Legende

SPECIAL | Bilanțul singurei experiențe a lui Platini ca tehnician. Ratarea calificării la un Mondial, o serie fantastică în preliminariile Europeanului din 1992 și eliminarea de la turneul final fără să câștige vreun meci

Michel Platini a avut o carieră fabuloasă pe terenul de fotbal. Campionatul European cucerit în 1984 și locul trei obținut la Mondialul din 1986 cu Franța, câștigarea Ligii Campionilor alături de Juventus în 1985 (și calificarea în finala competiției în 1983, tot în tricoul bianconerilor) și cele 312 goluri înscrise la echipele de club (dintre care 103 pentru Juventus, între 1982 și 1987) sunt doar o parte dintre realizările care i-au îmbogățit CV-ul de jucător.

La 20 de ani după retragerea din activitate, Platini a devenit președintele UEFA, funcție de care s-a despărțit cu mare scandal în 2015, după ce justiția din Elveția l-a acuzat că în 2011 a pretins în mod ilegal suma de 2 milioane de franci elvețieni din partea FIFA, for condus de Joseph Blatter. Ultimul a fost acuzat că a facilitat plata sumei respective folosindu-se de statutul său în instituția care conduce destinele fotbalului mondial.

Între o carieră fotbalistică de excepție și una managerială legată de multe controverse, în viața lui Platini a existat însă și o experiență pe banca tehnică.

DEBUT CU DOUĂ INFRÂNGERI ÎN PRELIMINARIILE MONDIALULUI

În 1988, în a treia etapă a preliminariilor Cupei Mondiale găzduite de Italia, fostul internațional francez l-a înlocuit pe Henri Michel (câștigător al turneului olimpic de fotbal în 1984 și a unei medalii de bronz la Mondialul din 1986, unde Platini i-a fost elev) la cârma selecționatei Cocoșilor Galici.

La primele două meciuri oficiale cu Platini în calitate de selecționer, Franța a dezamăgit. Selecționata din Hexagon a pierdut confruntările cu Iugoslavia (2-3) și Scoția (0-2). Au urmat două remize în fața Iugoslaviei (0-0) și a Norvegiei (1-1). În ultimele meciuri din preliminarii, Franța a lăsat o impresie mult mai bună, învingând clar Scoția (3-0) și Cipru (2-0). Era, însă, prea târziu. Franța s-a clasat pe locul trei în grupă, la doar un punct de Scoția, care a profitat de rezultatul din partida tur și s-a calificat la turneul final.

CEA MAI BUNĂ ECHIPĂ DIN CALIFICĂRILE PENTRU EURO 1992

Rămasă acasă în timpul Mondialului din Italia, Franța lui Platini s-a pregătit foarte bine pentru următoarea campanie de calificare, iar efortul i-a fost răsplătit. Cu o generație de jucători din care făceau parte viitorii campioni mondiali din 1998 – Jean-Pierre Papin, Laurent Blanc și Didier Deschamps – Franța a fost singura echipă care a ieșit victorioasă în fiecare confruntare din preliminariile Euro 1992.

Succesele înregistrate cu Islanda (2-1, 3-1), Cehoslovacia (2-1, 2-1), Albania (1-0, 5-0) și Spania (3-1, 2-1) i-au adus Franței șefia grupei de calificare la finalul preliminariilor și o transformau într-una dintre favoritele la câștigarea Campionatului European. O carieră promițătoare în antrenorat se întrevedea și pentru Platini, care răzbuna ratarea prezenței de la Cupa Mondială din 1990 și se pregătea să repete performanța atinsă cu opt ani înainte, dar ca jucător.

VICTORIE ADUSĂ DE UNCHIUL LUI KEVIN BOLI

Papin a fost al doilea golgheter din preliminarii, cu nouă reușite, întrecut cu doar un gol de componentul primei reprezentative iugoslave Darko Pancev. Ultimul nu a jucat la turneul final. Deși era calificată, Iugoslavia a fost exclusă din competiție din cauza războaielor care au dus ulterior la destrămarea imperiului multinațional. În aceleași preliminarii, Basile Boli (unchiul lui Kevin Boli, jucător legitimat în România la CFR Cluj și Viitorul) a înscris singurul său gol la naționala Franței, în victoria cu Albania (1-0). Tot Basile Boli a câștigat Liga Campionilor cu Marseille în 1993.

ELIMINAȚI DUPĂ CE AU PIERDUT CU VIITOAREA CÂȘTIGĂTOARE A TROFEULUI

Din păcate, entuziasmul creat de rezultatele din preliminarii s-a destrămat câteva luni mai târziu. Franța a debutat la Euro 1992 cu două remize, în fața Suediei (1-1) și a Angliei (0-0). În ultimul meci, selecționata pregătită de Michel Platini avea mare nevoie de o victorie cu Danemarca pentru a prinde semifinalele. Dar nordicii, care au ajuns la Euro în urma excluderii Iugoslaviei, au reușit să se impună cu 2-1 în fața Cocoșilor Galici și să-și continue aventura la Campionatul European, o aventură încheiată prin cucerirea primului lor trofeu continental. Acea partidă, care a însemnat un pas mare pentru Danemarca spre trofeu, a reprezentat în schimb finalul mandatului lui Michel Platini la cârma naționalei de seniori a Franței. Totodată, a semnificat încheierea primei și singurei experiențe pe banca tehnică a celui care a condus UEFA timp de aproape un deceniu.

Foto: mesagerulhunedorean.ro

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply