Legende

Otto Rehhagel – omul care nu crede în miracole, ci care le produce

Într-o zi a anului 2001, reprezentativa Greciei pornea pe un nou drum. Alesul elenilor era Otto Rehhagel, un tehnician german care a luat trei titluri în țara natală (două cu Werder Bremen, unul cu FC Kaiserlautern) și o Cupă a Cupelor (tot cu Werder Bremen, după un 2-0 în fața lui AS Monaco în 1992). Preluarea unei selecționate care a jucat la doar două turnee finale (un european și un mondial), ambele încheiate în faza grupelor, era o adevărată provocare pentru fostul fundaș. Misiunea părea cu atât mai dificilă cu cât nu mai antrenase niciodată o națională. Dar toate aceste detalii nu l-au descurajat pe Rehhagel, dimpotrivă.

În 2004 i-a calificat pe greci la Euro, după ce a câștigat o grupă din care a făcut parte și Spania. Antrenorul german nu s-a mulțumit doar cu prezența la turneul găzduit de Portugalia. A vrut mai mult și a obținut. 2-1 cu Portugalia, 1-1 cu Spania și 1-2 cu Rusia în faza grupelor. Grecii erau pentru prima oară în sferturile competiției, însă foamea de performanță a elevilor lui Otto era departe de a fi potolită. Franța, care luase titlul continental în 2000 și pe cel mondial în 1998, a căzut victimă redutabilei formații pe care a sudat-o Rehhagel. Golul lui Angelos Charisteas i-a calificat pe ”alb-albaștri” în semifinale, în timp ce reușita lui Traianos Dellas cu Cehia a deschis poarta sprea marea finală. Din nou Portugalia, cu promițătorul Cristiano Ronaldo în teren. Golul lui Charisteas i-a făcut, însă, pe lusitani să mai aștepte încă 12 ani pentru a pune mâna pe medaliile de aur.

CITIȚI ȘI – ADRIAN IENCSI: ”TITLUL LUAT DE GRECIA ÎN 2004 NU A FOST O ÎNTÂMPLARE”

”Cel care câștigă este cel care practică un joc modern”, a spus cel care a cucerit titlul de antrenorul anului în Europa, dar și distincția de ”grecul anului” în 2004. Niciun alt străin nu a mai obținut acest trofeu individiual în Grecia până atunci. Din acea frumoasă seară de iulie, au mai urmat alți 6 ani pentru Rehhagel la cârma urmașilor lui Apollo, Zeus și Poseidon, ani încununați cu încă o participare la Euro (în 2008) și cu o calificare la Cupa Mondială din 2010. După turneul din Africa de Sud, unde grecii au obținut prima victorie la un Mondial (2-1 cu Nigeria), dar unde s-au oprit doar în faza grupelor, Otto Rehhagel spunea ADIO echipei și țării unde s-a simțit ca acasă și unde a trăit poate cele mai mari bucurii în calitate de antrenor.

Otto Rehhagel numără 80 de ani în prezent. Nu mai antrenează. Performanțele generației de excepție (Karagounis, Katsouranis, Charisteas, Dellas) pe care a condus-o, însă, vor dăinui. Atâta timp cât va trăi, el va fi cunoscut drept omul care ”nu crede în miracole, ci care le produce”.

Foto: www.n24.de

Previous Post Next Post

2 Comments

  • Reply anonim decembrie 14, 2018 at 12:53 pm

    da e un antrenor exceptional!

    • Reply Robert Popa decembrie 14, 2018 at 1:34 pm

      M-am tot gândit. Noi n-am reușit să câștigăm nimic cu Generația de Aur pentru că nu am avut un antrenor cu mentalitatea lui Rehhagel.

    Leave a Reply