Editoriale

EDITORIAL | Ce mult contează o încurajare

În ultima etapă a Ligii 1 (sau Superliga României, cum e numită acum), a 3-a mai precis, care tocmai s-a încheiat, Dan Nistor și Alexandru Chipciu au jucat mai ceva ”ca la 20 de ani”, cum suna o piesă celebră a trupei Voltaj.

Nistor are 35 de ani, iar Chipciu 34. Dar, așa cum am remarcat într-o amplă analiză publicată pe Cluj Live Sport (pe care vă invit să o citiți), amândoi au demonstrat că vârsta reprezintă doar un număr, atâta timp cât atitudinea este corectă.

Nistor și Chipciu au semnat câte o dublă. Nu mai spun că Alex a fost pasator decisiv la primul gol reușit de Nistor, când scorul era 0-0. Ba mai mult, a scos și penalty-ul din care același Nistor a făcut 2-2.

Nu are rost să intru foarte mult în detalii. Rezultatul final a fost 4-3 pentru Universitatea Cluj în fața lui FC U Craiova. Actuala echipă a lui Toni Petrea a bifat prima victorie în ediția 2023/2024 a primei ligi. 10 ani au trecut de la ultimul meci în care ”U” înscria 4 goluri în Liga 1, un meci cu Rapid, câștigat de studenți cu 4-1.

Unde vreau să ajung? Pentru că vorbeam de atitudine mai sus. Voiam să ajung la faptul că atât Nistor, cât și Chipciu, au demonstrat că mai au un cuvânt de spus în fotbal. Că nu s-au lăsat descurajați după venirea la ”U” Cluj. S-au spus în spațiul public tot felul de lucruri, fie că e un pas înapoi pentru ei, fie că nu mai sunt de folos echipelor cu pretenții din Liga 1, că sunt slabi și așa mai departe.

Dar amândoi au dovedit contrariul. Și asta este de apreciat la un jucător. Cu toții am avea ceva de învățat de aici. Mi-am amintit, pe această cale, de Nistor în scurta lui experiență la CFR Cluj. Când veneam la conferințele de presă, asta în 2017, toamna, îl găseam deseori la intrare, stând pe scări. Nu părea în apele lui. Și îmi făceam timp ca să-l salut, ca să-i spun o vorbă bună.

Vedeți, jurnaliștii trebuie să facă și asta, adică să le ridice moralul jucătorilor aflați în perioade mai puțin plăcute. Aici nu e vorba de susținerea unei echipe, e vorba să fii om, să conștientizezi că și tu ai avut sau poți avea probleme în viață. De aceea contează enorm o încurajare.

Așa trebuie să ne definim fiecare: printr-un comportament exemplar, prin bunătate. Să critici pe cineva când e la pământ e cel mai ușor. Dar să-l susții, ei bine, atunci e foarte greu, și asta tocmai din cauza comodității, a nepăsării mai bine spus.

Îmi amintesc, de asemenea, cum l-am întâlnit pe Chipciu, asta în primăvară, anul acesta, în Piața Unirii din Cluj-Napoca. Se plimba de unul singur. Tot așa am făcut, l-am salutat, am schimbat câteva cuvinte, apoi mi-am văzut de drum. Și el, pe finalul sezonului trecut, a contribuit la salvarea lui ”U” Cluj de la retrogradare, la calificarea în finala Cupei României. Și despre el s-au scris multe lucruri urâte pe internet. Mă bucur și pentru Nistor, și pentru Chipciu.

Ziarist fiind, consider că nu doar profesia îmi datorează ceva, ci și eu îi sunt dator. De aceea este atât de importantă atitudinea.

Previous Post Next Post

3 Comments

 • Reply Petru august 1, 2023 at 1:38 pm

  Bravo lor. Oricum este o palma data jucătorilor mai tineri care se pierd pe drum.

  • Reply Robert Popa august 1, 2023 at 1:53 pm

   Te salut. Da, e lăudabil cum se comportă acum pe teren.

 • Reply Agentie SEO august 7, 2023 at 8:38 am

  Felicitări Dan și Alex! Am văzut cu toții că poți și la o vârstă mai ușor apropiată de cea a veteranii să înscrii goluri și să demonstrezi că nu exagerezi și un joc creativ. Ești un model de urmat pentru cei care până la urmă vor să trăiască fotbalul și să se bucure de el. Respect și mulțumiri pentru acest sezon excelent!

 • Leave a Reply