Legende

Zi aniversară în familia Povești din Sport. Poetul, profesorul și colaboratorul nostru Ioan Ivașcu și-a sărbătorit ziua de naștere

Astăzi este o zi cu totul specială pentru revista Povești din Sport. Ioan Ivașcu, un renumit poet maramureșean, profesor de Limba și Literatura Română în același timp, dar și colaborator al nostru, și-a sărbătorit ziua de naștere.

43 de ani a împlinit autorul unor creații poetice minunate precum Răgaz în casa de nebuni și Pe malul primului cuvânt, dar și al unor numeroase reportaje sportive la fel de valoroase precum versurile sale. Amintim de textul Lungul drum al lui ”U” Cluj către Liga 1, publicat la noi, după manșa tur a barajului de promovare sau menținere în Liga 1 din 2022. Atunci, ”U” a învins-o pe Dinamo pe Cluj Arena cu 2-0, iar în Ștefan cel Mare a scos un 1-1, revenind astfel în prima divizie după 7 ani. Dinamo a părăsit pentru prima dată prima scenă, dar s-a întors din ”B” după doar un an, cu Ovidiu Burcă pe banca tehnică.

Nu putem încheia materialul aniversar fără a vă prezenta o poezie scrisă chiar de sărbătoritul zilei. Este dedicată lui Miodrag Belodedici, singurul român care a câștigat Cupa Campionilor Europeni de două ori, cu două echipe, și anume Steaua București și Steaua Roșie Belgrad. Vom sublinia faptul că Ioan Ivașcu a publicat o prefață pentru cartea Belodedici: Românul care a triumfat de două ori în Cupa Campionilor Europeni. De asemenea, articolul despre ”U” Cluj amintit mai sus a apărut în ediția 2022 a Anuarului presei clujene.

Liberoul necesar

lui Miodrag Belodedici

Atât uman, cât și sportiv,
Avem nevoie de modele.
Belo, apărător nativ,
A cucerit cu două Stele

Întregul continent. Să-i dați
Respectul ce i se cuvine.
El, Căprioara din Carpați,
Oprea mereu, cu mișcări fine,

Orice atac de pe teren
Și pare-se că și din viață.
Al eleganței greu refren
Sârbo-românul ne învață.

Au fost și mici și mari ratări
În cariera-i glorioasă,
Dar, adunat din patru zări,
S-a reîntors cu drag acasă

În cele mai frumoase zile,
La București sau la Belgrad,
Belo al nostru și-al lor Mile.
Când apărările ne cad

Și golul e-o fatalitate,
Un libero e necesar
De-atacurile-nveninate
Să ne salveze princiar.

Ioan Ivașcu
9.07.2020

Previous Post Next Post

3 Comments

 • Reply Petru august 7, 2023 at 7:28 pm

  La mulți ani!

  • Reply Robert Popa august 7, 2023 at 8:30 pm

   Mulțumim. Îi voi transmite! Salutări!

 • Reply instapress.ro septembrie 11, 2023 at 10:31 am

  Felicitari, Ioan Ivascu, pentru cei 43 de ani de viata! Ati reusit sa va evidentiati prin poezie minunata si articole despre fenomenul sportiv. Petreceti o zi cat mai speciala, si multumim ca puteti fi o parte importanta din echipa noastra!

 • Leave a Reply