute, iar ultima se poate spune că a fost mai echilibrată.

Prin urmare, chiar dacă deznodământul meciului nu este unul satisfăcător pentru publicul român, evoluția lui Bute pe tot parcursul celor 12 runde evidențiază categoric cine a fost mai bun, cine a avut mai multă determinare, cine și-a dorit cu adevărat să câștige. Lucian Bute a riscat, și-a prins în colț de nenumărate ori adversarul, a administrat mai multe lovituri, s-a apărat bine și doar ghinionul a făcut ca el să nu fie la ora actuală noul campion IBF la categoria supermijlocie. După cum a decurs întâlnirea de la Montreal, Bute arată tuturor că pentru el încă nu a sunat ultimul gong.

În altă ordine de idei, cu câteva ore înainte de meciul lui Bute, am avut parte și de o partidă fascinantă ce i-a avut ca și protagoniști pe ucraineanul Vladimir Klitschko și britanicul (coincidență) Tyson Fery. Spre deosebire de meciul din Canada, această confruntare (care a avut loc în Germania) a fost mult mai echilibrată. Niciunul dintre boxeri nu a avut intenția de a risca și de a încerca să-și adjudece victoria din primele runde. Nu am avut parte de atâta dinamism precum s-a întâmplat în meciul lui Bute cu DeGale. Klitschko a mizat pe faptul că se va impune la puncte și asta l-a costat victoria, pierzând cele patru centuri mondiale la categoria grea. Cât despre Tyson Fery, nu s-a remarcat în mod semnificativ. Succesul său e discutabil. Spre finalul luptei, a primit penalizări pentru lovituri în zona cefei și a spatelui. După cum a decurs întrecerea, cel mai corect rezultat ar fi fost o remiză. Niciunul dintre pugiliști nu a convins că merită să se impună.

Rămâne întrebarea dacă Vladimir Klitschko va dori să se retragă. Nu putem anticipa nimic deocamdată, dar sunt două argumente care susțin o posibilă revanșă, orgoliul sportivilor din Est dar și nemulțumirea lui Vitaly asupra modului în care a decurs lupta fratelui său. Un lucru e cert, doi sportivi britanici s-au impus în fața a doi adversari estici, unul român, altul ucrainean. Regretabil rămâne și faptul că meciul din Germania a fost televizat în țară, iar lupta lui Bute s-a putut vedea doar pe internet.”

În prezent, Vladimir Klitschko (42 ani) este retras din box. Ucraineanul a intrat ultima dată în ring pe 29 aprilie 2017, unde l-a înfruntat pe britanicul Anthony Joshua. Klitschko încerca să redevină campion mondial, dar Joshua l-a învins prin KO tehnic. Cel cunoscut cândva drept ”Ciocanul de Oțel” și-a agățat, astfel, mănușile în cui.

Lucian Bute (38 ani) a mai boxat de încă două ori, cu suedezul Badou Jack și columbianul Eleider Alvarez. Duelul cu Jack, din 30 aprilie 2016, s-a terminat la egalitate. Unul dintre cei trei arbitri l-a văzut, însă, câștigător pe boxerul scandinav. Ulterior, Bute a pierdut meciul prin descalificare. În urma unui test antidoping, lui Bute i s-a descoperit în organism o substanță interzisă, care avea ca scop creșterea musculaturii și a rezistenței fizice. Acest lucru i-a atras lui Bute și o suspendare din box. Românul și-a dovedit mai târziu nevinovăția, pe motiv că suplimentele luate au fost contaminate. Decizia în privința meciului cu Badou Jack (descalificarea) a rămas, însă, neschimbată.

Bute a boxat ultima oară pe 24 februarie 2017, unde a pierdut prin KO tehnic în fața columbianului Eleider Alvarez, după doar cinci runde. Pugilistul român încă e în activitate, deși nu a mai luptat de atunci. Ba mai mult, pe 3 iulie 2018 a făcut un anunț care lasă loc de intrepretare. ”Fiți aproape”, a scris Lucian pe pagina oficială de facebook. Se va retrage? își va continua cariera? Rămâne de văzut. Până atunci, Bute are 37 de meciuri la profesioniști, din care 32 de victorii (25 prin KO) și 5 înfrângeri.

Foto sus: Lucian Bute (dreapta) contra lui James DeGale/Sursă: pound4pound.com

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply