Legende

Ibrahimovic, un fotbalist pentru care vârsta e doar un număr: ”Mentalitatea e tot ce contează”

”Vreau să dau totul pentru echipa mea. Dacă echipa fuge, fug și eu. Dacă echipa suferă, sufăr și eu. Cred că anii pe care îi am nu sunt importanți. Tot ce contează e mentalitatea pe care o am. Sunt aici pentru un nou sezon și vreau să muncesc din greu”, este declarația de azi a lui Zlatan Ibrahimović la conferința de presă a lui Los Angeles Galaxy.

Un discurs excelent, de bun simț și cât se poate de realist. Anii au trecut peste el. Pe 3 octombrie va împlini 38 de primăveri. Dar vârsta nu a reprezentat o piedică pentru ”Ibracadabra”. Este doar un număr. Nu o spun eu, o spun cele 22 de goluri marcate pentru echipa unde a jucat și David Beckham în MLS (ediția 2018).

Dacă ar fi să fac o listă cu jucătorii care nu ar trebui să se retragă vreodată, numele lui Zlatan s-ar regăsi pe ea. Nu a avut o copilărie ușoară. Mărturie stă chiar autobiografia sa ”Eu sunt Zlatan”, pe care o recomand tuturor pasionaților de sport. Nu a avut totul de-a gata. Nu a păcălit niciodată sportul rege și nu s-a dat bătut în niciun moment al carierei.

Oriunde a jucat – fie că e vorba de Malmo, Ajax, Juventus, Inter, FC Barcelona, Milan, PSG, Manchester United, iar acum LA Galaxy – Ibrahimovic și-a arătat calitățile. Tot ce a reușit se datorează și unor tehnicieni de top: Fabio Capello (Juventus), Jose Mourinho (Inter și Manchester United), Josep Guardiola (FC Barcelona), Massimilliano Allegri (AC Milan), Carlo Ancelotti (PSG) și Laurent Blanc (PSG).

Uefa Champions League rămâne marea sa dezamăgire. A plecat de la Inter și FC Barcelona cu doar un an înainte ca cele două cluburi să câștige competiția. Și-a trecut, în schimb, în palmares trofeul Europa League cu Manchester United. Nu a jucat în finala cu Ajax (2-0) din cauza unei accidentări. Dar a fost ales în echipa sezonului, având și patru goluri în acea ediție a competiției.

Fiind într-o concurență permanentă cu Lionel Messi și Cristiano Ronaldo, primul fiindu-i și coleg la Barcelona, Zlatan s-a ambiționat mereu să arate că merită la fel de multe aprecieri ca primii doi.

757 de meciuri și 443 de goluri sunt cifrele atacantului suedez la echipele de club până în acest moment. La naționala țării sale a strâns 116 selecții și a înscris 62 de goluri (fiind liderul absolut în clasamentul marcatorilor). Toate aceste goluri au fost speciale: cu capul, din scăriță, din foarfecă (în 2012, într-un amical cu Anglia, a reușit chiar de la aproape 30 de metri), din lovitură liberă și, evident, din penalty.

Așa s-ar descrie în scurte cuvinte povestea puștiului rebel din Rosengard (un cartier din orașul suedez Malmo), care a visat într-o noapte că viața i se va schimba.

”Gândul meu se îndreaptă către toți puștii care se simt altfel, care nu se integrează până la capăt și care sunt izolați din motive cu totul greșite. E în regulă dacă nu sunteți ca toată lumea. Continuați să credeți în voi. Mie mi-a ieșit în cele din urmă.” Zlatan Ibrahimovic (Eu sunt Zlatan, în colaborare cu David Lagercrantz

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply