Legende

REMEMBER 2008 | Povestea unei semifinale monumentale. SUA vs Rusia la turneul olimpic de volei

Acum 11 ani și jumătate, la Jocurile Olimpice găzduite de Beijing, Statele Unite și Rusia ofereau una dintre cele mai disputate confruntări din proba de volei masculin. Se întâmpla în semifinalele întrecerii, după ce ambele selecționate au făcut spectacol în faza grupelor și în sferturile de finală.

În Grupa A, yankeii au terminat pe locul 1, fără să cunoască gustul înfrângerii. Venezuela (3-2), Italia (3-1), Bulgaria (3-1), țara gazdă China (3-0) și Japonia (3-0) au căzut pe rând victime în duelurile cu voleibaliștii americani.

În Grupa B, rușii au câștigat primele patru partide (3-1 cu Serbia, 3-2 cu Germania, 3-1 cu Brazilia și 3-0 împotriva Egiptului), clasându-se pe poziția secundă, iar ultimul meci l-au pierdut la mare luptă în fața Poloniei (2-3). Grație acestor rezultate s-au calificat în fazele eliminatorii de pe poziția secundă.

Până să se întâlnească în careul de ași, Statele Unite și Rusia au avut viața grea în sferturi. Rușii au pierdut primul set cu Bulgaria (20-25), în cel secund au dominat (25-16), iar pe ultimele două le-au câștigat la mică diferență (25-22, 25-21).

La fel ca viitorii adversari, americanii au fost conduși în primul set (20-25 în fața Serbiei), dar și au revenit în al doilea (25-23). Vecinii României de la Vest nu s-au lăsat și au avut din nou avantaj la general (25-21). Reprezentativa din fosta Iugoslavie era pe drumul cel bun, însă ultimele două seturi și le-au adjudecat americanii (25-18 și 15-12).

A venit și ziua cea mare. Pe 22 august 2008, în sala Capital Indoor Stadium, Statele Unite ale Americii și Rusia se întâlneau în semifinale. Peste 12.000 de spectatori asistau la cel ce se anunța meciul turneului.

Americanii păreau să aibă controlul absolut după victoriile din primele două seturi (25-22, 25-21). Rușii au reacționat pe măsură, câștigând următoarele două seturi (27-25, 25-22), situația la general devenind egală. Orice se putea întâmpla în aceste condiții. A început și setul decisiv, în care Statele Unite s-au impus cu 15-13 la capătul unei bătălii extenuante.

Statele Unite aveau să câștige aurul olimpic, după 3-1 cu Brazilia în finală. Rusia s-a ales doar cu bronzul, la capătul unui joc mult mai facil în fața Italiei, scor 3-0.

Pentru unii, însă, adevărata finală a fost semifinala din 22 august 2008, dintre SUA și Rusia.

În final, voi prezenta componenții celor două reprezentative la Jocurile Olimpice de la Beijing

SUA: Lloy Ball, Sean Rooney, David Lee, Richard Lambourne, William Priddy, Ryan Miller, Riley Salmon, Thomas Hoff (c), Clayton Stanley, Kevin Hansen, Gabriel Gardner, Scott Touzinsky

Rusia: Aleksandr Kourneev, Semyon Poltavskiy, Aleksandr Kosarev, Sergey Grankin, Sergey Tetyukhin, Vladimir Khamuttskikh (c), Yury Berezhko, Aleksey Ostapenko, Aleksandr Volkov, Aleksey Verbov, Maxim Mikhaylov, Aleksey Kuleshov

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply