Editoriale

Victoria care ne poate deschide o poartă către viitor

După ce au biruit Portugalia (2-1), tricolorii U-21 s-au impus și în fața Bosniei-Herțegovina. A fost 2-0 pentru selecționata pregătită de Mirel Rădoi, într-o partidă desfășurată la Ovidiu.

Nu am urmărit meciul integral, dar, la un moment dat, m-am hotărât să dau pe canalul care îl transmitea. Dacă cineva mi-ar fi spus înainte că vom înscrie din corner, probabil că nu l-aș fi crezut. Dar exact asta s-a întâmplat. Ianis Hagi a executat o lovitură de colț și balonul s-a oprit în plasa Bosniei. Fiul lui Gică Hagi a majorat, astfel, avantajul tricolorilor mici sub ochii tatălui său.

Ianis face progrese, dar rezultatul de astăzi nu e doar meritul său. Adrian Petre (20 ani), care a promovat sezonul trecut cu Esjberg în prima ligă daneză, e cel care a deschis scorul în duelul de pe stadionul Viitorului. Alexandru Cicâldău (21 ani), Răzvan Oaidă (20 ani) și portarul Andrei Radu (21 ani) sunt alți jucători care merită mai multă atenție. Avem o generație promițătoare. Munca lui Gheorghe Hagi la Academia sa, dar și a celorlalte cluburi din Liga 1 (care au dat șanse tinerilor, grație regulii U-21), se vede. Convocarea unor stranieri de perspectivă, cum e Adrian Petre, a contribuit la rândul ei pentru victoriile din ultimele zile.

Sezonul acesta nu vom avea echipe în cupele europene, dar suntem aproape să trimitem o reprezentativă de tineret la un turneu final. Asta înseamnă enorm pentru fotbalul autohton, pentru că orice rezultat (ținând cont de condițiile actuale) e un bonus. După 8 jocuri, România conduce grupa de calificare (peste țări cu fotbal foarte bun: Bosnia, Portugalia, Țara Galilor și Elveția).

Elevii lui Mirel Rădoi au câștigat cinci meciuri și au scos trei rezultate de egalitate. Două jocuri mai sunt de disputat, cu Țara Galilor și Liechtenstein. La Europeanul sub 21 ani, de anul viitor, vor merge câștigătoarele celor 9 grupe, iar primele patru formații de pe locul secund se vor califica la baraj. Mai presus de o eventuală calificare este, însă, ca această generație (a lui Ianis Hagi, Cicâldău, Coman, Oaidă, Petre sau Man) să nu se piardă. Să facă pasul spre naționala de seniori și să confirme și acolo. În acest fel, victoria de astăzi ne poate deschide o poartă către viitor.

Iată cum a arătat și primul 11 al României în victoria cu Bosnia, scor 2-0:

România: 1. I. Radu-cpt. – 2. Boboc (20. Ciobanu, 75′), 4. Pașcanu, 18. Rus, 3. Ștefan – 14. Oaidă, 17. Cicâldău (21. Dulca, 85′) – 8. Man, 10. Hagi, 7. Coman (16. Mățan, 68′) – 11. Petre. Selecționer: Mirel Rădoi

Rezerve: 12. Căbuz – 6. Grigore, 9. Moldoveanu, 13. Moruțan

Foto: FRF.ro

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply