Legende

SUVENIR DE COLECȚIE | Un autograf de la ofițerul de presă al echipei armene Pyunik Erevan

Ieri, pe când îmi aranjam cărțile din bibliotecă (o activitate pe care mi-am propus-o de mai multe luni, dar numai ieri am pus-o în practică 🙂 ), am dat peste un autograf.

Recunosc, nu am o pasiune așa de mare când vine vorba de obținerea autografelor, însă, în situații cu totul speciale, am mai cerut, cum s-a întâmplat în scurta poveste pe care o voi împărtăși mai jos.

Se întâmpla în luna iulie anul trecut, cu o zi înaintea returului dintre CFR Cluj și Pyunik Erevan din primul tur al Ligii Campionilor, unul de tristă amintire pentru CFR (după 0-0 în Armenia, CFR a fost egalată de două ori în Gruia, apoi a pierdut calificarea la loviturile de departajare).

Și m-a impresionat cultura generală a ofițerului lor de presă. Știa foarte multe lucruri despre fotbalul românesc, amintind de Hagi, de Răducioiu, de Dorinel Munteanu, chiar și de Chivu în perioada petrecută la Inter.

A mai întrebat dacă toți componenții naționalei din 1994 sunt în viață și i s-a răspuns că nu mai trăiește Daniel Prodan (plecat la doar 44 de ani, în 2016, din cauza unui infarct). Mi s-a părut impresionant cât de mult s-au informat cei de la Pyunik în preajma unui duel cu o echipă românească. Ca o paranteză, ofițerul lui Pyunik a vorbit și de frații Karamyan (cu care am avut plăcere să discut în cadrul a două interviuri, pe care le găsiți AICI și AICI), care au jucat la Pyunik în urmă cu foarte mulți ani.

Și atunci, la finalul conferinței de presă, m-am gândit să-i cer ofițerului de la Pyunik un autograf. A rămas puțin surprins, deoarece autografele se cer, de obicei, de la jucători, de la antrenori, nu de la ofițerii de presă. Dar, a acceptat. S-a semnat pe foaia unde mi-am pregătit întrebările pentru tehnicianul lui Pyunik, care, spre marea mea uimire, a spus că în trecut, când Dan Petrescu antrena Unirea Urziceni, l-a testat într-un cantonament, dar nu l-a reținut în lot. Am căutat pe internet multă vreme să văd dacă există vreun material care să confirme cele spuse de tehnicianul armenilor, ba chiar ne întrebam între noi, mă refer la eu și colegii jurnaliști aflați în sala de conferințe, despre existența acestui episod, nici măcar Dan Petrescu nu își amintea mare lucru. Probabil a fost așa cum a zis antrenorul lui Pyunik, nu văd ce motive ar fi avut să mintă, numai că nu a oferit atât de multe detalii cu privire la momentul când a dat probe la Unirea Urziceni.

Pentru cine nu știe cum s-a terminat parcursul european pentru ambele formații, voi relua pe scurt faptul că atât CFR, cât și Pyunik au ajuns într-un final în grupele Conference League, de unde Pyunik nu a reușit să obțină calificarea în primăvara europeană, în timp ce formația clujeană a izbutit acest lucru. Ba chiar putea să o elimine pe Lazio Roma în barajul pentru accederea în optimile de finală. CFR a pierdut cu 1-0 la Roma, prin golul lui Ciro Immobile din prelungirile primei reprize, iar la Cluj a obținut un egal fără goluri, însă putea la fel de bine să câștige cu 2-0 (scor de calificare), la ce ocazii au avut Ermal Krasniqi (jucător venit de la adversara din grupe, Ballkani) și Emmanuel Yeboah (care a ratat un transfer la Slavia Praga, cehii susținând că Yeboah ar avea probleme medicale).

În încheiere, voi mai atașa, pe lângă poza cu autograful oferit de ofițerul de presă al clubului Pyunik, o poză cu CFR din 2013, când pe banca tehnică se afla Petre Grigoraș, mai precis în toamna anului 2013. Poza găsită la pachet cu autograful despre care vorbeam am cumpărat-o de la magazinul stadionului din Gruia, foarte probabil în anul amintit mai sus. Veți observa că doar doi jucători din poză se află și astăzi la CFR, este vorba de Mario Camora (aflat încă din 2011 la Cluj) și Ciprian Deac (care a mai plecat de la CFR în intervalul 2015-2017, după perioada 2010-2012, respectiv împrumutul la Oțelul Galați din primăvara anului 2008).

Povestind cum am obținut acest autograf, m-am gândit să readuc în atenție și un scurt dialog pe care l-am avut cu fotograful lui Karpaty Lvov, tot în sala de conferințe a lui CFR Cluj. Totul s-a petrecut în 2019, în septembrie, când clubul ardelean juca un amical cu formația din Ucraina. Scurtul interviu, în care i-am trecut în revistă pe Mircea Lucescu, Șahtior sau pe Konoplyanka (cândva un mare talent al fotbalului din Ucraina) îl puteți găsi AICI.

Dacă v-a plăcut materialul, nu ezitați să vă abonați la pagina de facebook Povești din Sport, la pagina de facebook Robert Popa și la canalul de youtube Robert Popa.

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply