Editoriale

Dacă te mulțumești cu locul 2, asta se va petrece cu tine tot restul vieții

În titlul acestui material l-am citat pe John F. Kennedy, care le cerea mereu cetățenilor să aibă țeluri înalte. Și așa ar trebui să aibă orice om, inclusiv naționala de fotbal a României.

E drept, o grupă cu Spania (care participă mai mereu la turneele finale, care a câștigat în ultimul deceniu două europene și un mondial), Suedia (care ne trezește amintiri neplăcute după acel sfert de finală din America), Norvegia (echipă cu spiritul de luptă specific nordicilor, la fel ca Suedia), Insulele Feroe (acum nu mult timp o învingea de două ori pe Grecia, nimeni alta decât cea care ne-a oprit din drumul spre Cupa Mondială din 2014) și Malta nu e ușoară. Dar ce mai e ușor într-un fotbal care se schimbă de la o zi la alta?

Faptul că unii îi văd deja pe 2, pe 3 sau chiar mai jos pe tricolori la finalul preliminariilor Euro 2020 nu va face decât să destabilizeze atmosfera din lot. Printre cei care gândesc așa se numără și o parte dintre suporteri. Nu vreau să îi critic. Ceea ce spun e strict părerea lor. Dar eu am de zis doar trei lucruri:

1. Așa cum afirma și selecționerul de la tineret, Mirel Rădoi, „ca să fii cel mai bun, trebuie să te bați cu cei mai buni”. Adversari grei avem în grupă, acum nu rămâne decât să intrăm pe teren cu o mentalitate corectă. Selecționata de seniori nu a pierdut niciun meci în acest an, iar asta spune ceva. Sigur, și în 2015 am terminat anul fără înfrângere, dar atunci am avut trei remize consecutive la scorul de 0-0 și am bătut doar Insulele Feroe de două ori. Acum am înregistrat 7 victorii și 3 egaluri per total.

2. Prea multe atacuri la Cosmin Contra. „Nicio șansă să ne calificăm cu el”, scria cineva pe facebook. A nu se înțelege că sunt un suporter de-al său, dar Contra e un tehnician tânăr și, după rezultatele pe care le-a avut pe banca primei reprezentative, merită în continuare încredere. Să nu uităm în ce condiții a preluat-o.

3. Orice rezultat pe care îl obține naționala mare e un bonus, ținând cont de nivelul Ligii 1. La fel pot spune și despre selecționata U-21, care s-a calificat la Euro 2019. Și puștii lui Rădoi au o grupă dificilă, dar ei chiar au demonstrat că merită să fie acolo și cu siguranță nu se vor face de râs. O mare parte din ei vor juca și în preliminariile Euro 2020, iar atunci vom putea trage noi concluzii despre viitorul lor și al primei reprezenrative în general. Aș încheia cu un citat al lui Ion Rațiu „nu critica, fă tu mai bine”. Dacă vrem să ajungem undeva, ne trebuie o infrastructură solidă în sport. Ba mai mult, copiii talentați trebuie ajutați să se dezvolte prin crearea unor condiții potrivite.

Foto: uefa.com

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply