Editoriale

O lecție de bun simț. Petrescu: ”Am fost plecat din țară ca jucător și antrenor, și am făcut cinste României. Nu înțeleg de ce nu există respect”

În fotbal, dar și în alte sporturi, există lucruri care sunt (sau ar trebui să fie) mai presus de victorii, bani și trofee. De ce? Pentru că fiind o persoană publică, vei deveni un model pentru societate. Bun sau rău. Totul depinde de ceea ce faci tu, de felul în care îi respecți pe cei din jur, jucători, antrenori, suporteri, conducători și, nu în ultimul rând, adversari. Idealul sportului nu e acela de a dezbina oamenii, ci de a-i uni. ”Respectă și vei fi respectat”, îmi spunea un profesor din facultate. Pe cât de simplu e mesajul, pe atât de greu este de pus în aplicare.

Ne lipsesc rezultatele în fotbalul românesc, ne lipsesc prezențele la Cupa Mondială, lucru cu care ne-a obișnuit Generația de Aur în anii 90. Este păcat că tot mai rar vedem stadioanele pline, oameni care se bucură pur și simplu de fotbal, indiferent de rezultat. Ne putem întreba. Când vor mai ieși oamenii în stradă în urma unei performanțe a unei echipe românești sau a primei reprezentative pe plan internațional?

Rezultatele nu pică din cer, e clar. E nevoie de proiecte pe termen lung, de o implicare cât mai mare a suporterilor, pentru că ”fotbalul trăiește cu spectatori”. Această vorbă îi aparține nimeni altuia decât Gheorghe Hagi, unul dintre cei mai mari fotbaliști din toate timpurile. Dar, înainte de proiecte pe termen lung, de fani, de investitori serioși, e nevoie de respect, de seriozitate și de ambiție.

Din păcate, de mai mulți ani vedem mai multe atacuri între antrenori și conducători decât fotbal. Iar aceste lucruri nu au cum să facă bine fotbalului, și nici societății. Bineînțeles că nimeni nu e perfect, că orice om poate greși, dar între a critica și a jigni e o diferență mare. Iar Dan Petrescu, în prezent antrenor la CFR Cluj, a dovedit că atunci când ești atacat, poți reacționa și altfel.

”Ce ar fi ca patronul lui Chelsea (Roman Abramovici – n. red.) sau directorul sportiv al lui Chelsea să zică de antrenorul lui Arsenal (Arsene Wenger – n. red.) sau al lui Manchester United (Jose Mourinho – n. red.) că înjură jucătorii, că nu are ce căuta în țară? Ar fi posibilă așa declarație, nu în Anglia, dar în Italia, în Spania sau în Franța? Ce treabă au ei (Gigi Becali, patronul FCSB și Mihai Stoica, directorul sportiv al FCSB – n. red.) cu ce fac eu? Ei trebuie să vorbească de antrenorul lor, de jucătorul lor, nu de ce face Dan Petrescu la CFR.

Declarația directorului sportiv despre ce făceam la Urziceni (Petrescu a antrenat Unirea Urziceni între 2006 și 2009, unde a luat un titlu și a strâns 8 puncte în grupele Champions League – n. red.), că înjuram jucătorii, că nu știu ce. Înainte să vin la Urziceni, acei jucători ”înjurați” erau jucători buni din campionatul românesc. După ce au fost înjurați trei ani, de antrenorul pe care îl aveți în față, majoritatea (Dacian Varga, Iulian Apostol, Marius Bilașco, George Galamaz, Raul Rusescu – n. red.) au ajuns la echipa națională a României. Până atunci, nu erau nici în vederile selecționerului. Poate am înjurat câteodată, poate nu, dar eu cred că acei jucători au fost antrenați foarte bine.

Eu, ca și antrenor, n-am dat niciodată într-un jucător. Directorul sportiv al celor care au vorbit de mine (Mihai Stoica – n. red.) a lovit un suporter al Stelei. În orice țară civilizată din lume, acel director sportiv nu ar mai fi fost niciodată în acel club. În România este posibil.

Referitor la declarațiile patronului Stelei (Gici Becali – n. red.), că «nu știu ce mai caută Petrescu în țară», să plec din țară, atât vreau să-i răspund. Mie nu îmi place să atac pe nimeni. Eu respect clubul Steaua, îi respect pe cei de acolo, antrenorii, jucătorii, dar mai departe nu am ce să respect. Pentru că eu am fost atacat personal de ei (Becali și Stoica – n. red.)

Eu am fost plecat personal din țară și ca jucător (Foggia, Genoa, Sheffield, Chelsea, Bradfod, Southampton – n. red.), și ca antrenor (Wisla Cracovia, Kuban Krasnodar, Dinamo Moscova, Al-Arabi, Jiangsu și Al-Nasr – n. red.), și sunt mândru de ce am făcut acolo. Am făcut cinste României. Nu am făcut de râs țara (95 de selecții și 12 goluri în echipa națională, două dintre ele la Mondialele din 1994 și 1998 – n. red.). Toate cluburile unde am fost jucător sau antrenor, sunați să vedeți dacă am făcut cinste sau nu. Dacă el mă dă afară din țară, să știe că am fost (în străinătate – n. red.).

În momentul de față, sunt la un club unde sunt fericit, îmi doresc să stau cât mai mult aici și voi dat tot ce am pentru CFR Cluj în continuare. Așa am făcut, așa fac, și așa o să fac toată viața mea. O să dau tot pentru clubul în care lucrez. Dar, niciodată în viața mea, nu mi-aș permite să atac niște conducători sau jucători de la echipa adversă. Nu este normal. Mi se pare incredibil că putem da asemenea declarații.

Eu am crescut la Steaua, am fost în galerie, am fost căpitan, am jucat finala Champions League pentru acel club, și ei vin și mă atacă. Sunt fanul lor în cupele europene. Când nu eram la Steaua, mergeam la meciuri și țineam cu ei. Și să fiu atacat personal? Mi se pare incredibil. De doi oameni care nu înțeleg ce au cu mine. Mai ales unul care, când l-am luat la Urziceni, înjura patronul Stelei tot timpul, zilnic. Și acum mă înjură pe mine pentru că lucrează pentru patronul Stelei. Cum vi se pare? Normal? Am lucrat trei ani împreună. Nu înțeleg de ce nu există respect.

Îmi respect meseria, îmi respect echipa și îmi respect adversarii. Pentru că fotbalul e fotbal, viața din afara fotbalului e altceva. Dacă nu ne respectăm, ajungem ca în Grecia, ați văzut ce e în Grecia. Această agresivitate e incredibilă”, a spus Dan Petrescu, într-o conferință de presă.

Duminică, de la ora 20:45, CFR și FCSB se vor întâlni la Cluj în derby-ul etapei a doua din play-off. Învingătoarea va face un pas important în lupta pentru titlu. Stadionul va fi plin, sperăm să vedem mai mult fotbal și mai puține scandaluri. Așa ar fi ideal.

Foto: captură youtube

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply