Legende

Tim Cahill, două decenii la curtea Regelui Fotbal. A participat la patru mondiale și a jucat pe patru continente

Tim Cahill s-a despărțit de meseria pe care a iubit-o nespus de mult. Ar fi putut juca și mai mult, așa cum au făcut-o Ryan Giggs, Francesco Totti sau Edwin van der Sar, dar s-a oprit la 39 de ani. În urma sa rămâne o carieră impresionantă, în care a cutreierat lumea la propriu. Și nu a făcut-o fără rost.

În 2006 s-a calificat la Cupa Mondială din Germania cu naționala Australiei. De mai bine de trei decenii așteptau ”cangurii” acest moment, care nu a venit oricum. În toamna lui 2005, generația din care mai făceau parte Harry Kewel, Lucas Neill, Mark Viduka sau Mark Bresciano lăsa acasă Uruguayul, o dublă câștigătoare de campionat mondial. Sud-americanii s-au impus cu 1-0 în prima manșă a barajului intercontinental, dar la Sydney, australienii au ajuns la loviturile de departajare în urma reușitei lui Bresciano. Australia a trecut cu brio și de această probă, tranformând patru penalty-uri, iar uruguayenii doar două.

Câteva luni mai târziu, la Kaiserlautern, Cahill devenea primul australian care înscrie la un Mondial. Se întâmpla în finalul partidei cu Japonia, care conducea cu 1-0, după reușita lui Shunsuke Nakamura. Cahill a restabilit egalitatea și tot el și-a adus echipa în avantaj. Scorul final va fi 3-1, ultimul gol fiind marcat de John Aloisi.

A urmat apoi confruntarea cu deținătoarea titlului suprem, Brazilia, pe Allianz Arena din Munchen. Cahill și colegii săi au rezistat 49 de minute în fața unor jucători legendari – Cafu, Lucio, Roberto Carlos, Ze Roberto, Kaka, Ronaldinho, Adriano, Ronaldo Nazario sau Robinho – dar visul frumos s-a terminat după golul lui Adriano. Jucătorul care va marca și în poarta României la retragerea lui Ronaldo, Fred, a închis tabela în minutul 90. Înfrângerea cu cea mai titrată națională din lume i-a pus pe gânduri pe elevii olandezului Guus Hiddink. Urma un meci cu selecționata Croației și orice pas greșit însemna ratarea optimilor.

Primul semnal de alarmă a venit în startul meciului de la Stuttgart, când Darijo Srna, care juca la Șahtiorul lui Mircea Lucescu, a deschis scorul. Australia a făcut, însă, 1-1 dintr-un penalty transformat de Craig Moore. În partea a doua, ”cangurii” s-au văzut din nou conduși, în urma reușitei lui Niko Kovac. Australienii erau, totuși, prea încrezători ca să plece cu mâna goală, iar efortul le-a fost răsplătit. Harry Kewel a punctat pentru 2-2 și ”cangurii” scriau istorie. Era prima lor calificare în optimile Campionatului Mondial. Acolo avea să se termine și parcursul de la acel turneu, după o înfrângere la limită cu Italia, care va câștiga trofeul (pentru a patra oară în istorie). Golul care i-a eliminat pe australieni a fost înscris de legenda lui AS Roma, Francesco Totti, de la punctul cu var.

Au urmat alte trei participări pentru Cahill la competiția supremă, în 2010, 2014 și ultima oară în 2018. De această dată, echipa sa nu a reușit să mai treacă de faza grupelor, dar a rămas cu câteva momente notabile. Acum nouă ani, în orașul sud-african Nelspruit, Tim înscria în victoria 2-1 cu Serbia. Patru ani mai târziu, în Brazilia, marca în poarta unor adversari redutabili precum Olanda (2-3) și Chile (1-3). Pe 26 iunie 2018, la Sochi, Cahill a îmbrăcat pentru ultima oară tricoul galben. Intrase în minutul 53, în locul lui Tomi Juric. Australia era condusă cu 2-0 de Peru, scor care avea să rămână neschimbat până la final.

Retragerea de la națională nu a fost una fericită, pe măsura realizărilor sale. Totuși, cele patru calificări la care a pus umărul alături de colegii săi, victoriile cu Japonia și Serbia, cele 90 de minute de vis cu Italia sau duelul cu Olanda vor rămâne mereu în amintirea suporterilor din Țara Cangurilor. Australia lui Cahill și a coechipierilor săi nu a fost o echipă de vedete, dar a fost una cu suflet, care s-a luptat cu cei mai buni și care în anumite momente le-a pus și probleme.

Cu cele 50 de goluri înscrise, Tim Cahill rămâne golgheterul all-time al reprezentativei Australiei. Tot pentru această națională, el a reușit cele mai multe goluri la Cupa Mondială, cinci la număr. În perioada 2004-2018, a adunat 108 selecții.

Cahill și-a făcut datoria și la echipele de club, pentru care a cutreierat lumea la propriu. Din Australia a ajuns tocmai în Anglia, la Millwall, pentru care a marcat 57 de goluri. De acolo s-a îmbarcat spre rivala lui Liverpool, Everton, pentru care a înscris de 68 de ori. Aici fost martorul unei mari dezamăgiri pentru fotbalul englez, dar o realizare extraordinară pentru cel din România, 1-5 cu Dinamo în Cupa Uefa.

În 2012, Tim și-a luat zborul spre America, pentru a juca la New York Red Bulls. 14 goluri a dat la clubul unde și-a încheiat cariera francezul Thierry Henry. Au urmat două experiențe în China, la Shanghai Shenhua (11 goluri), Hangzhou Greentown (4 goluri), iar apoi a revenit în țara natală, la Melbourne City (11 goluri). După o întoarcere fără succes în Anglia, la Millwall, Tim Cahill a slujit încă un an sportul rege la formația indiană Jamshedpur (2 goluri).

Cahill nu va mai păși pe gazon în calitate de jucător, dar sacrificiile pe care le-a făcut ca să aibă o carieră atât de lungă vor fi mereu o sursă de inspirație. Dacă oamenii ar putea fi nemuritori, pe această listă s-ar regăsi cu siguranță și Tim Cahill.

Foto: getty images

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply