Legende

Sabău a atins borna 50

Clujeanul cu cele mai multe selecții la prima reprezentativă serbează azi o jumătate de veac.

Ioan Ovidiu Sabău este unul dintre componenții de seamă ai Generației de Aur. A îmbrăcat de 55 ori tricoul României, pentru care a marcat de 7 ori, fiind clujeanul cu cele mai multe selecții în echipa națională de seniori. Cel mai important moment al mijlocașului la prima reprezentativă rămâne meciul cu Danemarca, scor 3-1, disputat pe 15 noiembrie 1989, la București. ”Tricolorii” au pierdut cu 0-3 partida tur și aveau o singură variantă pentru calificarea la Mondialul din Italia: victoria.

”PUBLICUL TREBUIE SĂ VADĂ JUCĂTORI CARE NU CEDEAZĂ”

Danezii au deschis scorul prin Povlsen, din pasa lui Michael Laudrup. Dar echipa României a întors rezultatul. Balint a egalat cu o lovitură de cap, iar apoi a înscris și Sabău. După revenirea de la cabine, Balint, unul dintre eroii finalei Cupei Campionilor de la Sevilla, a mai punctat o dată. Scor final 3-1 și echipa națională revenea la Cupa Mondială după 20 ani de așteptare. Ultima participare fusese în 1970, la Guadalajara, în grupa leilor: Anglia (campioana mondială en-titre), Cehoslovacia și Brazilia (cea care avea să câștige turneul).

„Dacă dorești ca publicul să te încurajeze, el trebuie să vadă jucători care sunt motivați, care aleargă, care se luptă pentru fiecare minge, jucători care să nu cedeze. Îmi amintesc, în 1989, în meciul cu Danemarca, ce a însemnat să fii împins din spate fiind condus și să simți căldura, încurajările publicului, foarte mult a contat acest lucru”, îmi spunea Sabău acum un an, la emisiunea ZIUAlive, pe care o puteți urmări integral AICI.

Sabău a fost unul dintre protagoniștii egalului cu Argentina, scor 1-1, de la Napoli. Mai întâi au marcat sud-americanii, pe atunci deținători ai trofeului suprem, prin Monzon. Dar Balint, care a înscris și în eșecul cu Camerunul lui Roger Milla (1-2), a restabilit egalitatea. Acel egal a calificat ambele echipe în optimile de finală ale mondialului din 1990. România s-a oprit, însă, acolo. Elevii lui Emeric Ienei au pierdut în fața Irlandei, la loviturile de departajare.

STEAUA SE MAI ȘI REFUZĂ

Sabău a debutat în fotbalul profesionist la Universitatea Cluj, pentru care a evoluat între 1985 și 1988, respectiv 2000-2001. În 1988 a evoluat apoi la ASA Târgu Mureș și de acolo putea ajunge la Steaua. Sabău a refuzat, însă, să joace în Ghencea și a semnat cu o altă echipă de tradiție din Capitală, Dinamo. În cei doi ani petrecuți acolo a scris istorie, cucerind un titlu și o cupă în 1990, sub comanda lui Mircea Lucescu.

lucescu-sabau

”Moțul” a făcut apoi pasul spre străinătate. Mai întâi în Olanda, la Feyenoord. Au urmat 6 ani în Italia, la Brescia (unde a fost coleg cu Hagi și Florin Răducioiu) și Reggiana. La Brescia a lucrat din nou alături de ”Il Luce”. Tot cu Lucescu, Sabău va câștiga un titlu în 1999. Va mai câștiga un campionat cu giuleștenii și în 2003, de această dată cu Mircea Rednic pe banca tehnică.

ELIMINAREA LUI ATLETICO ȘI A LUI ȘAHTIOR

Ca tehnician, Sabău a înregistrat câteva rezultate interesante. În 2007, când era antrenor la Gloria Bistrița, a învins-o pe Atletico Madrid (2-1) în Cupa Uefa Intertoto. Returul a fost adjudecat, însă, de spanioli (0-1) și ardelenii au fost eliminați. În 2009, când era la Poli Timișoara, Sabău a reușit să elimine ultima deținătoare a Cupei Uefa: Șahtiorul lui Mircea Lucescu. A fost 2-2 în Ucraina, Gigel Bucur reușind o dublă, și 0-0 pe Bega. Bănățenii s-au calificat în play-off-ul Champions League, unde au cedat în fața lui VFB Stuttgart (0-2, 0-0).

Din vara lui 2016, Ioan Ovidiu Sabău este manager sportiv al Universității Cluj, echipă care a promovat anul trecut în Liga a III-a. Obiectivul ”Șepcilor roșii” a fost extrem de ambițios de la bun început. Să revină în fotbalul mare în 2019, an când clubul va serba un secol de la înființare. Un pas a fost făcut deja, iar accederea în Liga a doua nu e nici ea departe.

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply