VIDEO | Un stadion unde s-a scris istorie. A găzduit o finală de Mondial câștigată de Brazilia, iar mai târziu a devenit închisoare
Estadio Nacional are o istorie aparte în fotbalul sud-american. Situată în capitala statului Chile, arena a găzduit zece partide de la Cupa Mondială din 1962.
CHILE, ÎNVINSĂ DE BRAZILIA SUB OCHII A APROAPE 77.000 DE FANI, CEA MAI MARE ASISTENȚĂ DE LA TURNEU
Dintre meciurile pe care le-a găzduit arena respectivă, merită să fie trecute în revistă Chile – Elveția 3-1 (meciul de deschidere al turneului), Italia – Elveția 3-0 (faza grupelor), Iugoslavia – Germania de Vest 1-0 (sferturi de finală), Brazilia – Chile 4-2 (semifinale), Chile – Iugoslavia 1-0 (finala mică) și Brazilia – Cehoslovacia 3-1 (finala mare).
Partidele în care a jucat Brazilia poartă o semnificație aparte, nu doar datorită faptului că Țara Cafelei a eliminat statul care organiza competiția din cursa pentru trofeu și apoi a triumfat pentru a doua oară în istoria sa în ultimul act, ci și pentru că duelurile în care Selecao a evoluat aici s-au bucurat de cea mai mare asistență pe perioada turneului final (aproape 77.000 de spectatori în semifinala cu Chile și peste 68.000 de spectatori în finala cu Cehoslovacia).
Video: YouTube / Chile N Thailand Travel
„MOȘTENIREA” LĂSATĂ DE GARRINCHA
Tot pe Estadio Nacional, legendarul fotbalist brazilian Garrincha a înscris două din cele patru goluri ale sale de la ediția de acum șase decenii. Se întâmpla în semifinala cu țara gazdă, despre care am vorbit și mai sus. Destinul celui care a fost declarat cel mai bun jucător de la Mondialul de atunci avea să se frângă în 1983, la doar 49 de ani, din cauza unei ciroze.
Pele nu a avut ocazia să-și arate calitățile pe grandiosul stadion din Santiago de Chile la această întrecere. Fotbalistul cu trei titluri mondiale în palmares s-a accidentat în al doilea joc din faza grupelor, împotriva Cehoslovaciei (0-0), și a ratat restul confruntărilor de la ediția cu numărul șapte a Cupei Mondiale.
GAZDĂ PENTRU APROAPE 40.000 DE DEȚINUȚI ÎN TIMPUL UNEI LOVITURI DE STAT
Din păcate, pe Estadio Nacional nu au avut loc doar evenimente frumoase, ci și unele de tristă amintire. În timpul loviturii de stat din 1973, când președintele de atunci Salvador Allende a fost înlăturat de la putere, stadionul a devenit centru de detenție. Datele publicate de Wikipedia, care citează site-ul chilian Consejo de la Cultura, estimează că 40.000 de persoane au fost încarcerate aici.
Odată cu trecerea timpului, stadionul construit în 1938 a suferit modificări. Dacă la Mondialul de acum 60 de ani putea primi peste 60 de mii de suporteri, în prezent are o capacitate de doar 47.000 de locuri, odată cu lucrările de modernizare efectuate în perioada 2009-2010, care au costat aproximativ 35 de milioane de dolari.
Salut! Numele meu este Robert Popa și sunt un tânăr jurnalist în căutare de noi provocări. Lucrez în presă de șase ani, perioadă în care am scris preponderent pe sport. Am o meserie în care îmbin utilul cu plăcutul. Să mergi la evenimente precum meciurile echipei naționale de fotbal în calitate de reporter, să intervievezi mari personalități din sport și să-ți vezi numele în ziar e un lucru extraordinar. E ceva care te motivează și, în același timp, care te responsabilizează. Am început să scriu încă de la 20 de ani, pe un blog personal. Primul ziar la care am colaborat este Presa Locală, unde am activat timp de aproape două luni în 2016. Din 6 iulie 2016 și până pe 8 ianuarie 2018 am fost redactor pe sport la Ziua de Cluj. În perioada 20 februarie 2017 - 29 mai 2017 am moderat emisiunea ZIUAlive, în fiecare luni, pe teme de sport. Am fost, de asemenea, colaborator al postului de radio Realitatea FM Cluj. Aici, în fiecare zi de luni, am participat la emisiunea 1 la 1, discutând tot despre sport, în perioada 18 iulie 2017 - 8 ianuarie 2018 :) În ianuarie 2018 am scris la Gazeta Sporturilor. Această colaborare am reluat-o în 2019, cu ocazia unui material despre Ioan Onacă, singurul supraviețuitor al echipei Arieșul Turda din finala Cupei României 1961. Turdenii s-au impus cu 2-1 împotriva celor de la Rapid, după ce au revenit de la 0-1. Vreau să adresez mulțumiri redacției GSP pentru anii în care au implementat Jurnalisport, un proiect care oferea oricui posibilitatea să scrie la cel mai prestigios ziar de sport din țară. Din 23 ianuarie 2018 sunt reporter la Look TV (actualul Look Sport+), unde am mai îndeplinit funcția de editor al site-ului looksport.ro, al paginii de facebook Look Sport și al canalului de YouTube cu același nume, dar și de coordonator al jurnalului de sport. Pe parcursul anului 2019 am mai publicat materiale în revista Elita României, pe citynews.ro și casiansoneriu.ro. Tot în 2019 mi-am susținut lucrarea de licență în jurnalism cu tema ”Activitatea lui Miodrag Belodedici, reflectată în presă”. Lucrarea am publicat-o în 2020, la editura clujeană Accent. Din 22 octombrie 2020 semnez texte în publicația Cjsport.ro. Tot din anul 2020, din luna decembrie, coordonez săptămânal Rezumatele Etapei din Liga 1. Din luna ianuarie 2021 sunt și producător al emisiunii Look Sport Special, unde difuzez cele mai importante declarații de la meciurile de fotbal din Liga 1, de la partidele echipelor naționale de seniori și de tineret, dar și din interviurile realizate de mine în format video sau prin telefon. Tot în 2021 am mai început o colaborare cu redacția de sport a postului Prima TV.
No Comments