Editoriale

EDITORIAL | Povestea lui Pancu și a jurnalistei

Repede se mai inflamează lumea în acest secol și, mai ales, în acest an. Pușcas pus la zid de fanii italieni după ce a făcut un gest de copil (a sărbătorit marcarea unui gol simulând utilizarea unei puști, un gest la care a mai recurs în trecut, dar care acum a stârnit reacții în contextul războiului ruso-ucrainean – n. red.).

Nu poți să mai zici sau să faci nimic. Cred că și la fotbal trebuie să lași adversarul să câștige, să nu cumva să îi rănești sentimentele sau să îi distrugi personalitatea.

O jurnalistă de la GSP (Gazeta Sporturilor – n. red.) s-a arătat foarte ofuscată de declarațiile lui Daniel Pancu, în care acesta îi face un elogiu târziu lui Ramzan Kadîrov, fostul său patron (de la echipa Terek Groznîi – n. red.), ăla care se duce la război cu ghete Prada de 1500 de euro. În infatuarea ei mediatică, această fată ne arată, nefiind departe nici ea de puterea de înțelegere a lui Daniel, că are cunoștințe inexistente despre cultura și poporul cecen. Da, e un popor condus de un guvern marionetă, dar cum ar putea o populație de un milion de oameni să îi facă față Rusiei? Care tot ea i-a transformat în “sperietori”.

Islamul care se practică acolo nu are nicio legătură cu sectele arabe, care în zilele noastre cred doar în superstiții. Și, cum spunea marele ganditor Voltaire: ”Superstiția este pentru religie ceea ce astrologia este pentru astronomie, adică fiica nebună a unei mame înțelepte.”

Este un islam de tip sufi, cu credințe vetuste, cu străvechi reminiscențe păgâne, dar care nu este fanatic, nu are nicio treabă cu islamismul militant. Spre exemplu, ei pot bea alcool. În cartea En Russie, Alexandre Dumas scrie: “A fi un bețiv de prima mână este o onoare printre caucazieni.” Se spune că Islamul din acea zonă geografică ar fi singurul Islam adevărat care a mai rămas. Și înțelepciunea lui spune că “femeia și bărbatul se află într-un raport de superioritate reciprocă”.

Dacă Pancone a înțeles din toată această învățătură fascinantă care e Islamul caucazian că “la ei îți poți omorî femeia”, trebuie să îl privim cu un zâmbet patern și să îi recomandăm să învețe puțină istorie și oratorie, astfel încât data viitoare să spună exact ce gândește. Pentru că în mod cert nu a gândit asta. Nu trebuie să-l aruncăm în abisul fierbite al disperării pentru că, în ciuda războiului, nu îți distrugi viața din cauza bombelor și a focului, ci din cauza privirilor crucișe si a uneltirilor calomnioase. Nu trebuie să îl facem să arate ca o mâță cu unghiile roz făcute de un copil dement sau ca un guru cu haina de blană și degetele împopoțonate cu bijuterii de împrumut.

Niște scuze pentru neînțelegere ar fi de ajuns. Și apoi să vedem niște goluri senzaționale marcate de el în Giulești (sau la Copenhaga, în egalul de tristă amintire cu Danemarca, atunci când România a ratat calificarea la Euro 2004 – n. red.), pentru că acolo trebuie să-l judecăm.

Adrian Stamate

Foto: Daniel Pancu în 2020, când antrena Politehnica Iași / sursă: facebook.com/CSMPolitehnicaIasiOficial

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply