Legende

VIDEO | Un stadion unde s-a scris istorie. A găzduit o finală de Mondial câștigată de Brazilia, iar mai târziu a devenit închisoare

Estadio Nacional are o istorie aparte în fotbalul sud-american. Situată în capitala statului Chile, arena a găzduit zece partide de la Cupa Mondială din 1962.

CHILE, ÎNVINSĂ DE BRAZILIA SUB OCHII A APROAPE 77.000 DE FANI, CEA MAI MARE ASISTENȚĂ DE LA TURNEU

Dintre meciurile pe care le-a găzduit arena respectivă, merită să fie trecute în revistă Chile – Elveția 3-1 (meciul de deschidere al turneului), Italia – Elveția 3-0 (faza grupelor), Iugoslavia – Germania de Vest 1-0 (sferturi de finală), Brazilia – Chile 4-2 (semifinale), Chile – Iugoslavia 1-0 (finala mică) și Brazilia – Cehoslovacia 3-1 (finala mare).

Partidele în care a jucat Brazilia poartă o semnificație aparte, nu doar datorită faptului că Țara Cafelei a eliminat statul care organiza competiția din cursa pentru trofeu și apoi a triumfat pentru a doua oară în istoria sa în ultimul act, ci și pentru că duelurile în care Selecao a evoluat aici s-au bucurat de cea mai mare asistență pe perioada turneului final (aproape 77.000 de spectatori în semifinala cu Chile și peste 68.000 de spectatori în finala cu Cehoslovacia).

Video: YouTube / Chile N Thailand Travel

„MOȘTENIREA” LĂSATĂ DE GARRINCHA

Tot pe Estadio Nacional, legendarul fotbalist brazilian Garrincha a înscris două din cele patru goluri ale sale de la ediția de acum șase decenii. Se întâmpla în semifinala cu țara gazdă, despre care am vorbit și mai sus. Destinul celui care a fost declarat cel mai bun jucător de la Mondialul de atunci avea să se frângă în 1983, la doar 49 de ani, din cauza unei ciroze.

Pele nu a avut ocazia să-și arate calitățile pe grandiosul stadion din Santiago de Chile la această întrecere. Fotbalistul cu trei titluri mondiale în palmares s-a accidentat în al doilea joc din faza grupelor, împotriva Cehoslovaciei (0-0), și a ratat restul confruntărilor de la ediția cu numărul șapte a Cupei Mondiale.

GAZDĂ PENTRU APROAPE 40.000 DE DEȚINUȚI ÎN TIMPUL UNEI LOVITURI DE STAT

Din păcate, pe Estadio Nacional nu au avut loc doar evenimente frumoase, ci și unele de tristă amintire. În timpul loviturii de stat din 1973, când președintele de atunci Salvador Allende a fost înlăturat de la putere, stadionul a devenit centru de detenție. Datele publicate de Wikipedia, care citează site-ul chilian Consejo de la Cultura, estimează că 40.000 de persoane au fost încarcerate aici.

Odată cu trecerea timpului, stadionul construit în 1938 a suferit modificări. Dacă la Mondialul de acum 60 de ani putea primi peste 60 de mii de suporteri, în prezent are o capacitate de doar 47.000 de locuri, odată cu lucrările de modernizare efectuate în perioada 2009-2010, care au costat aproximativ 35 de milioane de dolari.

Foto: barcelo.com

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply