Cu aproape 11 ani în urmă am văzut la tv primul derby al sezonului 2009-2010 din Liga 1. Locul 4 din ediția trecută, CFR Cluj, respectiv a șasea clasată, Steaua (acum FCSB), se întâlneau pe stadionul Ghencea. Era 9 august 2009. Pe atunci aveam 15 ani și încă eram în vacanța de vară, ultima în calitate de elev de gimnaziu, pentru că urma să încep clasa a noua la liceu.
Ambele formații au avut un start identic de campionat. Ardelenii au învins-o cu 2-0 în Gruia pe campioana României, Unirea Urziceni (goluri Peralta și Dubarbier). Pe banca tehnică a ialomițenilor se afla actualul antrenor al feroviarilor, Dan Petrescu. De partea cealaltă, roș-albaștrii câștigaseră cu 2-0 deplasarea de la Piatra Neamț (goluri Kapetanos și Toja). Meciul cu echipa condusă de Gheorghe Ștefan „Pinalti” a fost ultimul pentru Dorin Goian în Liga 1. Fundașul poreclit „Ministrul Apărării” va fi vândut de Steaua la Palermo, unde antrenor era Walter Zenga, tehnician cu trecut roș-albastru.
Elevii lui Toni Conceicao au marcat primii, prin Yssouf Kone. Jucătorul naturalizat în naționala Burkinei Faso a primit o centrare din cealaltă jumătate a terenului și a plecat pe contraatac. Ghionea a încercat să-l deposedeze, dar fără succes. Kone și-a continuat cursa și a înscris în poarta apărată de Ciprian Tătărușanu. Kone avea să mai puncteze în play-off-ul Europa League cu FK Sarajevo, după un lob superb în Gruia care l-a lăsat mască pe Alaim (scor final 2-1 pentru CFR). Marcase și în Bosnia, din semifoarfecă, dar centralul nu validat golul din cauza unui fault în atac (rezultat final 1-1).
Italianul Cristiano Bergodi, care a încercat să facă o revoluție la Steaua în acea vară, printr-un mix de jucători tineri și experimentați, și-a mobilizat toți oamenii să reacționeze. Mai întâi, Stancu a șutat pe lângă poartă din afara careului, apoi Ghionea a trimis cu capul peste. Până la urmă, eforturile gazdelor au dat roade. Stancu i-a pasat lui Surdu, fostul atacant de la FC Brașov a pătruns în careu și a expediat o minge letală în poarta lui Nuno Claro. Surdu reușise un gol și în prima manșă din turul doi preliminar al Europa League, împotriva maghiarilor de la Ujpest, câștigat de roș-albaștri cu 2-1.
După reluare, CFR a prins curaj și a ratat două mari ocazii prin Yssouf Kone. Mai întâi, vârful clujenilor a reluat pe lângă poartă, apoi l-a prins pe Tătărușanu într-un moment bun și mingea s-a oprit în brațele tânărului goalkeeper stelist.
În cele din urmă, CFR a revenit în avantaj grație uruguayanului Dario Flores, care a înscris cu capul după o centrare venită din corner. Trebuie spus că acela va fi primul și singurul gol reușit de Flores în tricoul vișiniu. De altfel, Flores a fost singurul care a rezistat mai mult de un retur la CFR dintr-o tripletă care i-a mai avut în componență pe Augustin Viana și Paolo Frangipane (poreclit „Păpușica”).
Steaua nu s-a dat bătută nici de această dată și în final a scos o remiză. Asta datorită grecului Kapetanos, care devenise celebru prin golurile înscrise pe final și din postura de rezervă la începutul jocului. Onicaș (cu care am realizat un interviu în 2017, pentru cotidianul Ziua de Cluj, și vă invit să-l citiți când aveți timp că e destul de lung) a centrat, Surdu a reluat cu capul spre poartă, Nuno Claro a respins balonul, Kapetanos a fost pe fază și a trimis în plasă cu călcâiul dintr-un unghi complicat. Explozie de bucurie pe banca roș-albaștrilor, dar și în tribunele stadionului Ghencea.
A fost doar o remiză, una cât se poate de echitabilă. Rareori am văzut un derby atât de echilibrat în Liga 1. Și între două formații cu o lungă istorie în fotbalul nostru. Oricine ar fi putut câștiga. Atât Steaua, cât și CFR Cluj, au dovedit-o pe teren în acea seară de 9 august 2009.
Ce s-a întâmplat peste ani cu marcatorii din derby-ul de mai sus, dar mai ales cu antrenorii celor două formații?
Cristiano Bergodi se va despărți de Steaua la jumătatea lunii septembrie, după o remiză cu Șerif Tiraspol (0-0) în prima etapă din Grupele Europa League. Totul a pornit de la un scandal cu finanțatorul Gigi Becali, căruia Bergodi i-a spus să iasă din vestiar la pauza meciului. O despărțire urâtă și total nemeritată, ținând cont de mentalitatea și în mod special de stilul de joc promovat de Bergodi la echipă. Peste ani, Bergodi a antrenat din nou în România (la Rapid, ASA Târgu Mureș, iar ultima oară anul trecut la FC Voluntari), dar și în țara sa natală.
Toni Conceicao va pleca la începutul lunii noiembrie 2009, în urma unui eșec dramatic în grupele Europa League, 2-3 cu Sparta Praga. Acel meci a avut o istorie foarte interesantă. Cehii au condus după două goluri marcate destul de repede, așa cum a fost și în partida tur, pierdută de clujeni cu 0-2. Traore a redus din diferență înainte de pauză, iar pe finalul jocului, după multe încercări eșuate, Dubarbier restabilea egalitatea cu un șut din marginea careului fără speranțe pentru goalkeeperul oaspeților. Din păcate, CFR a forțat victoria, deși avea doi oameni în minus, și a fost taxată de Sparta chiar la ultima fază.
Yssouf Kone a rămas până în ianuarie 2011 la CFR, dar în ultimele cinci luni nu mai jucase deloc, din cauza unei noi accidentări. Se va transfera la Valerenga, dar după doi ani se retrage din activitate din cauza vechilor probleme.
Kapetanos pleacă tot în 2011 de la Steaua și ajunge chiar la CFR. În cea mai mare parte a returului va sta pe tușă, tot din cauza accidentărilor. Va lua apoi titlul cu ardelenii în sezonul 2011-2012, performanță la care și-a adus o contribuție semnificativă prin cele 12 goluri marcate. În 2013 se va întoarce de unde a plecat și își va trece în palmares încă un titlu, de această dată cu Steaua. S-a retras în 2017, după două experiențe în țara natală, la Skoda Xanthi și Veria.
Romeo Surdu va ajunge la Rapid în 2011, iar apoi în Cipru la Apollon Limassol. Va juca din nou la FC Brașov, apoi va evolua în două rânduri la Milsami Orhei, unde marchează 19 goluri și câștigă un campionat și o cupă a Moldovei. În prezent are 36 de ani și este legitimat la Steagul Roșu Brașov.
Dario Flores (36 de ani) a părăsit CFR-ul în 2010, jucând sub formă de împrumut în țara natală la Racing Club. În 2014 ajunge la Perugia (Italia), unde bifează 7 apariții. Interesant e că a fost legitimat și la River Plate, unul dintre cele mai importante cluburi argentiniene. Și a prins 25 de partide în sezonul 2015-2016. Asta spune ceva despre el. În prezent joacă în țara natală, la Central Espanol.
No Comments