Reportaje

REPORTAJ | Șase, vine mingea! Puștii României și ai Belgiei au adus atmosfera de European în Ardeal

S-a lăsat seara în orașul de la poalele Feleacului. E trecut de ora 17:00, iar străzile sunt pline de mașini. Unii se întorc de la servici, alții pleacă acolo, dar sunt și câțiva care se îndreaptă spre stadion.

Pe arena din Gruia, selecționata sub 21 de ani a României joacă primul amical dinaintea Campionatului European. Adversarul ”tricolorilor mici” este Belgia, selecționată care s-a calificat și ea la turneul final din Italia și San Marino, care se va disputa în perioada 16-30 iunie 2019.

Vremea nu e tocmai prietenoasă, o ploaie fiind gata-gata să înceapă. Dar fanilor nu le pasă. Câteva zeci de oameni, poate chiar mai mulți, au făcut cozi ca să mai prindă niște bilete. În tribuna a doua s-au strâns 3-4.000. Au presimțit, oare, ce va urma?

George Pușcaș (Palermo), Ianis Hagi (Viitorul) sau Alex Cicâlcău (Craiova), jucători care au dus greul în preliminarii, nu se află în lot. Sunt convocați la seniori pentru ultimele două partide din Liga Națiunilor, cu Lituania și Muntenegru. Dar asta nu pare să-l descurajeze pe antrenorul de la tineret, Mirel Rădoi. Adrian Petre (Esbjerg), care a dat două goluri în calificări, este titular. În poartă este Ionuț Radu (Genoa), căpitanul și totodată omul care ține moralul ridicat în vestiar. Înaintea duelului cu Bosnia, care a contribuit în mare măsură la obținerea biletelor către Italia, tânărul goalkeeper a ținut un discurs remarcabil în fața colegilor și a lui Rădoi. Rezultatul de pe teren a fost pe măsură, 2-0 pentru România. În primul 11 se regăsește și Dennis Man (FCSB), autor a trei reușite în preliminarii.

JUCĂTORUL NĂSCUT ÎN MALAEZIA DESCHIDE SCORUL ÎN GRUIA

Cu o garnitură la fel de interesantă a venit și Belgia. Dion Cools (Club Brugge), Isaac Mbenza (Huddersfield), Aaron Iseka (Toulouse), Alexis Saelemaekers (Anderlecht), Stephane Omeonga (coleg cu Ionuț Radu la Genoa) sau Siebe Schrijvers (Club Brugge) sunt doar o parte din tinerii care visează să joace pentru actualul lider din clasamentul FIFA.

Și-a început meciul. Ocaziile curg la ambele porți. Trec 35 de minute, iar dintr-o dată, Dion Cools trece de decarul Denis Drăguș (Viitorul) și înscrie cu un șut superb. E 1-0 pentru Belgia. ”Dăm și noi un gol azi?”, se revoltă un spectator. Milioane de picături de ploaie cad peste stadion. În finalul primei părți, după un contact între Vlad Dragomir (care a fost legitimat între 2015 și 2018 la Arsenal) și Isaac Mbenza, arbitrul Iulian Călin arată punctul cu var. Drăguș transformă lovitura de pedeapsă și prima repriză se încheie 1-1.

În cele 15 minute de pauză, poate și din cauza frigului, o mulțime de suporteri s-au refugiat în interiorul tribunei. Pentru a se încălzi, unii și-au cumpărat ceai. La masa presei, discuțiile despre meci sunt în plină desfășurare.  Jurnaliștii caută date despre jucătorii adverși pe telefon sau pe laptop. Spre exemplu,  marcatorul belgienilor Dion Cools este născut în Malaezia. Mama fundașului de 22 de ani e originară de acolo, în timp ce tatăl e belgian. În altă ordine de idei, selecționerul oaspeților Johan Walem (46 ani) a strâns 180 de partide și 17 goluri la Anderlecht. Trei titluri, Cupa Belgiei și Cupa Uefa Intertoto sunt trofeele cucerite de fostul mijlocaș cu gruparea din Bruxelles. Walem a mai evoluat la Standard Liege, Udinese, Parma, FC Torino și Catania. A bifat 36 de apariții și 2 goluri la prima reprezentativă a Belgiei.

COȘMARUL DIN STARTUL REPRIZEI A DOUA

S-a reluat partida, iar pe parcursul reprizei a doua, Mirel Rădoi a schimbat aproape toată echipa. Din formația de start au mai rămas Radu Boboc (Viitorul) și Adrian Rus (Sepsi Sfântu Gheorghe). Și-au făcut, în schimb, apariția Cătălin Căbuz (Viitorul), Andrei Ciobanu (Viitorul), Robert Moldoveanu (Dinamo), Mihai Dobre (Bournemouth), Denis Ciobotariu (Dinamo), Florinel Coman (FCSB), Ricardo Grigore (Dinamo), Darius Olaru (Gaz Metan Mediaș) și Andrei Radu (CFR Cluj).

Nu au trecut decât 11 minute, iar pe gazon s-a dezlănțuit potopul. Nou intratul Aaron Iseka primește o centrare în careu și trimite mingea cu capul în plasă. Peste alte câteva secunde, Mbenza face 3-1. Întregul stadion a devenit, dintr-o dată, lipsit de vlagă. Neînvinsă în preliminarii, echipa lui Rădoi e aproape de a termina anul cu un eșec usturător.

FINAL DE VIS

”România, România”, se aude din glasurile unor copii. Micii admiratori ai elevilor lui Rădoi vor să le dea o lecție celor mari, iar efortul le este răsplătit. În minutul 88, Olaru trage puternic la vinclu și tabela arată 3-2. Băieții care au readus România la un European de Tineret, după 20 de ani de absență, s-au năpustit la poarta belgienilor. Încurajările fanilor se înmulțesc. ”Gooooooool, Andrei Ciobanuuuuu!”, strigă crainicul arenei din Gruia. Este 3-3, scor cu care se va și încheia ultimul joc al naționalei U21 din 2018. ”România, România, ole, ole, ole” și mii de aplauze, așa se poate descrie atmosfera de la finalul jocului. Mai sunt multe luni până la frumoasele nopți italiene, dar explozia din ultimele minute le-a dat o mare încredere elevilor lui Rădoi. Astăzi, România și Belgia au adus atmosfera de European în Ardeal.

”Mi-aș fi dorit să începem altfel partida, așa cum am terminat-o. Un lucru pozitiv e că am marcat cele trei goluri, iar cel negativ e că am primit trei goluri. Ne așteptăm să avem probleme, dar ce mă bucură e că greșelile pe care le-am făcut au fost individuale. Asta înseamnă că ceea ce am lucrat, ca și principii colective, s-a respectat.” Mirel Rădoi, selecționer România U21

”Ne bucurăm că am făcut un joc bun. Cred că un egal este echitabil. Golul meu (când Belgia conducea cu 3-1 – n. red.) ne-a băgat din nou în joc. Speram să egalăm și, până la urmă, am reușit lucrul acesta.” Darius Olaru, România U21

”Am arătat că ne putem bate cu o echipă puternică, iar cei care vom merge în Italia nu ne vom face de râs.” Denis Drăguș, România U21

”Vine un an decisiv pentru noi. Încă o dată, am arătat că merităm să fim la Euro.” Ionuț Radu, căpitan România U21

Foto: Robert Popa

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply