Legende

REMEMBER 2011 | Seara în care ”tricolorii” l-au retras pe Ronaldo Nazario

Pe 8 iunie 2018 se vor împlini 7 ani de când Ronaldo Luis Nazario de Lima, atacantul care a îmbrăcat tricourile a patru cluburi legendare din Europa (Barcelona, Inter, Real Madrid și AC Milan), a spus adio sportului rege.

Aveam 17 ani și eram aproape de finalul clasei a 10-a. Încă din luna februarie a acelui an știam că România va avea un amical cu Brazilia, meci organizat special pentru retragerea celui cunoscut cândva drept ”Il Fenomeno”.

O SCURTĂ ISTORIE A DUELURILOR ROMÂNO-BRAZILIENE

Partida urma să înceapă la ora 3:50 dimineața. La acest interval, în 1994, românii din țară și de peste hotare făceau nopți albe pentru a-i vedea pe Hagi, Ilie Dumitrescu sau Răducioiu cum scriu istorie la Mondialul din America. Dar în acea dimineață era doar un amical. Dar nu orice fel de amical. Era unul istoric. România nu mai jucase cu Brazilia din 1974, un amical pe care ”tricolorii” l-au disputat tot la Sao Paolo, la fel ca și acum. Sud-americanii s-au impus atunci cu 2-0.

Primul duel cu ”Selecao” a avut loc în 1970, la Mondialul din Mexic, unde România a luat două goluri de la marele Pele. România a avut, însă, și ea niște ”brazilieni” în teren. Dumitrache și Dembrovschi, ambii marcând câte un gol, Lucescu, Neagu, Nicolae Lupescu și alții. Brazilia ne-a bătut cu 3-2 și avea să câștige și turneul, după o finală cu Italia.

ASALTUL LUI NEYMAR, GOLUL LUI FRED ȘI BARA LUI MUREȘAN

Nu am dormit prea bine în seara de dinaintea meciului de retragere a lui Ronaldo. Să fi fost de vină emoțiile? Ori faptul că nu-l mai văzusem jucând până atunci decât în rezumatele de pe youtube? M-am trezit cu puțin timp înaintea golului înscris de Fred, în minutul 21. Neymar îl driblează pe Tătărușanu, îi pasează lui Fred, iar fostul jucător de la Lyon împinge balonul în plasă. Peste trei minute, a venit și cea mai mare ocazie a României. Gabi Mureșan, un specialist al loviturilor libere, l-a făcut să tremure pe goalkeeperul Victor. Mijlocașul care evolua la CFR Cluj a tras de la 40 de metri. ”Ar fi fost prea frumos”, după cum se intitula o carte a lui Ioan Chirilă, ca mingea să intre în poartă. Dar a lovit transversala.

Ronaldo, în finala Campionatului Mondial din 2002, când a marcat ambele goluri din victoria cu Germania, scor 2-0/Foto: 101greatgoals.com

RONALDO ȘUTEAZĂ, TĂTĂRUȘANU RESPINGE

Pe margine, Ronaldo se pregătea de ultima reprezentație pe scena sportului rege. Nu mai jucase la națională din 2006, când Brazilia s-a oprit în sferturile Mondialului din Germania. ”Selecao” pierdea atunci cu 0-1 în fața Franței (finalista acelei ediții), după un gol marcat de Thierry Henry. A sosit și momentul intrării. Era minutul 30. Iese unicul marcator, Fred, și Ronaldo pășește pe gazon, în aplauzele a mii de spectatori. În doar câteva secunde, toți cei care l-au apreciat, au văzut în inima și în sufletul lor toate secvențele importante din cariera lui Ronaldo.

Ca să-i facă o retragere frumoasă, toți coechipierii au încercat să-l pună în situații de gol. Neymar îi pasează în careu, Ronaldo se află la limita offside-ului și șutează, dar Tătărușanu respinge. Peste alte câteva minute, vine un ”assist” de la Robinho. Ronaldo este într-o poziție și mai bună decât cea anterioară. Dar trage mult peste poartă. Nu mai e acel Ronaldo de la sfârșitul anilor 90 și începutul anilor 2000, letal atunci când avea balonul la picior. Dar nimeni nu îi reproșează nimic. Ba mai mult, Robinho vine și-l îmbrățișează, oferind unul dintre cele mai emoționante momente ale meciului.

SE TRAGE CORTINA

La finalul primei reprize, Ronaldo a ținut un scurt discurs. Apoi a părăsit terenul în aplauzele spectatorilor. În semn de respect pentru ce a însemnat ca jucător, atât formația Braziliei, cât și a României, s-au aliniat și l-au aplaudat. Iar el a trecut printre cele două echipe. În cele din urmă, ”Il Fenomeno” a coborât la vestiare, lăsând în urmă o carieră impresionantă. 98 de selecții, 62 de goluri și 2 titluri mondiale cu Brazilia (1994 și 2002). Până în 2014, când germanul Miroslav Klose (16 goluri) l-a depășit, a fost cel mai bun marcator din istoria Campionatelor Mondiale (15 goluri).

Meciul de la Sao Paolo s-a terminat cu victoria Braziliei, 1-0, deși puțin a lipsit ca România să obțină măcar un egal. Torje a încercat să-l surprindă pe Victor cu un șut de la distanță, dar portarul sud-american a reținut mingea fără probleme. A fost un meci cum rar ai ocazia să vezi. Am încercat să mai dorm după el, însă nu am reușit. Dar am în minte și acum acea dimineață. Una istorică.

CASETA DE MECI

Brazilia – România 1-0 (1-0)

A marcat: Fred (21)

Brazilia: Victor – Maicon, Lucio (Luisao 70), David Luis, Andre Santos – Elias, Sandro (Lucas Leiva 60), Jadson – Robinho (Lucas Moura 67), Fred (Ronaldo 30, Nilmar 46), Neymar (Thiago Neves 76)

Selecționer: Mano Menezes

România: Tătărușanu (Pantilimon 67) – Râpă, Papp, Gardoș, Latovlevici – Torje, Bourceanu (Gabi Giurgiu 66), Gabi Mureșan (Dan Alexa 80), Sânmărtean (Alexe 53) – Marica (Zicu 72), Surdu (Tănase 46)

Selecționer: Ștefan Iovan

Arbitru: Sergio Pezzotta (Argentina)

Stadion: Estadio Municipal Paulo Machado de Carvalho (Sao Paolo, Brazilia)

Foto sus: discoveringsaopaulo.com

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply