Legende

La mulți ani, Ladislau Boloni! Jucătorul care a adus prima victorie a României în fața Italiei împlinește 65 ani

Despre Loți Boloni se pot spune multe, dar oricâte s-ar scrie, ar fi insuficient în comparație cu realizările sale ca jucător și tehnician.

Născut la Târgu Mureș, fostul mijlocaș a strâns peste 400 de meciuri în tricoul lui ASA, pentru care a înscris 64 de goluri. A petrecut apoi 3 sezoane de neuitat la Steaua, încununate de 7 trofee, cele mai importante fiind Cupa Campionilor Europeni în 1986 și Supercupa Europei un an mai târziu. În tricoul roș-albaștrilor, Boloni a bifat 97 de partide și a înscris 24 de goluri.

238-boloni-ladislau

Boloni în tinerețe/ Foto: romaniansoccer.ro

Ultimii ani ai carierei și i-a petrecut peste hotare. În 1988, la aproape 35 ani, regimul comunist i-a permis să se transfere în străinătate. A jucat mai întâi în Belgia, la Racing Jet Wavre, iar apoi în Franța, la Creteil și Orleans. În 1992, la 39 ani, Boloni și-a agățat ghetele în cui, lăsând în urmă o carieră fenomenală.

Boloni a scris istorie și la prima reprezentativă a României. Alături de Dorinel Munteanu, Gheorghe Hagi, Gheorghe Popescu și Răzvan Raț, este unul dintre fotbaliștii români care au prins peste 100 de selecții la națională. Între 1975 și 1988, Loți a adunat 102 jocuri la seniori și a marcat 23 de goluri.

SEARA ÎN CARE ”TRICOLORII” ÎNGENUNCHEAU CAMPIOANA MONDIALĂ

Cea mai frumoasă amintire de la echipa națională rămâne, însă, seara de 16 aprilie 1983, când ”tricolorii” învingeau în premieră Italia. A fost 1-0 pentru ”tricolori”. Golul victoriei i-a aparținut lui Boloni, dintr-un șut fantastic de la mare distanță, care nu i-a dat nicio șansă marelui Dino Zoff. Acel rezultat i-a grăbit retragerea din ”Squadra Azzurra” legendarului goalkeeper italian, care în 1982 lua titlul mondial cu țara sa. Victoria cu Italia, obținută pe fostul 23 august, în fața a circa 80.000 de spectatori, a contribuit la prima calificare a României la un Campionat European. România a câștigat o grupă infernală, din care au mai făcut parte Cehoslovacia, Suedia și Cipru. Pe atunci mergeau doar 8 echipe la turneul final, față de 24 în prezent.

România a terminat ultima în grupă la Euro 1984, găzduit de Franța. A scos un 1-1 cu Spania, dar a pierdut apoi în fața Germaniei de Vest (1-2) și a Portugaliei (0-1). Egalul cu Spania este, însă, de pus în ramă. Golul României a fost înscris de Boloni, după ce ibericii au condus cu 1-0 prin reușita din penalty a lui Francisco Carrasco. Spania a ajuns atunci în finala competiției, unde a fost învinsă cu 0-2 de Franța.

LANSAREA LUI CRISTIANO RONALDO ÎN FOTBALUL MARE

Boloni și-a început cariera de tehnician în 1994, an când Naționala României înregistra cea mai mare performanță din istorie. Până în 2000, Loți s-a aflat la cârma francezilor de la Nancy, devenind apoi selecționerul României. A fost prima și singura sa experiență din țară, care s-a încheiat în vara lui 2001, după un 2-0 cu Ungaria, în preliminariile Cupei Mondiale. A plecat la Sporting Lisabona, cu care a luat Campionatul, Cupa și Supercupa Portugaliei în 2002. Tot aici l-a ajutat și pe unul dintre cei mai importanți jucători din lume la ora actuală, Cristiano Ronaldo, să ajungă în fotbalul mare.

Au urmat alte experiențe în Franța, Belgia, Emiratele Arabe Unite, Qatar, Grecia și Arabia Saudită. Din 2017 se află pe banca lui Royal Antwerp, din prima ligă belgiană. Tot aici a luat și un campionat, în 2009, cu Standard Liege. Performanța de atunci i-a adus titlul de antrenorul anului în Belgia.

Ladislau Boloni este o legendă vie în fotbalul autohton. Cei care l-au prins jucând, probabil aud și acum bucuria de pe 23 august, în acea seară fantastică de 16 aprilie 1983.

Foto: zimbio.com

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply