Marian Cristescu a știut încă de la vârsta de 8 ani că destinul său este legat de balonul rotund. Și-a făcut junioratul la unul dintre cele mai iubite cluburi din capitală, Rapid București, unde l-a avut ca idol pe Daniel Pancu.
A ajuns apoi la FC Brașov, echipă care i-a rămas la suflet. A evoluat 6 ani sub Tâmpa, adunând peste 150 de apariții și 15 goluri în tricoul stegarilor. În 2011 a ajuns cu ardelenii în semifinalele Cupei României, unde FC Brașov a fost aproape să o elimine pe FCSB, cea care avea să câștige competiția. Prima manșă, desfășurată pe Ghencea, s-a terminat 0-0, iar returul 1-1. Steliștii au mers, însă, în ultimul act datorită golului marcat în deplasare.
Faptul că nu a ajuns în acea finală rămâne un regret pentru Cristescu, dar bucuriile pe care le-a trăit în 2013 și 2014 sunt irepetabile. A luat Cupa României cu Petrolul Ploiești, iar apoi cu Astra Giurgiu. Tot cu giurgiuvenii a obținut și Supercupa României. ”Cele mai frumoase momente din viața unui fotbalist sunt când ridici un trofeu deasupra capului”, este răspunsul sincer pe care îl dă Cristescu atunci când este întrebat despre competițiile pe care le-a câștigat.
Sezonul acesta, Marian Cristescu traversează una dintre cele mai bune perioade ale carierei. A înscris 7 goluri pentru Concordia, club la care joacă din 2015, și ocupă locul 6 în clasamentul celor mai buni marcatori din Liga 1. Cum reușește să se mențină în formă la aproape 33 ani și care sunt obiectivele sale din actuala ediție de campionat, vom afla în cele ce urmează.
”Iubesc și respect fotbalul, nu l-am păcălit niciodată”
Reporter: Marian, ești unul dintre cei mai buni marcatori din actuala ediție de campionat. Cum te simți știind acest lucru?
Marian Cristescu: Pentru mine, această jumătate de an a fost printre cele mai bune din cariera mea, poate cea mai bună din punct de vedere al realizărilor, ținând cont că am marcat 7 goluri. Acest lucru mă face să mă simt și mai încrezător!
Cum reușești să te menții la un nivel înalt la 32 ani?
În primul rand, iubesc și respect fotbalul, nu l-am păcălit niciodată. Sunt jucător profesionist, mă antrenez zi de zi la capacitate maximă și am o viață echilibrată. Poate și din acest motiv am fost ferit de accidentari, mulțumesc lui Dumnezeu!
Ce adversari te-au impresionat cel mai mult în acest sezon și de ce?
Cel mai mult mi-a placut ofensiva echipei CS Universitatea Craiova. Chiar dacă nu au un veritabil număr 9, îmi place foarte mult stilul rapid de atac al lor. Bineînțeles, datorită și calităților pe care le au jucătorii lor de atac!
”FC Brașov este echipa care mi-a rămas la inimă”
Ai o favorită la titlu?
Nu am o favorită anume la câștigarea titlului. Cine e cel mai bun și merită, acela să câștige campionatul!
Ce obiective ai cu Concordia?
Obiectivul meu cu Concordia este să avem o clasare cât mai sus la finalul campionatului. Ținând cont că în ultimii ani am suferit pâna în ultima etapă, îmi doresc sezonul acesta să terminăm în primele 8-9! Am încredere în echipa mea, în colegi, și cu siguranță putem să realizăm acest lucru!
Ai jucat o perioada îndelungată la FC Brașov. Ce au însemnat pentru tine anii petrecuți acolo?
Pentru mine, FC Brașov este echipa care mi-a rămas la inimă. Am pretrecut 7 ani frumoși la această echipă. Este clubul unde am debutat în Liga 1, al carui căpitan am fost și acest lucru a fost o onoare pentru mine! Regret că nu am reușit mai mult, mai ales în 2011, când am fost eliminați de Steaua în semifinala Cupei Romaniei (A fost 0-0 în Ghencea și 1-1 în retur. Actualul antrenor de la FCSB, Nicolae Dică, marca atunci golul egalizator în minutul 86 – n. red.), ratând astfel ocazia de a juca o finală de Cupă în fața propriilor suporteri!
”Universitatea a fost o experiență plăcută pentru mine”
Echipa a luat-o de la zero, din Liga a patra, sub numele Steagul Roșu. Multe echipe de tradiție au procedat așa. De ce crezi că s-a ajuns aici?
Da, este foarte trist că s-a ajuns aici cu aceste echipe de tradiție. Poate cu o gestionare mai bună și un ajutor financiar în anumite momente mai grele ale echipelor, nu cred că se ajungea la dispariția lor. Fotbalul romanesc este mult mai sărac fără aceste echipe de tradiție!
Ai jucat și la Universitatea Cluj. Cum a fost acolo?
La Universitatea Cluj am jucat foarte puțin, un retur de campionat. A fost o experiență plăcută pentru mine, la o echipă cu niște oameni minunați, si cu un stadion superb! Îmi doresc să revină cât mai repede și ei în prima ligă!
”Am avut o ofertă din străinătate, dar am ales să merg la Dinamo”
În 2013 ai luat Cupa României cu Petrolul. Un an mai târziu ai luat același trofeu și cu Astra, alături de Supercupă. Cum ai trăit acele momente?
Dupa scurta perioadă ”U” Cluj, au urmat două sezoane minunate pentru mine, câștigând Cupa cu Petrolul în 2013, o altă echipă de tradiție, cu o galerie fantastică, și sunt mândru că am facut și eu parte din istoria acestei formații. Un an mai tarziu am reușit cu Astra Giurgiu să câștigăm și Cupa, și Supercupa. Cele mai frumoase momente din viața unui fotbalist sunt când ridici un trofeu deasupra capului! Sunt momente unice în viață, momente în care realizezi că toată munca și sacrificiile făcute de mic copil, de cand te-ai apucat de fotbal, nu au fost în zadar, ți-au fost răsplătite cu succes!
Ai evoluat numai în țară. De ce nu și în străinătate? Ai avut oferte de acolo?
Am avut o ofertă de la o echipă din străinătate în 2015, dar am ales să merg la Dinamo! Așa a fost să fie, să n-am oportunitatea de a juca și în străinătate, dar nu regret acest lucru!
”Suporterii brașoveni ar fi meritat o finală”
Este naționala un obiectiv pentru tine?
Sincer, am 33 ani și nu mă mai gândesc la națională. Sunt foarte mulți tineri de valoare și îmi doresc să avem rezultate cât mai bune la echipa națională!
Dacă ar fi să dai timpul înapoi, ce ți-ai dori să schimbi?
Mi-aș fi dorit tare mult să fi jucat în acea finală de Cupa României în 2011, cu FC Brașov, împotriva lui Dinamo, pe stadionul Tineretului din Brașov! Ar fi fost o atmosferă de vis și suporterii brașoveni ar fi meritat acest lucru!
Ce jucator te-a inspirat cel mai mult în carieră?
Jucătorul meu preferat, de mic copil, a fost Daniel Pancu. A fost idolul meu de când a venit la Rapid, eu făcând junioratul acolo! Dar un jucător fantastic și profesionist, cu care am fost și coleg, un adevarat căpitan, de la care am învățat foarte multe lucruri pozitive, este Robert Ilyeș. Un adevărat caracter.
Daca nu deveneai fotbalist, ce ți-ar fi plăcut să faci?
La întrebarea asta chiar că nu m-am gândit niciodată. De la vârsta de 8 ani, de când am început fotbalul, tot timpul am visat și mi-am dorit să ajung fotbalist. La altceva nu m-am gândit, nicio clipă, că aș putea să fac! Numai fotbal!
Descrie-te într-un cuvânt.
Optimist. Tot timpul am fost optimist, chiar și în orice moment greu din viața mea!
CV Marian Cristescu
Data nașterii: 17 martie 1985
Locul nașterii: Chiajna, județul Ilfov
Post: Mijlocaș
Înălțime: 1,75 m
Numărul de pe tricou: 18
Echipa actuală: Concordia Chiajna (2015 – prezent)
În trecut: Rapid București (2002-2004), FC Brașov (2005-2011), FC Săcele (2006-2007), Universitatea Cluj (2012), Petrolul Ploiești (2012-2013), Astra Giurgiu (2013-2015), Dinamo București (2015)
Palmares: Cupa României cu Petrolul Ploiești (2013), Cupa și Supercupa României cu Astra Giurgiu (ambele în 2014), Finala Cupei Ligii cu Concordia Chiajna (2016)
Foto: lpf.ro
Dacă materialele noastre v-au lăsat o impresie plăcută, puteți susține proiectul Povești din Sport prin donații (DETALII AICI) sau recomandând site-ul nostru prietenilor și cunoscuților. De asemenea, vă puteți abona la pagina de facebook Povești din Sport, respectiv canalul de youtube PDSPORT TV&FM.
No Comments