Legende

Amintiri de la miezul nopții. Portland Timbers, echipa tăietorilor de lemne

1994 a fost anul în care Statele Unite au găzduit Cupa Mondială la Fotbal. La acea ediție a participat și selecționata României. Hagi, Răducioiu, Ilie Dumitrescu sau Dan Petrescu au uimit o lume întreagă atunci cu forța și determinarea lor, cu victoriile împotriva unor nume mari precum Argentina, Columbia sau SUA.

După acel turneu a luat naștere și prima divizie americană, cunoscută sub numele de Major League Soccer. Noua competiție a fost un succesor al defunctei NASL (North American Soccer League), unde jucase și Pele către finalul carierei, la clubul New York Cosmos.

Oportunitatea de a găzdui o competiție de mare anvergură i-a determinat pe americani să dea mai mult credit sportului rege. Numărul mare de suporteri care au venit în America, în 1994, a fost un alt argument pentru înființarea MLS.

Și astfel, nivelul fotbalului de peste ocean a crescut semnificativ. Nume grele precum Steven Gerrard, Didier Drogba, Frank Lampard, Thierry Henry sau David Beckham s-au perindat pe aici în ultimii ani, iar popularitatea campionatului a ajuns și la urechile publicului de pe bătrânul continent. Orele de difuzare ale partidelor din MLS nu sunt tocmai cele mai confortabile, marea majoritate având startul după miezul nopții. Totuși, cine nu are somn și este un împătimit al balonului rotund poate face un mic sacrificiu, pentru că merită, prima ligă americană este întradevăr spectaculoasă.

Mi-am amintit cu această ocazie de o noapte. Era 6 martie 2016 și ceasul arăta ora 2:00 AM. Nu am avut somn în acea seară și luam la rând toate canalele, în speranța că voi găsi un eveniment sportiv remarcabil. Și am dat peste duelul dintre Portland Timbers și Columbus Crew.

Partida era pe punctul de a începe. Stadionul din micuțul oraș al statului Oregon era plin. Picăturile de ploaie care au început să cadă au reprezentat, de asemenea, un semn a ceea ce va urma să se întâmple pe gazon. 

Mijlocașul lui Portland Timbers, Diego Valeri/ Foto: Facebook Portland Timbers

În minutul 23, mijlocașul Diego Valeri de la gazde a executat magistral o lovitură liberă, deschizând scorul. Golul acestuia s-a aseamănat cu bijuteria lui Ilie Dumitrescu de la Mondiale, în partida cu Argentinei care s-a disputat la Los Angeles. Golul lui Ilie va rămâne veșnic în mintea celor care au făcut nopți albe pentru a susține reprezentativa României la cel mai bun turneu final al ei din istorie. Să nu uităm nici reușita lui Hagi cu Columbia, un lob care l-a năucit efectiv pe marele Oscar Cordoba.

Așadar, un început perfect pentru echipa din Portland, un oraș cu doar 600.000 locuitori. Acum o să vin și cu explicația titlului ales. După 1-0, am descoperit că suporterii lui Portland au o metodă cu totul ieșită din comun pentru a sărbători golurile favoriților. Conform tradiției, unul dintre spectatori, desemnat special pentru asta, taie cu drujba o felie dintr-un buștean. Bucata tăiată va ajunge la autorul golului, pentru a-și trece autograful pe ea. Ar mai fi de spus că Portland este un oraș unde pădurile predomină.

Bucata de buștean tăiată de fani la goluri, semnată de jucători/ Foto: Facebook Portland Timbers

Revenind la joc, până la finalul primei reprize, am asistat la două ratări monumentale ale columbianului Dairon Asprilla, care nu a izbutit să fructifice niciuna dintre pasele primite de la colegi. Primul șut s-a dus peste poartă, iar al doilea a fost devit cu mare tenacitate de goalkeeperul Steve Clark de la oaspeți.

În actul secund, au început să se facă remarcați jucători precum Harrison Afful, Hector Jimenez sau Kei Kamara, toți trei de la Columbus. Dârzenia acestora l-a pus în mare dificultate pe portarul Adam Larsen Kwarasey, iar în minutul 68 a venit și egalarea. Federico Higuain, fratele lui Gonzalo de la Chelsea (pe atunci la Napoli), a prins o scăriță fantastică care nu i-a dat nici o șansă ghanezului. Se vedea că e rudă cu unul din cei mai talentați atacanți din Europa, a avut de la cine să fure meserie.

Dar ”tăietorii de lemne” nu s-au lăsat nici ei mai prejos, iar în minutul 79, Asprilla, care înnebunise publicul cu ratările sale, l-a servit perfect pe Fanendo Adi. Nigerianul a introdus mingea în poartă cu mare ușurință și a stabilit scorul final.

În urma rezultatului din acea seară de 6 martie 2016, Portland Timbers urcase pe locul 3 în clasamentul Conferinței de Vest a primei ligi americane. Pe prima pozișie se afla atunci LA Galaxy, fosta echipă a lui Beckham. Liderul Conferinței de Est era Toronto FC, după prima etapă a campionatului. Tot în acea seară, singurul român din MLS la vremea respectivă, Răzvan Cociș, marcase pentru Chicago Fire.  Golul fostului internațional al României nu i-a salvat, însă, pe cei de la Chicago. Aceștia au pierdut cu 3-4 în fața lui New York City FC, echipa unde joacă din acest an fostul fotbalist al Universității Craiova, Alexandru Mitriță.

Foto sus: Facebook Portland Timbers

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply