Editoriale

Victorie mare, aprecieri pe măsură. Notele jucătorilor de la CFR după 2-0 cu Slavia Praga + Câteva statistici interesante

S-a scris mult despre succesul înregistrat de CFR Cluj în fața Slaviei Praga (al doilea împotriva cehilor după cel de la Praga, numai că de această dată într-o manieră mai clară) și cu siguranță se va mai scrie. Pentru că fotbalul nostru ne-a oferit rare momente de bucurie în istoria recentă.

Ținânt cont de începutul dezamăgitor al campioanei în actualul sezon al cupelor europene (eliminarea din Liga Campionilor în primul tur, în fața armenilor de la Pyunik Erevan) și de progresul incredibil din meciurile următoare, un progres care s-a văzut mai ales în dubla cu Slavia Praga (favorita grupei din care fac parte elevii lui Dan Petrescu, care acum își permit să viseze la fazele eliminatorii), e cazul să facem niște aprecieri pe măsură. Iată notele primite de jucătorii folosiți de Dan Petrescu aseară.

TITULARI:

SIMONE SCUFFET – NOTA 10 – Goalkeeperul campioaneiRomâniei a oferit încă o dată siguranță între buturi, scoțând mingi periculoase în fața unui adversar care aspiră la același obiectiv ca și clujenii, și anume primăvara europeană. De reținut că doar primul loc asigură calificarea directă în fazele eliminatorii din Conference League, pentru a putea înțelege importanța întâlnirii din Gruia.

CRISTIAN MANEA – NOTA 8 – Foarte implicat în menținerea posesiei, fiind și el unul dintre jucătorii faultați de adversari, la fel cum s-a întâmplat în cazul lui Yeboah.

ROGER – NOTA 9 – Coautor la golul de 2-0 al feroviarilor, când a executat o lovitură de colț.

CIPRIAN DEAC – NOTA 10 – Deși a ieșit accidentat în meciul precedent (partida cu UTA desfășurată la Arad), decarul de la CFR a dat dovadă de un sacrificiu exemplar. S-a recuperat în timp record, a insistat să înceapă din primul minut al doilea joc împotriva Slaviei, lucru care s-a și întâmplat, și și-a asumat responsabilitatea executării penalty-ului obținut de formația sa în primul sfert de oră al întâlnirii, unde nu a dezamăgit.

EMMANUEL YEBOAH – NOTA 8,5 – S-a luptat pentru fiecare minge, riscând să se aleagă cu o accidentare serioasă, având în vedere că a fost unul dintre jucătorii faultați cel mai des de fotbaliștii Slaviei Praga.

BOATENG – NOTA 8 – Un jucător cu multă ambiție. Cu puțin noroc, aseară ar fi fost unul dintre jucătorii trecuți pe lista marcatorilor, la un moment dat încercând o execuție pretențioasă din foarfecă.

RANGELO JANGA – NOTA 7 – Chiar dacă nu a mai repetat evoluția de la Praga, când a marcat golul victoriei, Rangelo rămâne un fotbalist capabil să producă noi surprize în meciurile cu mare miză.

DENIS KOLINGER – NOTA 7,5 – Implicare sa în defensivă s-a văzut mai ales în startul confruntării, când a intervenit la o acțiune îndrăzneață a oaspeților din apropierea porții.

YURI MATIAS – NOTA 10 – Apărătorul braziliana fost omul potrivit, la locul potrivit. La un corner venit în minutul 86 a trimis mingea cu capul în poartă și a pus la adăpost trei puncte mari pentru CFR în actuala ediție a grupelor Conference League.

MARIO CAMORA – NOTA 8 – Cel mai vechi component din lot și, totodată, căpitanul formației din Gruia, Camora s-a ridicat din nou la înălțimea cerută de statutul pe care îl are în echipă. A fost de mare ajutor colegilor din apărare în misiunea de a-i împiedica pe cehi să-și ducă la bun sfârșit acțiunile de atac.

KARLO MUHAR – NOTA 8 – A scos o lovitură de pedeapsă pentru CFR (din care a înscris Deac) într-un moment bun al oaspeților, care au început partida în atac, ratând ocazii importante. Una dintre acțiunile cehilor a fost stopată chiar de Muhar.

REZERVE INTRODUSE PE PARCURSUL JOCULUI:

CHRISTOPHER BRAUN – NOTA 7

LOVRO CVEK – NOTA 7

CEPHAS MALELE – NOTA 7

*OVIDIU HOBAN – FĂRĂ NOTĂ – A intrat în minutul 89 și nu a avut timp suficient pentru a ieși în evidență.

*CLAUDIU PETRILA – FĂRĂ NOTĂ – A intrat în minutul 89 și nu a avut timp suficient pentru a ieși în evidență.

ANTRENORUL DAN PETRESCU – NOTA 10 – A reușit să-și organizeze o defensivă foarte solidă într-un meci unde CFR avea mare nevoie de victorie pentru a nu se îndepărta de primele două locuri din grupa echipei sale. În plus, și-a capacitat elevii pentru a profita de cea mai mică greșeală făcută de adversari, lucru care s-a văzut la penalty-ul obținut la scorul de 0-0, apoi la cornerul scos în momentul când Slavia se lupta să restabilească egalitatea. Una peste alta, Petrescu și-a trecut în CV încă un meci unde a reușit să compenseze diferența de valoare dintre echipa sa și cea adversă prin construirea unei strategii eficiente.

CÂTEVA STATISTICI NOTABILE:

*Ciprian Deac și-a trecut în CV-ul personal încă un gol în fața unui adversar de top, după reușitele din meciurile cu Celtic (gol cu capul, în 2019, în turul trei preliminar al Ligii Campionilor), Lazio Roma (gol din penaly, în 2019, în grupele Europa League), Rennes (gol din lovitură liberă, în 2019, în grupele Europa League), Sevilla (gol din penalty, în 2020, în 16-imile Europa League) și ȚSKA Sofia (gol din penalty, în 2020, în grupele Europa League). Exceptând meciul cu Sevilla (terminat 1-1, în Gruia), toate celelalte jocuri unde a marcat Deac au fost câștigate de CFR Cluj.

*Mario Camora va sărbători în iunie anul viitor 12 ani de când joacă la formația ardeleană. Camora este singurul fotbalist rămas la CFR din echipa care acum un deceniu strângea 10 puncte în grupele Ligii Campionilor (cea mai mare performanță a unui club din România în principala competiție europeană) și, totodată, din lotul care a câștigat al treilea titlu în Liga 1 din istoria clubului (în sezonul 2011-2012). De asemenea, Camora a jucat pentru CFR în faza grupelor în toate cele trei competiții europene existente în prezent (Liga Campionilor, Europa League și Conference League). În toate cele trei competiții a jucat și Deac. Merită să amintim că Deac e singurul component al CFR-ului care a fost prezent la prima participare a echipei în grupele Ligii Campionilor (în sezonul 2008-2009, când s-a obținut celebra victoria cu AS Roma).

*La cei aproape 40 de ani pe care îi are în prezent, Ovidiu Hoban este cel mai vârstnic fotbalist din lotul lui CFR Cluj. Este unul dintre puținii jucători rămași în Gruia din primul mandat al antrenorului Dan Petrescu, care a început în sezonul 2017-2018. În 2011, Hoban era componentul lui Gaz Metan Mediaș la prima și singura prezență a echipei în cupele europene, când Mediașul s-a oprit în play-off-ul competiției.

*Pentru a completa materialul scris săptămâna trecută despre victoriile obținute de CFR în Europa sub comanda lui Dan Petrescu, voi face următoarele precizări: a fost al 17-lea succes bifat de fostul fundaș al Generației de Aur, al 13-lea fără gol primit, al 8-lea într-o grupă europeană, al 3-lea în grupele Conference League și al cincilea terminat cu scorul de 2-0.

*Cu golul de aseară, Yuri a dus mai departe tradiția începută de Rondon în 2019. La fel ca Yuri, și fostul component al campioanei României a reușit să marcheze goluri decisive în cupele europene după ce a fost transferat în Gruia de la Gaz Metan Mediaș.

În încheierea materialului, voi lăsa o galerie foto și un montaj video cu bucuria de la finalul partidei de aseară, care a fost marcată și de un eveniment dramatic. Un fan al campioanei României a suferit un stop cardiac, meciul fiind întrerupt aproape un sfert de oră din minutul 27. Din fericire, suporterul a fost stabilizat și a părăsit stadionul conștient cu ambulanța. Să sperăm că e bine în acest moment.

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply