Editoriale

Am pierdut o semifinală, dar ne putem construi un viitor frumos

Rămân la aceeași părere. Ce a făcut naționala de tineret la Euro e nemaipomenit. Da, s-a oprit în semifinale! A pierdut cu 4-2 în fața Germaniei, dar la pauză a condus cu 2-1 după o revenire de la 0-1.

Dacă se va investi mai mult și vor fi mai mulți tineri cu mentalitatea celor care au jucat la turneul din Italia, vom ajunge mai des la europene și cu siguranță vom juca și finale. Dar pentru asta e nevoie de mai mult decât efortul unor jucători.

Să ne gândim la câte turnee finale de seniori, tineret sau juniori a ajuns România în ultimii ani, înainte de a critica.

În 2011, România s-a calificat la Europenele U-17 și U-19. La ambele nu a trecut de faza grupelor și nu a câștigat vreun meci. În 2016, tricolorii mari au evoluat la Euro 2016. Au terminat ultimii în grupă, după 1-2 cu Franța,1-1 cu Elveția și, atenție, 0-1 cu Albania.

Acum, România a participat la Europeanul U-21 (după o pauză de 21 de ani), a bătut Croația (4-1), Anglia (4-2) și a remizat cu Franța (0-0). A pierdut cu Germania cu 4-2, dar a și condus cu 2-1 la pauză. E în primele patru echipe ale Europei și e calificată la Jocurile Olimpice. Ce poți să îți dorești mai mult? Repet, înainte de a critica să ne uităm puțin în urmă.

Ar fi cea mai mare greșeală să ne bucurăm mai mult decât e cazul ori să dramatizăm și să dăm de pământ cu o echipă care chiar a luptat. Nu de asta au nevoie jucătorii de la tineret, ci de încurajări. O parte dintre ei joacă și la naționala de seniori, alții ar putea ajunge la rândul lor acolo. Dacă va fi o implicare mai mare, nu doar a lor, ci și a staff-ului tehnic, ca să nu mai vorbim de promovarea altor tineri talentați și de construirea unei infrastructuri la nivel național, putem face o figură frumoasă la Jocurile Olimpice. Putem să ne calificăm la Mondialul din 2022, dar și la cel din 2026. Nici calificarea la Euro 2020 nu e imposibilă. Dar pentru asta trebuie îndeplinite aceste condiții.

Azi am pierdut șansa de a fi într-o finală de Campionat European, dar ne putem construi un viitor frumos!

Foto: facebook.com/NationalaRomanieiOfficial

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply