Editoriale

EDITORIAL | Matematicianul Pustai a găsit formula potrivită la Călărași pentru accederea în play-off-ul pentru promovarea în Liga 1

Nu pot să nu mă bucur și pentru Cristi Pustai că a prins play-off-ul pentru promovarea în Liga 1.

O spun fără a fi suporterul Dunării Călărași, nu echipa în sine mă atrage, ci mentalitatea profesorului Pustai, care găsește cele mai potrivite formule (nu degeaba e licențiat în matematică) și versuri dacă e nevoie (pentru că are un talent în a compune și a recita poezii) pentru a obține rezultate deosebite. Eu chiar îl văd terminând pe locul doi sau măcar pe trei-patru, poziții care asigură prezența la barajul pentru promovarea în Liga 1.

Pustai nu întruchipează antrenorul de rang înalt, ci mai degrabă pe cel în stare să ridice formații aparent modeste la un nivel competitiv, un foarte bun motivator. Nu e ușor să elimini pe KuPS Kupio după ce ai pierdut cu 0-1 în tur, nu e ușor să treci de Mainz la penalty-uri, un Mainz pregătit cu trei ani înainte de Klopp și preluat apoi de Thomas Tuchel, dacă ne gândim doar cine sunt greii care au șlefuit clubul eliminat de Pustai și trupa sa din Mediaș conștientizăm importanța performanței de acum 10 ani.

Același Pustai a fost la un gol de calificarea în grupele Europa League în returul cu Austria Viena. Mediașul a câștigat returul (1-0), după ce pierduse la două goluri diferență în prima manșă (1-3). Același Pustai a condus Pandurii Târgu-Jiu spre prima și singura calificare în grupele Europa League, și asta după eliminarea lui Sporting Braga (după 0-1 în tur). Să nu uităm că Braga se calificase în finala Europa League în 2011 și un an mai târziu evolua în grupele Champions League. Chiar dacă Pandurii a scos doar două puncte în grupă, poate că erau necesare unele investiții, în grupe sunt totuși alte mize, altceva spre deosebire de tururile preliminare. Și totuși, Pandurii au reușit un meci aproape de vis cu Fiorentina, după execuția din foarfecă a lui Eric (văzută de mine pe viu, plus mii de spectatori care s-au ridicat în picioare de bucurie). Eric a avut și o șansă de 2-0. Din păcate, Fiorentina a întors scorul, dar pentru mine rămâne o amintire frumoasă trăită pe stadion.

Același Pustai a avut șanse la play-off când s-a întors la Mediaș, în 2016, și tot el a salvat clubul de la retrogradare deși nu începuse tocmai bine, mă refer la stagiunea 2017-2018, când s-au adunat vreo 6 luni fără victorie în Liga 1. Dar a venit un 2-1 cu Chiajna, în martie 2018, pe o vreme ploioasă, când am fost și corespondent pentru Look la partida respectivă. A venit acel succes, au venit versurile lui Pustai de după victorii și în cele din urmă mult așteptata salvare de la retrogradare. Să vedem ce formule va mai găsi Pustai în play-off-ul Ligii a 2-a, de pe banca Dunării Călărași.

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply