Legende

REMEMBER 2016 | Rashford a adus liniștea pe Old Trafford

Pe 28 februarie 2016, în etapa cu numărul 27 din Premier League, Manchester United o înfrunta acasă pe Arsenal.

Trecuseră aproape trei ani de la retragerea lui Sir Alex Ferguson, cel care a stat 27 de ani pe banca ”Diavolilor”, din antrenorat. Acum, scoțianul cu palton negru, care mesteca aproape la fiecare joc o gumă, urmărea partida din tribună. Tot de pe scaun, o altă legendă a lui United stă cu ochii pe cei care duc mai departe spiritul echipei de pe Old Trafford. Nimeni altul decât Sir Bobby Charlton. Atacantul cu peste 200 de goluri și o Cupă a Campionilor Europeni e nelipsit de la meciurile clubului de suflet, chiar dacă se apropie de 80 ani.

La un moment dat, în acea după-amiază de duminică, cele două formații ies de la vestiare. Manchester United-Arsenal sau ”Diavolii roșii” vs ”Tunarii” este unul dintre derby-urile de tradiție ale fotbalului englez. Fie că e zi, fie că e noapte, fie că e ploaie, fie că-i ninsoare, succes ori eșec, suporterii sunt mereu la datorie. Zeci de mii. Unii vin pe stadion de mai multe decenii și stau în același sector, pe același scaun. Astfel de situații explică și de ce fotbalul e ca o religie pentru anumiți oameni.

Tonul l-au dat londonezii, aceștia având numeroase momente de dominație în prima jumătate de oră a întâlnirii. Elevii lui Arsene Wenger păreau foarte siguri pe ei, în tur impunându-se cu 3-0 pe Emirates Stadium. Dar trupa condusă de Louis van Gaal nu s-a lăsat copleșită de Welbeck (fost jucător al lui United), Ramsey, Ozil sau Walcott și în minutul 29 a punctat prin tânărul Marcus Rashford. Atacant englez era la primul meci pentru ”Diavoli” în Premier League. Cu câteva zile înainte, debuta la United în victoria cu Midtjylland (5-1), din Europa League, unde a reușit o dublă. Fotbalistul de doar 18 ani și-a continuat cu succes recitalul, trei minute mai târziu făcând 2-0. Poate că nu a fost conștient pe moment de importanța golurilor sale, dar forța și determinarea arătate pe teren au evidențiat o uriașă dorință de afirmare.

”Tunarii” nu au predat armele atât de ușor, iar Welbeck a redus din diferență în minutul 40. Speranța renăștea în tabăra lui Wenger, dar mai era mult până departe. Prima repriză se apropia de final, iar Manchester se afla în continuare în avantaj. Exista vreo șansă pentru Arsenal ca să se impună? Ei au încercat, dar felul în care a decurs lupta de pe gazon a dovedit că ”Diavolii roșii” sunt hotărâți să ia toate cele trei puncte și nu aveau nici cea mai mică intenție de a lăsa garda jos. Rashford a ieșit din nou la rampă. În minutul 65 l-a servit perfect pe Herrera, spaniolul expediind un șut năprasnic de la aproximativ 25 de metri către poarta apărată de Petr Cech (fost portar la Chelsea).

La 3-1 pentru United, liniștea a început să domnească în tribunele arenei Old Trafford, publicul pregătindu-se pentru un nou succes al favoriților în fața unui adversar de tradiție. Arsenal a continuat să joace curajos până la finalul confruntării, iar în minutul 69, Mesut Ozil a reușit o execuție spectaculoasă din întoarcere la poarta lui David de Gea. După acest gol, ”Tunarii” nu au mai izbutit să amenințe defensiva adversă, iar rezultatul final avea să fie 3-2 pentru echipa pregătită de Louis van Gaal.

A fost o luptă între o formație cu jucători experimentați în cea mai mare parte, aici fiind vorba de Arsenal, și alta compusă din juniori, în cazul lui Manchester United. În lipsa unor jucători decisivi precum Rooney, Martial, Smalling, Young, Shaw, Valencia, Fellaini, Schweinsteiger, Darmian și Jackson, trupa din Manchester și-a surclasat una din marile rivale cu ajutorul unor puști de perspectivă – Rashford (18 ani), Varela (22 ani), Lingard (23 ani), Pereira (20 ani) sau Depay (22 ani). Tânărul Rashford rămâne jucătorul care a stat cel mai bine la capitolul impresie. O astfel de prestație, în partida de debut și cu un oponent precum Arsenal, înseamnă foarte mult. Dacă i se va da suficientă încredere de către staff-ul tehnic și va fi la fel de muncitor ca la debut, cu siguranță se va mai auzi de el și în viitor.

Foto: Marcus Rashford (stânga) și Juan Mata/skysports.com

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply