Editoriale

EDITORIAL | Povestea finalului

Când văd aceste rezultate nemaîntâlnite ale naționalei, parcă mă cuprinde un vid interior. Aiurea, vidul e nimic, nici măcar sunetul nu se propagă (conform teoriei cu clopoțelul de la 1660 a genialului Robert Boyle), darăminte cele minim 100 de cuvinte și fraze de care sunt străbătut în fiecare secundă. Primul gând care îmi vine în minte este ideea centrală a unei cărți.

În romanul Enigma, de Antoni Casas Ros, un autor din Catalunia franceză, un grup de pasionați de literatură, 4 la număr, în frunte cu Joaquin, profesor la Facultatea din Barcelona, vor să facă o revoluție literară. Astfel, își deschid o librărie, și cu ajutorul unor oameni ca ei, încep să publice romanele pe care le-au considerat ratate. Dar nu oricum, ci cu finalul modificat dupa placul lor. Până la urmă, impostura le este descoperită și gașca lor se destramă cu accente tragice.

VEZI CE A DECLARAT RECENT EDWARD IORDĂNESCU LEGAT DE O DESPĂRȚIRE DE NAȚIONALA ROMÂNIEI

Ei bine, și eu, la fel ca toți românii, am vrea să schimbăm finalul acestor două meciuri (0-2 în Muntenegru și 0-1 în Bosnia – n. red.). Să mă uit pe tabelă și să văd o victorie lejeră a României. Dar e o reverie care nu poate dura prea mult. La fel ca romanele eroilor noștri, și meciurile antieroilor noștri sunt ratate. Și cred că doar ironia ne mai poate ameliora starea, ne mai poate da un zambet pe față, pentru că am intrat din păcate în lumea a treia a fotbalului. Dintr-un motiv foarte simplu : genetic, nu suntem potriviți pentru fotbalul actual. În fotbalul actual trebuie să fii atlet în primul rand, exact ceea ce noi nu putem fi. Și nu e nimeni de vină pentru asta.

Asteptam sambata Finlanda si sărbătoarea Centenarului (primului meci al echipei naționale de fotbal a României – n. red.). Poate nu e nevoie sa visăm cum ar fi dacă am schimba finalul (la câteva zile după scrierea acestui editorial, România a reușit să bată Finlanda cu 1-0, dar apoi a suferit o umilință în returul cu Muntenegru, meciul terminându-se cu scorul de 0-3 – n. red.).

Adrian Stamate

8 iunie 2022

Foto: facebook.com/NationalaRomanieiOfficial

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply