Editoriale

Mangia, Conceicao, Dică și Minteuan – cei patru antrenori cu destine asemănătoare

Craiova i-a spus astăzi ”arrivederci” lui Devis Mangia, italianul cu suflet de oltean care a pregătit-o pe Universitatea aproape doi ani. Un destin pe care tehnicianul din Peninsulă și l-a prevestit.

”Când nu faci rezultate bune, nu poți să fii fericit. Eu continui pe drumul meu, după aceea vom vedea. Ce pot să fac eu? Dacă este așa, este așa”, spunea antrenorul de 44 ani, după 1-2 pe terenul Viitorului.

În locul celui care a fost în trecut selecționerul naționalei U-21 a Italiei a venit Corneliu Papură. Succesorul lui Mangia a făcut parte din lotul României la cel mai bun Mondial din istoria primei reprezentative, adică cel din 1994. Tot Papură a jucat în patru intervale la Craiova (1991-1996, 1999-2001, 2002-2004 și 2005).

Poate cel care a strâns 12 apariții la prima reprezentativă să vină cu rezultate mai bune decât Mangia? Aruncând o privire peste CV-ul său, observăm că activat la Progresul București (2008), ALRO (2010-2011) și FC Olt Slatina (2012). În rest, așa cum este menționat și în comunicatul emis azi de olteni, din 2013 a ocupat pe rând următoarele funcții: de antrenor al echipei mari a Universității Craiova în Liga a 2-a, de tehnician al formației secunde, coordonator al Centrului de Copii și Juniori și director sportiv.

Nu e o experiență foarte bogată, dar nici săracă. Papură are avantajul de a cunoaște bine tinerii cu potențial din echipa Craiovei. Ce poate face acum e să dea șanse jucătorilor crescuți acolo. Papură e conștient, însă, că presiunea de care a avut parte Mangia nu îl va ocoli nici pe el, mai ales după ce s-a întâmplat în sezonul trecut.

Cu Devis Mangia pe bancă, Craiova a terminat pe podium după 23 de ani și a cucerit pentru prima dată Cupa după ediția din 1993. Cu alte cuvinte, italianul a adus schimbarea pe care formația din Bănie o aștepta de mult timp.

Expresia ”la plăcinte înainte, la război înapoi” s-a pus, însă, în aplicare și pe Ion Oblemenco. Două înfrângeri în campionat (2-3 cu FCSB și 1-2 cu Viitorul) plus una în turul din semifinalele Cupei (1-2 cu Viitorul) au aprins speculațiile unei plecări. Nu trebuie uitat nici că o parte dintre fanii Craiovei i-au cerut demisia lui Mangia la meciuri. Și zvonurile au tot circulat, iar tensiunea s-a accentuat. Ce a trăit italianul, numai el poate ști.

Conform tradiției din fotbalul românesc, Devis a fost reconfirmat. ”Nu am luat nici măcar o secundă în considerare o eventuală schimbare a staff-ului, cu atât mai puțin să contactăm posibili înlocuitori. Universitatea Craiova este un club profesionist, care de-a lungul anilor credem că a demonstrat echilibru, seriozitate și o bună capacitate decizională. Și toate aceste valori în care credem și pe care le-am pus în aplicare n-au fost în zadar: datorită lor, Universitatea este un club stabil, bine organizat, poate singura echipă din Liga I cu bugetul asigurat până în iunie 2022, fără să mai aibă nevoie de vânzări de jucători sau de aportul acționarilor”, este comunicatul emis de clubul din Bănie în data de 9 aprilie.

Șase zile mai târziu, același club se răzgândește. ”Corneliu Papură este, începând de astăzi, noul antrenor al Științei. Îl salutăm pe Devis Mangia și îi urăm succes mai departe. Devis rămâne prietenul nostru și, așa cum a declarat domnia sa, un susținător al Științei pentru totdeauna.”

Mangia nu e singurul care a fost reconfirmat în acest sezon, înaintea de a pleca de la echipă. Într-o situație similară s-a aflat și portughezul Antonio Conceicao la CFR Cluj. De la ”beneficiază de toată încrederea conducătorilor clubului CFR și nu se pune problema înlocuirii lui” (în data de 6 februarie) s-a ajuns la ”clubul CFR 1907 Cluj și antrenorul Antonio Conceicao au ajuns la un acord privind rezilierea amiabilă a contractului” (pe 19 februarie).

Istoria s-a repetat și în cazul lui Minteuan, despre care s-a tot spus că va rămâne principal cel puțin până la vară, dar a sfârșit prin a deveni secundul lui Dan Petrescu.

”CFR nu negociază cu niciun antrenor”, era titlul unui articol de pe site-ul campioanei, din 19 februarie, pentru ca în 22 martie să apară informația ”Bine ai revenit, Dan Petrescu!”.

Și Nicolae Dică, prin vocea patronului Gigi Becali, a fost reconfirmat de nenumărate ori la FCSB, dar în cele din urmă i-a predat ștafeta lui Mihai Teja.

Concluzia la care putem ajunge nu e decât una, mai ales după ultima etapă din play-off, unde CFR și FCSB au făcut 0-0 la capătul unui joc lipsit de spectacol. Lipsesc proiectele pe termen lung, se urmăresc rezultatele imediate, iar acest lucru face mai mult rău, decât bine.

Odată cu trecerea timpului, publicul va hotărâ dacă Mangia, Conceicao, Dică și Minteuan și-au meritat destinele din acest sezon.

„Mulțumesc Știința! Mulțumesc este prima vorbă ce am învățat-o în România și eu cred că e cea mai importantă. Mulțumesc to the owner, mulțumesc conducerii, mulțumesc la toți angajații clubului, o adevărată familie pentru mine; mulțumesc staff-ului tehnic, mulțumesc staff-ului medical, mulțumesc la toți jucătorii, it was a really pleasure to train everybody (a fost o adevărată plăcere să vă antrenez pe toți – n. red.); mulțumesc “Grande” Gica, Cristescu, Costel, Florentina, Mihaela și Irinel și clar mulțumesc la toți suporterii Științei. Continuați să luptați împreună pentru Știința! Forza Știința!”, este mesajul de bun simț al lui Devis Mangia, după despărțirea de clubul unde a făcut mari progrese ca tehnician.

CE AU FĂCUT CEI PATRU TEHNICIENI ÎN SEZONUL 2018-2019

DEVIS MANGIA – 15 victorii, 7 egaluri și 8 înfrângeri în Liga 1 (locul 3 la plecare), 3 succese și un eșec în Cupa României (încă e în luptă pentru accederea în finală), o remiză și un joc pierdut în cupele europene (eliminat în turul trei din Europa League)

NICOLAE DICĂ – 12 victorii, 4 egaluri și 5 înfrângeri în Liga 1 (locul 2 la plecare), un succes și un eșec în Cupa României, 4 victorii, un egal și o înfrângere în cupele europene (eliminat în play-off-ul Europa League)

ANTONIO CONCEICAO – 13 victorii, 9 egaluri și 2 înfrângeri în Liga 1 (locul 1 la plecare), 2 victorii în Cupa României (a dus CFR-ul până în sferturi), 2 victorii, un egal și 2 înfrângeri în cupele europene (eliminat în play-off-ul Europa League)

ALIN MINTEUAN – 5 victorii consecutive, 4 dintre ele în Liga 1 (locul 1 înainte de a deveni secund) și una în Cupa României (a dus-o pe CFR în seminfinale)

Foto sus: Devis Mangia, cu trofeul Cupei României/ Sursă: facebook.com/UCVOficial/photos

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply