Editoriale

EDITORIAL | Povestea grupei sorții și a lui Nae sicofantul

În jurul anului 1600, matematicianul și teologul scoțian John Napier a inventat logaritmii pentru a calcula mai ușor sfârșitul lumii. Nici bine nu am aflat care ne sunt adversarele (în preliminariile Euro 2024 – n. red.) că am început și noi calculele care ne avantajează.

Ne e frica de Israel și chiar de Kosovo. Sunt echipe de valoare scăzută, așa că sper ca logaritmii lui Napier ne vor duce la un rezultat de locul 1 sau 2. În presa noastră, optimismul uneori autist de până acum a fost înlocuit cu ceva total în antiteză. Prea sărim de parcă naționala a ajuns cel mai agresiv purgativ. Nu e chiar așa. Cu puțină încredere în antrenor (Edward Iordănescu – n. red.) ne putem califica. Avem și girul părintelui său, faimosul pupător de iconițe, așa că trebuie să privim în viitor cu credință căci: “Dumnezeu, altădată mai puțin viu decât s-a crezut, este astăzi mai puțin mort decât s-a spus”.

Tamaș este ultimul romantic al fotbalului, un jucător care încă nu și-a cântat cântecul de lebădă. De partea cealaltă, Nae (Constantin, antrenorul Petrolului – n. red.) s-a discreditat complet. Credeam că așa ceva nu este posibil, pentru că este prea absurd. Dar, după cum spunea Tertulian, tocmai asta îl face credibil: “Credo quia absurdum”. Cred, pentru că este absurd.

Că avea Gabi telefonul pe speaker (când a înjurat niște fani ai echipei unde joacă – n. red.), că nu-l avea, nu trebuia ca Nae să îl dea în primire. S-a comportant ca un sicofant (denunțător, pârâtor – dex.ro), un sifon veritabil, cum se spune la fotbal, și mi-e greu să cred că vor mai fi jucători care să aibă încredere în el și să joace pentru el. S-a comportat ca un copil scrântit și mârâit care a nimerit telefonic la o reuniune lichidă a unor băieți mai mari (în plus, antrenorul de la Petrolul e în criză de rezultate, pierzând cinci meciuri la rând în campionat – n. red.). Și nu a găsit nimic mai bun de făcut decât să îi pârască. Poate cine știe, are o problemă de funcționare a creierului, dacă e să ne luăm după spusele lui D. Mackay din 1980: Orice comportament uman va avea într-o zi o explicație mecanică. Sau e doar prostie sau răutate genuină (naturală, veritabilă, pură – dex.ro).

Adrian Stamate

Foto: Facebook / FC Petrolul Ploiești

CITEȘTE ȘI

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply