Statele Unite ale Americii sunt generoase în materie de sport. De peste un secol, baschetul, baseballul, hocheiul, fotbalul american, golful și boxul reprezintă cele mai populare fenomene în rândul publicului, dar și al practicanților.
Printre aceste minunate discipline s-a strecurat deseori și voleiul masculin, care a cucerit trei medalii de aur la Jocurile Olimpice (1984, 1988 și 2008), o ediție de World Championship (1986), două de World Cup (1985 și 2015) și alte două de World League (2008 și 2014).
Cea mai recentă performanță de care yankeii își amintesc cu drag rămâne, însă, aurul de la Beijing. În vară se vor împlini 12 ani de la finala cu Brazilia, scor 3-1. Până să ajungă acolo, americanii au avut o semifinală de foc în fața Rusiei. Pentru mulți, acea confruntare a fost adevărata finală a turneului. Americanii au câștigat primele două seturi, rușii pe următoarele două, iar primii s-au impus la mică diferență în cel decisiv. Întreaga desfășurare a acelei partide vă invit să o citiți AICI.
Și pentru că în spatele oricărui succes se află niște eroi, astăzi îl voi prezenta pe Thomas Hoff. În vârstă de 46 de ani, fostul căpitan al selecționatei de volei masculin se poate considera un om împlinit. E căsătorit și are cinci fete. Cu peste un deceniu în urmă își conducea colegii de la națională spre întâia treaptă a podiumului olimpic.
Pentru a face performanță, Hoff a făcut și nenumărate sacrificii, despre care a vorbit chiar el într-un interviu acordat în 2010 pentru volleywood.net.
”Când am cunoscut-o pe Sandy (soția lui – n. red.), la 21 de ani, urmăream voleiul și am făcut orice pentru a găsi jucători mai competitivi care să fie în jur. Ea a înțeles din timp că voleiul este pasiunea mea. Așa că a călătorit cu mine de mai multe ori, mutându-se în Colorado, Grecia, Rusia… În cele din urmă, a rămas un singur părinte, în timp ce eu jucam volei în diferite locuri. Întodeauna ne-am gândit la planuri pe termen scurt și lung. Implicațiile amestecării celor două (viața de familie și voleiul – n. red.) nu au fost întotdeauna ușoare.
Încercarea de a lua medalia olimpică și creșterea unei familii este o sarcină aproape imposibilă, fără sprijinul incredibil al soției mele iubitoare Sandy. Practic, și-a crescut copiii singură. Deci, pentru oricine se gândește să-și asume această sarcină importantă, de a deveni campion olimpic și de a fi tată, ar fi bine să te uiți chiar la soția ta. Ea trebuie să fie la fel de puternică, rezistentă și pasionată ca tine.”
Despre aurul olimpic din 2008: ”Munca grea este baza de la care vin toate lucrurile grozave. Am învățat acest lucru de la tatăl meu Rich. A muncit foarte mult și a fost răsplătit prin faptul că a fost mai bun și mai reușit. A avut mai multă longevitate în afacerea lui decât majoritatea. Având o viziune, un vis, chiar dacă alții spun că vei eșua nu trebuie să te oprești. Le-am arătat colegilor că lucrează nu pentru ei, ci pentru întreaga echipă. Știam că pot insufla băieților capacitatea de a avea încredere necondiționată în ei.”
Despre cele cinci fiice ale sale: ”Îmi doresc ca ele să se străduiască să găsească pe cineva care să le valorizeze și să le trateze așa cum le tratez eu. Le-am arătat cum mă descurc de unul singur acasă, la serviciu, cu mama lor și cu străinii. Îmi place să înot cu copiii mei, să gătesc și să mă plimb în natură. Vreau să fiu un tată implicat în toate aspectele legate de creșterea fetelor mele”.
Pe site-ul teamusa.org, Thomas Hoff a sintetizat tot ceea ce a învățat ca și sportiv: ”Cea mai mare parte a muncii este realizată departe de scenă, în spatele ușilor închise”. Adică pe terenul de antrenament, în puterea mentală și în buna organizare administrativă și sportivă a unei echipe.
CV Thomas John Hoff
Data nașterii: 9 iunie 1973
Locul nașterii: Chicago, Illinois (Statele Unite ale Americii)
Înălțime: 2,07 m
Greutate: 94 kg
Sport practicat: volei
Post: middle blocker
Palmares cu naționala Statelor Unite ale Americii: Aurul Olimpic la Beijing (2008), locul 4 la Olimpiada de la Atena (2004), locul 11 la Olimpiada de la Sydney (2000), locul 10 la World Championship (2006), locul 9 la World Championship (1998), World League (2008), Cupa Americii (2005 și 2007)
Echipe la care a jucat: Iraklis Salonic (2001-2003, 2004-2006), VC Lokomotiv-Belogorie (2006-2007), Fakel Novy Urengoy (2007-2008), Olympiacos S.C. (2008-2009)
Palmares la echipele de club: Campionatul și Cupa Greciei cu Olympiacos (ambele în 2009), Cupa Greciei cu Iraklis Salonic (2006), finalist al Ligii Campionilor la volei cu Iraklis Salonic (2006)
Foto: getty images
Surse: volleywood.net, teamusa.org, wikipedia.com
No Comments