Legende

REMEMBER 2009 | Un val sârbesc ne-a dus în „largul Mării Negre”

Acum 11 ani, tot spre sfârșit de martie, „tricolorii” visau la încă un rezultat mare în fața unui adversar de calibru. Nu oriunde, ci pe stadionul Farul Constanța. De arena care a purtat în trecut și numele lui Gheorghe Hagi se legau câteva partide memorabile din istoria primei reprezentative a României: 2-0 cu Cehia, 1-0 împotriva Olandei și 2-2 în fața Franței (după ce România a condus cu 2-0).

Situația selecționatei antrenate de Victor Pițurcă nu era deloc roz. În primele trei etape din preliminariile Cupei Mondiale organizate de Africa de Sud, România a obținut 4 puncte din victoria cu Insulele Feroe (1-0), remiza cu Franța (2-2) și eșecul usturător suferit în confruntarea cu Lituania (0-3). Urma, deci, un duel hotărâtor în lupta pentru primul loc din grupa de calificare. Nu exista altă variantă pentru România decât victoria.
Seara, când am deschis televizorul, primul lucru pe care l-am remarcat a fost vestiarul din care au ieșit ambele formații. Era la subsol și pentru a ajunge pe gazon, jucătorii au urcat pe niște scări. Imediat după intonarea imnurilor naționale, căpitanul României Adrian Mutu l-a salutat pe omologul sârb Dejan Stankovic.

Pentru că l-am adus în discuție pe „Briliant”, trebuie spus că prima ocazie i-a aparținut lui. A lovit mingea cu capul, în urma unei centrări, dar balonul a fost prins de goalkeeperul Stojkovic. Sârbii au reacționat pe măsură. Chiar când ne era lumea mai dragă, cum ar spune o vorbă din popor. Krasic a plecat pe contraatac, a șutat, mingea a nimerit apoi bara, de unde a ricoșat în gheata lui Milan Jovanovic, care l-a găsit pe Lobonț ieșit din poartă și a deschis astfel scorul pentru oaspeți.

A doua reușită a sârbilor, la care Dorel Stoica a contribuit cu o deviere nefericită, a pornit tot de la Krasic, care a executat o lovitură de colț. Autogolul lui Stoica a stabilit și scorul cu care s-a intrat la cabine, 2-0 pentru Serbia.

Imediat după reluare, naționala României a prins încredere și a înscris prin Ciprian Marica. Faza a pornit de la Contra, care i-a centrat lui Mutu. La rândul său, atacantul Fiorentinei i-a centrat lui Marica, iar fotbalistul legitimat la VFB Stuttgart l-a învins pe Stojkovic cu o scăriță superbă. Partida părea că se relansează. Asta până când Branislav Ivanovic a marcat pentru 3-1 din foarfecă. Uitându-mă acum pe reluări, am impresia că și Rădoi a atins puțin mingea, într-o încercare de a o scoate în afara terenului.

Era limpede că Serbia nu poate fi învinsă în seara de 28 martie 2009, dar varianta unui egal rămânea în picioare. În ultimul sfert de oră, Mutu a bătut o lovitură liberă, iar Dorel Stoica și-a răscumpărat păcatele cu un gol înscris cu capul. România – Serbia 2-3

Din păcate, acesta avea să fie și scorul final. România rămânea cu 4 puncte și se îndepărta considerabil de locul 1, pe care Serbia și l-a consolidat datorită acestui rezultat. Noi am rămas cu speranța, ei cu performanța. În seara 28 martie 2009, echipa Serbiei a demonstrat că are un viitor și fără Muntenegru, ca să nu mai vorbim de restul țărilor care au compus Iugoslavia. Păcat că aceste confirmări au venit în fața României, care împlinea pe atunci 15 ani de la cel mai bun rezultat la un Mondial: sfertul de final în America, datorită lui Hagi, Răducioiu, Ilie Dumitrescu, Didi Prodan, Belodedici, Petrescu sau Selymeș. Dar acela era adevărul pe care îl trăiam la vremea respectivă și pe care a trebuit să-l acceptăm.

În seara de 28 martie 2009 s-au petrecut și incidente nefericite pe stadionul Farul. În sectorul galeriei oaspete, câțiva suporteri sârbi au rupt scaune și au aruncat cu ele.

În final, voi reda cele două formații aliniate de selecționerii Victor Pițurcă, respectiv Radomir Antic. Echipele unde evoluau jucătorii sârbi cred că spun multe despre valoarea adversarului înfruntat atunci de tricolori. A fost un val sârbesc, unul care ne-a dus în largul Mării Negre. Asta la sensul figurat, desigur.

România: Lobonţ (Dinamo București) – Contra (Getafe), Tamaş (Dinamo București), D.Stoica (Universitatea Craiova), Raţ (Șahtior Donețk) – Codrea (Siena), Rădoi (Al-Hilal), Cociş (Lokomotiv Moscova) – Costea (Universitatea Craiova), Marica (VFB Stuttgart), Mutu (Fiorentina)

Au mai intrat: Cristi Tănase (FC Argeș) în minutul 46, în locul lui Codrea; Marius Niculae (Dinamo București) în minutul 76, în locul lui Cociș; Gigel Bucur (Poli Timișoara) în minutul 63

Serbia: Stojkovic (Getafe) – Ivanovic (Chelsea), Vidic (Manchester United), Dragutinovic (Sevilla), Obradovic (Partizan Belgrad) – Krasic ȚSKA Moscova), Stankovic (Inter Milano), Milijas (Steaua Roșie Belgrad), M. Jovanovic (Standard Liege) – Pantelic (Hertha Berlin), Zigic (Racing Santander)

Au mai intrat: Jankovic (Genoa) în minutul 62, în locul lui Jovanovic; Subotic (Borussia Dortmund) în minutul 66, în locul lui Pantelic

Rezumatul video poate fi urmărit AICI.

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply